Megvan a Bocuse d’Or magyar döntőjének győztese

Október 26-án lezajlott a Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpón, ahol négy séf mérte össze tudását. A tét nem más volt, mint a továbbjutás az európai válogatóra, amelyet Trondheimben rendeznek majd meg 2024 márciusában.

Hatalmas érdeklődés övezte a versenyt, amelyen a következő séfek szerepeltek saját commis-jaikkal, valamint a nekik kisorsolt második commis-val:

Balog Szabolcs, Almavirág Étterem, commis: Takács László

Hack Barnabás, Costes Group, commis: Márfi Dominik

Kelemen Roland, Hunguest Sóstó, Nyíregyháza, commis: Fodor Noel

Molnár Bence, Essencia, commis: Kaiser Botond

A péntekii versenyre – a szokásos módon – két étellel kellett készülnie a jelölteknek. Az egyik téma a lazac volt, amelyet mártással, két vegetáriánus körettel, és egy külön edényben szervírozott raguval kellett prezentálni. A másik téma egy szintén meleg, tengeri herkentyűs étel volt, amelyhez kötelezően kellett használni céklát, almát, zellert, valamint egyfajta kagylót és egyfajta rákot.

A verseny lebonyolításában és szakmai felügyeletében a legkiválóbb hazai szakemberek vettek részt.

A kóstoló zsűriben szinte az összes hazai Michelin-csillagos étterem séfje képviseltette magát. Az elnöki pozíciót a két magyarországi két Michelin-csillagos étterem, a Stand és a Platán séfjei, azaz Szulló Szabina, Széll Tamás és Pesti István foglalta el.

Ugyancsak kóstolt és pontozott Koppány Levente (Costes *), Barna Ádám (42 Restaurant *), Tóth Szilárd (Salt *), Tiago Sabarigo (Essência Restaurant Tiago & Éva *), Kaszás Kornél (Babel*), Rácz Jenő (Rumour*), valamint Breitenbach Attila, Pohner Ádám és Molnár Márk, akiket egy-egy versenyző delegált a zsűribe.

Idén a magyar döntőn a lyoni bronz nyertes Dalnoki Bence volt a konyhai zsűri elnöke. Ha valaki, ő biztosan testközelből ismeri, mi az elvárás a konyhai munkával kapcsolatban a világ legrangosabb szakácsversenyének nemzetközi fordulóin. Ugyancsak a konyhai zsűri tagja volt Volenter István, aki Tallinnban coach-ként versenyzett a magyar csapattal. Erdei János és Thür Ádám is a szigorú bírák között foglalt helyet, akárcsak Nyikos Patrik, aki commis-ként szintén tagja volt a lyoni bronzos csapatnak.

A Bocuse d’Or magyar döntőjének díjazottjai:

A Bocuse d’Or magyar döntőjének nyertese Kelemen Roland! Roland a debreceni Aranybika Szakközépiskolában tanulta a szakmát, ezt követően a hajdúszoboszlói Hunguest Hotelben dolgozott, miközben érettségit tett. Két éve erősíti Nyíregyházán a Hunguest Sóstó szállodát mint séfhelyettes. Idén Mesterszakács címet szerzett. Nem először indult a hazai válogatón, és bár eddig is figyelemre méltó teljesítményt nyújtott, nyerni ma először tudott.

Néhány szó az ételeiről.

„Sóstói” zöldalgás lazacgerinc zeller köntösben, tokaji borecettel marinált őszi cékla, fűszeres póréhagyma, marinált petrezselymes karalábé, brokkoli, csicsóka ropogós, kapros tejszínes osztriga velouté, füstölt burgonyahab, krémes tojás, vargányás derelye, hegyi sült sajt.

Fésűkagylóba göngyölt homár „Hortobágyi” barna vajjal glasszírozva, zellerkehely, marinált zöldalma, grillezett kapros osztriga, zsenge sárgacékla croissant, torma, citrus, kapros osztrigamajonéz.

A magyar döntőn a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a szokott módon életműdíjat is átadott. Idén a két Michelin-csillagos Platán Gourmet séfje, Pesti István vehette át az elismerést.

Miközben zajlott a magyar döntő, Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke azt a hírt kapta a nemzetközi szervezőbizottságtól, hogy a norvégiai versenyen – ahogyan a legtöbben számítottak is rá – a tengeri állatok kapják a főszerepet. A tálat két fő összetevőből, a lofoteni skreiből, azaz egy Norvégiában honos tőkehalból, valamint a frøyai fésűkagylóból kell megalkotni. Ehhez két zöldségköretet kell majd készíteni, valamint egy harmadikat, amelyben a tőkehalnak is szerepelnie kell.

 

Forrás: Bocuse d'Or Akadémia Magyarország


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.