Megvan a Bocuse d’Or magyar döntőjének győztese

Október 26-án lezajlott a Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpón, ahol négy séf mérte össze tudását. A tét nem más volt, mint a továbbjutás az európai válogatóra, amelyet Trondheimben rendeznek majd meg 2024 márciusában.

Hatalmas érdeklődés övezte a versenyt, amelyen a következő séfek szerepeltek saját commis-jaikkal, valamint a nekik kisorsolt második commis-val:

Balog Szabolcs, Almavirág Étterem, commis: Takács László

Hack Barnabás, Costes Group, commis: Márfi Dominik

Kelemen Roland, Hunguest Sóstó, Nyíregyháza, commis: Fodor Noel

Molnár Bence, Essencia, commis: Kaiser Botond

A péntekii versenyre – a szokásos módon – két étellel kellett készülnie a jelölteknek. Az egyik téma a lazac volt, amelyet mártással, két vegetáriánus körettel, és egy külön edényben szervírozott raguval kellett prezentálni. A másik téma egy szintén meleg, tengeri herkentyűs étel volt, amelyhez kötelezően kellett használni céklát, almát, zellert, valamint egyfajta kagylót és egyfajta rákot.

A verseny lebonyolításában és szakmai felügyeletében a legkiválóbb hazai szakemberek vettek részt.

A kóstoló zsűriben szinte az összes hazai Michelin-csillagos étterem séfje képviseltette magát. Az elnöki pozíciót a két magyarországi két Michelin-csillagos étterem, a Stand és a Platán séfjei, azaz Szulló Szabina, Széll Tamás és Pesti István foglalta el.

Ugyancsak kóstolt és pontozott Koppány Levente (Costes *), Barna Ádám (42 Restaurant *), Tóth Szilárd (Salt *), Tiago Sabarigo (Essência Restaurant Tiago & Éva *), Kaszás Kornél (Babel*), Rácz Jenő (Rumour*), valamint Breitenbach Attila, Pohner Ádám és Molnár Márk, akiket egy-egy versenyző delegált a zsűribe.

Idén a magyar döntőn a lyoni bronz nyertes Dalnoki Bence volt a konyhai zsűri elnöke. Ha valaki, ő biztosan testközelből ismeri, mi az elvárás a konyhai munkával kapcsolatban a világ legrangosabb szakácsversenyének nemzetközi fordulóin. Ugyancsak a konyhai zsűri tagja volt Volenter István, aki Tallinnban coach-ként versenyzett a magyar csapattal. Erdei János és Thür Ádám is a szigorú bírák között foglalt helyet, akárcsak Nyikos Patrik, aki commis-ként szintén tagja volt a lyoni bronzos csapatnak.

A Bocuse d’Or magyar döntőjének díjazottjai:

A Bocuse d’Or magyar döntőjének nyertese Kelemen Roland! Roland a debreceni Aranybika Szakközépiskolában tanulta a szakmát, ezt követően a hajdúszoboszlói Hunguest Hotelben dolgozott, miközben érettségit tett. Két éve erősíti Nyíregyházán a Hunguest Sóstó szállodát mint séfhelyettes. Idén Mesterszakács címet szerzett. Nem először indult a hazai válogatón, és bár eddig is figyelemre méltó teljesítményt nyújtott, nyerni ma először tudott.

Néhány szó az ételeiről.

„Sóstói” zöldalgás lazacgerinc zeller köntösben, tokaji borecettel marinált őszi cékla, fűszeres póréhagyma, marinált petrezselymes karalábé, brokkoli, csicsóka ropogós, kapros tejszínes osztriga velouté, füstölt burgonyahab, krémes tojás, vargányás derelye, hegyi sült sajt.

Fésűkagylóba göngyölt homár „Hortobágyi” barna vajjal glasszírozva, zellerkehely, marinált zöldalma, grillezett kapros osztriga, zsenge sárgacékla croissant, torma, citrus, kapros osztrigamajonéz.

A magyar döntőn a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a szokott módon életműdíjat is átadott. Idén a két Michelin-csillagos Platán Gourmet séfje, Pesti István vehette át az elismerést.

Miközben zajlott a magyar döntő, Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke azt a hírt kapta a nemzetközi szervezőbizottságtól, hogy a norvégiai versenyen – ahogyan a legtöbben számítottak is rá – a tengeri állatok kapják a főszerepet. A tálat két fő összetevőből, a lofoteni skreiből, azaz egy Norvégiában honos tőkehalból, valamint a frøyai fésűkagylóból kell megalkotni. Ehhez két zöldségköretet kell majd készíteni, valamint egy harmadikat, amelyben a tőkehalnak is szerepelnie kell.

 

Forrás: Bocuse d'Or Akadémia Magyarország


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.