Mennyire szeretjük a pulykát?

A Magyar Pulykaszövetség az ágazat éves szakmai konferenciáját tartotta, ahol elhangzott, hogy Magyarország továbbra is a legnagyobb pulykafogyasztó nemzetek között van. A konferencián a madárinfluenzáról is volt szó: a Szövetség kihangsúlyozta, hogy madárinfluenza van, volt és lesz, de a betegség megjelenésének kockázatát a megfelelő járványvédelmi előírások betartásával és zárt tartás-technológiával csökkenteni lehet. A már hagyományosan az amerikai hálaadás ünnepe köré szervezett eseményen a Szövetség megerősítette, hogy a magyar pulykatermelők többsége védve van a madárinfluenza ellen.

A magyar pulykatermelők szakmai konferenciáját hagyományosan az Egyesült Államok magyarországi Nagykövetségének képviselője nyitotta meg; idén Heather Heilman képviselte a Nagykövetséget.

A rendezvényen előadást tartott a Baromfi Termék Tanács elnöke, a Magyar Pulykaszövetség titkára, Dr. Csorbai Attila, aki kifejtette, hogy „a vadmadarakban a madárinfluenza eddig is volt, és valószínűleg a vadmadarak vándorlása miatt a fertőzés baromfifélékben való megjelenésének főleg vándorlási időszakban mindig van kockázata. A kockázat azonban jelentősen csökkenthető, megfelelő járványvédelmi intézkedések betartásával, valamint a baromfifélék zártan tartásával - hiszen így tudjuk megakadályozni a vírushordozó vadmadarak és a baromfifélék találkozását. A hazai pulykahús előállítás mondhatjuk, hogy ilyen körülmények között történik, az állományok folyamatos kontrollja és nyomon követése, állatorvosi és hatósági ellenőrzése garancia arra, hogy kizárólag jó minőségű, biztonságos termékek kerülhet forgalomba.”

A konferencián szó volt egy új, a húsok kémiai vizsgálatával kapcsolatos mérésről is, amelyet a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Élelmiszerkémia és Táplálkozástudományi Tanszékén végeztek. Az eredmények azt mutatják, hogy a vizsgált húsok közül a pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, ugyanakkor arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza. A Szövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy ez az újabb kémiai húsvizsgálat is alátámasztja, ill. megerősíti az eddigi érveket a pulykahús mellett, éppen ezért a megújuló iskolai közétkeztetésben is nagyobb szerepet kaphatna a hazai pulykahús.

„A magyarországi pulykahús fogyasztás továbbra is Európa és a világ élvonalában van” – hangzott el a konferencián. A magyarok évente átlagosan 5,8-5,9 kg/fő pulykahúst fogyasztanak a BTT becslései alapján. A hazai ágazat 2014-ben és 2015-ben nagyon jó évet zárt, ám jelenleg holtponton van: a piaci kereslet gyengébb, az ÁFA csökkentés hatása még nem jelentkezett, ugyanakkor túlkínálat van, ezért komoly áresés következett be.

Forrás: Vendég&Hotel Online


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.