Debrecen borai az idén a következők...

2015 óta minden évben Debrecen Megyei Jogú Város és a Debreceni Borozó bor-és gasztronómiai magazin évről évre kiválasztja azokat a borokat, amelyek érdemesek arra, hogy 7 kategóriában megkapják a Debrecen Város Bora kitüntető címet.

A győztes borokat mindig több száz tétel közül két lépcsőben választja ki a nemzetközi borakadémikusból, sommelier-ből, borszakújságíróból, gasztronómiai szakemberből álló szakmai, illetve delegált társadalmi zsűri. A Debrecen Város Bora 2025 címért összesen 17 borvidék 120 pincészetének több mint 450 bora volt versenyben, olvasható a Visit Debrecen oldalán.

Debrecen Város Bora 2025 címéért folyó borversenyének első fordulójában 17 borvidék 120 pincészetének több mint 450 bora vett részt.

A tét nagy volt, miután a legjobb eredményeket elérő pincészetek kaptak meghívást a cím odaítélését eldöntő borbírálatra. A magyar borásztársadalom ismert személyiségeiből álló rangos zsűri 2024. decemberében 14 borvidék 30 pincészetének 123 bora közül választotta ki a győztes tételeket. Az értékelést és rangsorolást a nemzetközi 100 pontos bírálati szempontrendszer szerint végezték el a szakemberek és 7 kategóriában neveztek meg csúcsbort.

Debrecen Város Bora 2025
Debrecen Város Bora 2025
Fotó: Visit Debrecen

Pezsgő kategória: a  Törley Pezsgőpincészet, François Pres ident Brut (Etyek-Budai Borvidék)

Klasszikus kategória: Koch Borászat, Hajós-Bajai Cserszegi Fűszeres 2024 (Hajós-Bajai borvidék), Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Kunsági Rosé Cuvée 2024 (Kunsági borvidék), Thummerer Pincészet, Egri Cabernet Sauvignon Superior 2021 (Egri Borvidék)

Prémium kategória: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Olaszrizling Válogatás 2023 (Balatonboglári Borvidék), Vesztergombi Pince, St. László Bikavér Prémium 2021 (Szekszárdi Borvidék)

Édes kategória: Naár Családi Pince és Szőlőbirtok, Tokaji Sárgamuskotály Aszú 6 puttonyos (2019)


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.