Mi lesz a borvidékekkel?

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy Kalifornia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Görögország híres borvidékei eltűnhetnek, ha a bolygó túllépi a két Celsius fokos felmelegedési küszöböt. 

"Egy új tanulmány szerint a világ bortermelő vidékeinek akár 70%-a alkalmatlanná válhat szőlőtermesztésre, ha a globális felmelegedés meghaladja a 2°C-ot" - erre a következtetésre jutottak a kutatók, miután áttekintettek több mint 200, az éghajlatváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt ​​hatásait vizsgáló tanulmányt - derül ki a decanter.com oldalán.

Mint írják, a Nature Reviews Earth folyóiratban publikált jelentés szerint, ha a hőmérséklet 2°C fölé emelkedik, a meglévő borvidékek 70%-a alkalmatlanná válhat a szőlőtermesztésre.

Az EU-adatok szerint a 2024. januárig tartó 12 hónapban a globális átlaghőmérséklet 1,52°C-kal haladta meg az ipari forradalom előtti korszakot, ami heves hőhullámokhoz, rendkívüli szárazsághoz és halálos viharokhoz vezetett.

Nagy hatással volt a bortermelésre is: a hozamok 1961 óta a legalacsonyabb szintre estek vissza.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (OIV) a termelés alacsony szintjét a fagy, heves esőzések és a szárazság okozta rossz időjárásnak tulajdonította. Összesen 196 ország írta alá a 2015-ös Párizsi Megállapodást az éghajlatváltozás negatív hatásai elleni küzdelem érdekében. Közös céljuk annak biztosítása, hogy a globális hőmérséklet ne emelkedjen 2 °C-nál nagyobb mértékben az iparosodás előtti szinthez képest.

Ugyanakkor a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint 2023-ban az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátása 1,1%-kal nőtt éves szinten, és az ENSZ környezetvédelmi programjának 2023-as jelentése szerint a világ 2,9°C-os felmelegedés felé halad ebben az évszázadban, ha a jelenlegi politikákat betartják.

Spanyolország és Olaszország borvidékeinek nagy része eltűnhet
Spanyolország és Olaszország borvidékeinek nagy része eltűnhet
Fotó: Pixabay

 

Ez rossz hírt jelenthet a kaliforniai, franciaországi, stellenboschi, mendozai és sok más termelő számára a világ különböző régióiban.

A Bordeaux-i és a Burgundi Egyetem kutatói elemezték az emelkedő hőmérséklet lehetséges hatásait. Az egyes kontinenseket és azok bortermelő területeit makrorégiókba szegmentálták, amelyeket sajátos éghajlati viszonyok határoznak meg. Vizsgálatuk során arra jutottak, hogy „a meglévő borvidékek 49–70%-a esetében fennáll az alkalmatlanság kockázata”, és hozzátették:

Spanyolország, Olaszország, Görögország Kalifornia déli partmenti és síkvidéki hagyományos borvidékeinek körülbelül 90%-a az évszázad végére a túlzott szárazság és az éghajlatváltozás miatti gyakoribb hőhullámok következtében eltűnhet. 

A kutatók megjegyezték, hogy a termelők kísérletezhetnek különböző szőlőfajták termesztésével és új alanyokkal, de egyben arra is figyelmeztettek, hogy bizonyos területeken még ez sem biztos, hogy elegendő lehet a gazdaságilag életképes bortermelés fenntartásához. Ugyanakkor a jelentés szerint a felmelegedő hőmérséklet megkönnyítheti a szőlőtermesztést olyan régiókban, mint az Egyesült Királyság, Észak-Franciaország, az Egyesült Államok északi része és Tasmania.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.