Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Az ötven magyar borász maguk közül választotta meg idén is a Borászok Borásza díj győztesét, aki a 18. csillagot kapja a Budapest belvárosában található Borászok Borásza Csillagok Sétányán.

Az elegáns esemény keretein belül Bárdos Saroltát választották a tizennyolcadik Borászok Borászának, illetve átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették a Jövő Borásza ösztöndíj nyertesét is. - olvasható a storeinsider.hu oldalon. A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 

Bárdos Sarolta 2024 Borászok Borásza díj nyertese
Bárdos Sarolta 2024 Borászok Borásza díj nyertese
Fotó: Borászok Borásza Facebook oldala

A választás

Mint írják, az ötven jelöltjet, vagyis az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei pontos szabályok mentén állították össze, akik aztán egy-egy szavazatukkal maguk közül választották meg a végső győztest. Az első forduló után alakult ki az öt főből álló döntő, majd a második fordulóban ismét az ötvenek szavaztak, de ezúttal már csak az öt döntős közül kellett kiválasztani ki a Borászok Borásza díj idei győztesét. 

A döntősök
A döntősök
Fotó: Borászok Borásza Facebook oldala

Ez alapján Bárdos Sarolta a 18. Borászok Borásza, így ő kapja a 18. csillagot Budapest belvárosában, a Zrínyi utcában található Borászok Borásza Csillagok Sétányán. A koccintással egybekötött avatást május 10-én, 11.00 órakor tartják.

A Borászok Barátja díj és a Jövő Borásza

Az eseményen nem csak a borász teljesítményt díjazták, hanem megválasztották a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. Ahogy a storeinsider.hu oldalán is olvasható: "a 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. A díjat adományozó grémium idén két borbarátot is érdemesnek tartott a díj elnyerésére, és így idén Ambrus Lajost (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője) és Wojciech Bońkowskit  (Master of Wine, Tokaj szakértő) is Borászok Barátjának választották."

A  Jövő Borásza Ösztöndíjat idén nyolcadik alkalommal hirdette meg a Vinum Praemium Alapítvány. Erre borász hallgatók pályázhattak, akik közül a nyertes Kota Miklós többek között 1.000.000 forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra. 

Hamarosan már az újabb kiírás is elérhető lesz. A jövő évi díjra a hagyományok szerint  november 15-ig lehet pályázni borászati, szőlészeti vagy bormarketing témában a következő Jövő Borásza Ösztöndíjért.


Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.