Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Az ötven magyar borász maguk közül választotta meg idén is a Borászok Borásza díj győztesét, aki a 18. csillagot kapja a Budapest belvárosában található Borászok Borásza Csillagok Sétányán.

Az elegáns esemény keretein belül Bárdos Saroltát választották a tizennyolcadik Borászok Borászának, illetve átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették a Jövő Borásza ösztöndíj nyertesét is. - olvasható a storeinsider.hu oldalon. A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 

Bárdos Sarolta 2024 Borászok Borásza díj nyertese
Bárdos Sarolta 2024 Borászok Borásza díj nyertese
Fotó: Borászok Borásza Facebook oldala

A választás

Mint írják, az ötven jelöltjet, vagyis az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei pontos szabályok mentén állították össze, akik aztán egy-egy szavazatukkal maguk közül választották meg a végső győztest. Az első forduló után alakult ki az öt főből álló döntő, majd a második fordulóban ismét az ötvenek szavaztak, de ezúttal már csak az öt döntős közül kellett kiválasztani ki a Borászok Borásza díj idei győztesét. 

A döntősök
A döntősök
Fotó: Borászok Borásza Facebook oldala

Ez alapján Bárdos Sarolta a 18. Borászok Borásza, így ő kapja a 18. csillagot Budapest belvárosában, a Zrínyi utcában található Borászok Borásza Csillagok Sétányán. A koccintással egybekötött avatást május 10-én, 11.00 órakor tartják.

A Borászok Barátja díj és a Jövő Borásza

Az eseményen nem csak a borász teljesítményt díjazták, hanem megválasztották a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. Ahogy a storeinsider.hu oldalán is olvasható: "a 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. A díjat adományozó grémium idén két borbarátot is érdemesnek tartott a díj elnyerésére, és így idén Ambrus Lajost (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője) és Wojciech Bońkowskit  (Master of Wine, Tokaj szakértő) is Borászok Barátjának választották."

A  Jövő Borásza Ösztöndíjat idén nyolcadik alkalommal hirdette meg a Vinum Praemium Alapítvány. Erre borász hallgatók pályázhattak, akik közül a nyertes Kota Miklós többek között 1.000.000 forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra. 

Hamarosan már az újabb kiírás is elérhető lesz. A jövő évi díjra a hagyományok szerint  november 15-ig lehet pályázni borászati, szőlészeti vagy bormarketing témában a következő Jövő Borásza Ösztöndíjért.


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.