A magyar pulykatermelők szakmai konferenciáját hagyományosan az Egyesült Államok magyarországi Nagykövetségének képviselője nyitotta meg; idén Heather Heilman képviselte a Nagykövetséget.
A rendezvényen előadást tartott a Baromfi Termék Tanács elnöke, a Magyar Pulykaszövetség titkára, Dr. Csorbai Attila, aki kifejtette, hogy „a vadmadarakban a madárinfluenza eddig is volt, és valószínűleg a vadmadarak vándorlása miatt a fertőzés baromfifélékben való megjelenésének főleg vándorlási időszakban mindig van kockázata. A kockázat azonban jelentősen csökkenthető, megfelelő járványvédelmi intézkedések betartásával, valamint a baromfifélék zártan tartásával - hiszen így tudjuk megakadályozni a vírushordozó vadmadarak és a baromfifélék találkozását. A hazai pulykahús előállítás mondhatjuk, hogy ilyen körülmények között történik, az állományok folyamatos kontrollja és nyomon követése, állatorvosi és hatósági ellenőrzése garancia arra, hogy kizárólag jó minőségű, biztonságos termékek kerülhet forgalomba.”
A konferencián szó volt egy új, a húsok kémiai vizsgálatával kapcsolatos mérésről is, amelyet a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Élelmiszerkémia és Táplálkozástudományi Tanszékén végeztek. Az eredmények azt mutatják, hogy a vizsgált húsok közül a pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, ugyanakkor arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza. A Szövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy ez az újabb kémiai húsvizsgálat is alátámasztja, ill. megerősíti az eddigi érveket a pulykahús mellett, éppen ezért a megújuló iskolai közétkeztetésben is nagyobb szerepet kaphatna a hazai pulykahús.
„A magyarországi pulykahús fogyasztás továbbra is Európa és a világ élvonalában van” – hangzott el a konferencián. A magyarok évente átlagosan 5,8-5,9 kg/fő pulykahúst fogyasztanak a BTT becslései alapján. A hazai ágazat 2014-ben és 2015-ben nagyon jó évet zárt, ám jelenleg holtponton van: a piaci kereslet gyengébb, az ÁFA csökkentés hatása még nem jelentkezett, ugyanakkor túlkínálat van, ezért komoly áresés következett be.
Forrás: Vendég&Hotel Online