A látogatók több mint 130 féle fagylalt közül válogathattak, beleértve a korábbi évek díjnyertes remekeit is. Az esemény célja a magyar kézműves fagylaltkultúra népszerűsítése volt, amelyet látványos fagylaltlaborok és élő bemutatók is segítettek, derült ki a sokszinuvidek.hu oldalán.
A fagylaltokat a szakmai, a közönség és a szakmai szervezetek képviselői értékelték.
Mint olvasható, a versenyt három kategóriában hirdették meg.
Fotó: Bagaméri Fagylaltozó
Hagyományos kézműves fagylaltok versenyében kizárólag természetes alapanyagokból, főzött alappal és saját készítésű öntetekkel készült fagylaltok versenyezhettek.
-
Aranyérem és az Év Fagylaltja díj: Dörgicsei Mandulás – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred)
-
Ezüstérem: Camelia – Gyuris László, Virág Cukrászda (Szeged)
-
Bronzérem: Brüszke – Szabó Zsombor Gábor, Mignon Cukrászda (Debrecen)
Fotó: Bagaméri Fagylaltozó
A mentes fagylaltok versenyében a hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje nélküli fagylaltokat díjazták ebben a kategóriában.
-
Aranyérem: Sós pisztácia sorbet feketeribizlis áfonyával – Böröczky-Asztalos Ágnes, Margaréta Fagyizó (Balatonszemes)
-
Ezüstérem: Bogyós Jazz – Wilheim Dávid, DaCrema Fagyizó (Nagykanizsa)
-
Bronzérem: Rio – Kovács Roland, Krém Cukrászda (Székesfehérvár)
Új tematikus kategória volt idén a „Pávai kedvence”.
A kategóriát a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának 100. évfordulója alkalmából hirdették meg Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus előtt tisztelegve, akinek egyik kedvence az almás pite volt. A nevezők almás fagylaltokkal indultak.
-
Aranyérem: Tündérpite – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó (Balatonfüred)
-
Ezüstérem: Százéves Alma – Vadócz Jenő, Promenád Kávéház (Balatongyörök)
-
Bronzérem: Mese Almás – Koncz Andrea, Sissi Fagylaltozó (Gödöllő)