Mégsem zárt be örökre a Kádár étkezde

Némi előkészület után, a terv szerint bő két hét múlva újra megnyit az örökre elveszettnek hitt kockás terítős, házi kosztos ikonius családi étterem Erzsébetvárosban.

A pandémia kezdetének évében 2020-ban már 63 éve üzemelő kifőzde nemcsak a hetedik kerület, hanem a tágabb budapesti lakosság, sőt a külföldiek számára is fogalommá vált. Sok cég ide vitte el nemzetközi partnereit, ha fontos volt számára, hogy megmutassa a tradicionális magyar és zsidó fogásokat, ahogyan a nagymamáink készítették. Ráadásul a Klauzál téri hely kialakítása is múltidéző. Nem retró, antikvitásból összevásárolt bútorokkal, hanem valóban a Kádár-korszakból maradt itt a járólappal, lambériával, kockás abrosszal, agancs trófeákkal, szikvizes palackokkal együtt. A nevét egyébként az alapító, Kádár Béláról kapta, aki 1957-ben nyitotta meg az üzletet.

A járványügyi intézkedések hatására és a jócskán a 70-et már betöltött második tulajdonos korábbi ígéreteihez híven 2020 tavaszán bezártak, és azóta sem nyitottak ki. Most azonban úgy tűnik, mégsem hagyja veszni a fél Budapest által rajongva szeretett Kádárt Orbán Sándor, és 33 év után továbbadja a stafétát egy olyan üzemeltetőnek, aki méltóképpen gondozza annak tradícióit. Szombaton - még csak az előkészületek erejéig -  már nyitva találtuk a parányi éttermet, és az idős Orbán úr most is ott ült a pénztárgép mögött, ahogy az elmúlt években, évtizedekben vasárnap és hétfő kivételével minden nap, mosolyogva fogadva a nyitott ajtó láttán hitetlenkedve betérő törzsvendégek nosztalgikus érzelmi tolulásait. Ahogy gondolom sokan, mi is izgatottan várjuk, minden marad-e a régiben.

Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.