Mennyire szeretjük a pulykát?

A Magyar Pulykaszövetség az ágazat éves szakmai konferenciáját tartotta, ahol elhangzott, hogy Magyarország továbbra is a legnagyobb pulykafogyasztó nemzetek között van. A konferencián a madárinfluenzáról is volt szó: a Szövetség kihangsúlyozta, hogy madárinfluenza van, volt és lesz, de a betegség megjelenésének kockázatát a megfelelő járványvédelmi előírások betartásával és zárt tartás-technológiával csökkenteni lehet. A már hagyományosan az amerikai hálaadás ünnepe köré szervezett eseményen a Szövetség megerősítette, hogy a magyar pulykatermelők többsége védve van a madárinfluenza ellen.

A magyar pulykatermelők szakmai konferenciáját hagyományosan az Egyesült Államok magyarországi Nagykövetségének képviselője nyitotta meg; idén Heather Heilman képviselte a Nagykövetséget.

A rendezvényen előadást tartott a Baromfi Termék Tanács elnöke, a Magyar Pulykaszövetség titkára, Dr. Csorbai Attila, aki kifejtette, hogy „a vadmadarakban a madárinfluenza eddig is volt, és valószínűleg a vadmadarak vándorlása miatt a fertőzés baromfifélékben való megjelenésének főleg vándorlási időszakban mindig van kockázata. A kockázat azonban jelentősen csökkenthető, megfelelő járványvédelmi intézkedések betartásával, valamint a baromfifélék zártan tartásával - hiszen így tudjuk megakadályozni a vírushordozó vadmadarak és a baromfifélék találkozását. A hazai pulykahús előállítás mondhatjuk, hogy ilyen körülmények között történik, az állományok folyamatos kontrollja és nyomon követése, állatorvosi és hatósági ellenőrzése garancia arra, hogy kizárólag jó minőségű, biztonságos termékek kerülhet forgalomba.”

A konferencián szó volt egy új, a húsok kémiai vizsgálatával kapcsolatos mérésről is, amelyet a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kar Élelmiszerkémia és Táplálkozástudományi Tanszékén végeztek. Az eredmények azt mutatják, hogy a vizsgált húsok közül a pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, ugyanakkor arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza. A Szövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy ez az újabb kémiai húsvizsgálat is alátámasztja, ill. megerősíti az eddigi érveket a pulykahús mellett, éppen ezért a megújuló iskolai közétkeztetésben is nagyobb szerepet kaphatna a hazai pulykahús.

„A magyarországi pulykahús fogyasztás továbbra is Európa és a világ élvonalában van” – hangzott el a konferencián. A magyarok évente átlagosan 5,8-5,9 kg/fő pulykahúst fogyasztanak a BTT becslései alapján. A hazai ágazat 2014-ben és 2015-ben nagyon jó évet zárt, ám jelenleg holtponton van: a piaci kereslet gyengébb, az ÁFA csökkentés hatása még nem jelentkezett, ugyanakkor túlkínálat van, ezért komoly áresés következett be.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.