Menő képzésekkel indul a Balatoni Gasztroakadémia

Regionális továbbképzésekkel szeretné támogatni az amúgy is hiányos balatoni munkaerő megtartását a most induló Balatoni Gasztroakadémia, amely három szakképzési centrum összefogásával alakult - írja a Hello Vidék.

A három szakképzési centrum összefogása már régóta vágyott célként fogalmazódott meg a balatoni régióban, aminek most egyértelmű bizonyítékát mutatja a Balatoni Gasztroakadémia. Ahogy arra a februári sajtótájékoztatón a szakemberek rávilágítottak, elhivatott céljuk a Balaton turisztikai régió vendéglátásának és gasztronómiájának minőségi megújítása.

A kezdeményezők körében teljes az egyetértés abban, hogy a 21. században elengedhetetlen, hogy a régióban dolgozó szakemberek magas szintű szaktudással rendelkezzenek, ismerjék és használják a modern technológiákat, a régió kínálta kiváló alapanyagokat és a minőséget tartsák szem előtt. Ehhez kívánnak most olyan szakmai hátteret nyújtani, ahol a képzések keretében évről évre lehetőség nyílik a fejlődésre és új inspirációk gyűjtésére. Felismerték, hogy a turizmus-vendéglátás ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak és a helyi termelőknek kölcsönösen kell megismerni és segíteni egymást. A kapcsolatok erősítése ugyanis nemcsak fenntarthatósági szempontból fontos, hanem az alapanyagok minőségére és frissességére is garanciát jelent.

"Ez egy komplex elképzelés, ami országos szinten is unikális. Ha valaki úgy dönt, hogy valamennyi a tanfolyamot elvégzi, akkor rendelkezni fog egy olyan, helyi ismeretanyaggal, ami bárhol megállja a helyét a Balatonon és a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelel. A képzés Balaton specifikus, ám a képzés részvevői kapnak egy olyan, plusz tudást is, amivel országszerte újat tudnak mutatni a szakmában, például egy balatoni fogas megfelelő elkészítésével. Meggyőződésem, hogy ezzel a belföldi turizmust is fel lehet majd lendíteni, hiszen jól látjuk, hogy egy minőségi ebédért az emberek szívesen utaznak akár 120 kilométert is. Mi épp úgy hangsúlyozzuk a hagyományok fontosságát, mint a fine diningot, ötvözve mindkettőt" – mutatott rá a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja, a Balatoni Gasztroakadémia egyik fő kezdeményezője, Szamosi Lóránt, aki azt is elmondta, hogy a szakma nagy neveit sikerült megnyerniük a projektnek, tőlük is tanulhatnak a képzés résztvevői.

A képzéseket a következő neveken indítják, amelyek február végén indulnak:

    Siófoki Szakképzési Centrum: Le Chef du Lac Balaton – A Balaton Szakácsa
    Veszprémi Szakképzési Centrum: HoReCa Balaton – Service Master
    Zalaegerszegi Szakképzési Centrum: Le Pâtissier du Lac Balaton – A Balaton Cukrásza


Az akadémiára olyanokat várnak, akiknek legalább három éves tapasztalatuk van. A kiscsoportos, fizetős képzések tanúsítvánnyal zárulnak és az ígéretek szerint szinte mindent magukba foglalnak, ami ma a modern konyhát jellemzi. A szervezők igyekeznek elsősorban helyi alapanyagokra építeni, amelyek a Balatontól maximum tíz kilométerről érkeznek. Megmutatják azt is, hogyan lehet egy balatoni ételt úgy elkészíteni, hogy azt a különböző ételérzékenységgel rendelkező vendégek is bátran merjék megrendelni.


Forrás: hellovidek.hu


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.