Megvannak a Borászok Borásza díj döntősei

A Borászok Borásza szavazási mechanizmusa idén március 7-én indult el a Kóstoló Körön, amelyet a díj várományosaival, az 50 legjobb magyar borász részvételével tartottak Budapesten. Ezen a rendezvényen az ötvenek megkóstolhatták egymás legszebb tételeit és le is adták első szavazatukat a legjobbra. Kiderült, hogy az 50-ből, ki a legjobb 5, de ki lesz a Borászok Borásza? 

Röviden a választás menetéről: az 50 legjobb Kárpát-medencei magyar borász, azaz a díj jelöltjeinek listáját az elmúlt évek győztesei, a Borászok Borászai állítják össze. Ezután a döntés már a jelöltek kezében van, ők választják meg a végső győztest kétfordulós szavazáson a következőképpen. Az 50 legjobb a Borászok Borásza Kóstoló Kör keretein belül személyesen találkozik, megkóstolhatják egymás borait és leadják első szavazatukat, amely alapján 5 főre szűkül a lista. Az ötven legjobb magyar borász őket juttatta a döntőbe, közülük kerül ki idén a Borászok Borásza:

A második fordulóban szintén az ötveneknek van szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kell választaniuk. Ez tehát a legizgalmasabb időszak, a célegyenesbe érkeztünk, június 26-án megtudjuk, hogy ki lesz a Borászok Borásza.

A Borászok Borászai azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét díjazzák, megválasztják a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra (abc sorrend):

Erre a díjra is a Borászok Borászai jelölnek, szavazati joguk pedig szintén az ötveneknek van. Az elismeréssel egy jelképes pincekulcs is jár, szimbolizálandó, hogy a Borászok Barátja mindig szívesen látott vendég a borászoknál.

A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány negyedik éve írja ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhatnak és többek között 1 000 000 forintot lehet nyerni külföldi szakmai gyakorlatra. Hogy ki nyeri ezt az egyedülálló lehetőséget, az is kiderül hamarosan.

A visszaszámlálás tehát elindult, június 26-án kiderül, hogy ki kapja a Jövő Borásza Ösztöndíjat, hogy ki lesz a Borászok Barátja, és ki lesz a Borászok Borásza.

Forrás: Store insider


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.