Mi lesz a borvidékekkel?

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy Kalifornia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Görögország híres borvidékei eltűnhetnek, ha a bolygó túllépi a két Celsius fokos felmelegedési küszöböt. 

"Egy új tanulmány szerint a világ bortermelő vidékeinek akár 70%-a alkalmatlanná válhat szőlőtermesztésre, ha a globális felmelegedés meghaladja a 2°C-ot" - erre a következtetésre jutottak a kutatók, miután áttekintettek több mint 200, az éghajlatváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt ​​hatásait vizsgáló tanulmányt - derül ki a decanter.com oldalán.

Mint írják, a Nature Reviews Earth folyóiratban publikált jelentés szerint, ha a hőmérséklet 2°C fölé emelkedik, a meglévő borvidékek 70%-a alkalmatlanná válhat a szőlőtermesztésre.

Az EU-adatok szerint a 2024. januárig tartó 12 hónapban a globális átlaghőmérséklet 1,52°C-kal haladta meg az ipari forradalom előtti korszakot, ami heves hőhullámokhoz, rendkívüli szárazsághoz és halálos viharokhoz vezetett.

Nagy hatással volt a bortermelésre is: a hozamok 1961 óta a legalacsonyabb szintre estek vissza.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (OIV) a termelés alacsony szintjét a fagy, heves esőzések és a szárazság okozta rossz időjárásnak tulajdonította. Összesen 196 ország írta alá a 2015-ös Párizsi Megállapodást az éghajlatváltozás negatív hatásai elleni küzdelem érdekében. Közös céljuk annak biztosítása, hogy a globális hőmérséklet ne emelkedjen 2 °C-nál nagyobb mértékben az iparosodás előtti szinthez képest.

Ugyanakkor a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint 2023-ban az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátása 1,1%-kal nőtt éves szinten, és az ENSZ környezetvédelmi programjának 2023-as jelentése szerint a világ 2,9°C-os felmelegedés felé halad ebben az évszázadban, ha a jelenlegi politikákat betartják.

Spanyolország és Olaszország borvidékeinek nagy része eltűnhet
Spanyolország és Olaszország borvidékeinek nagy része eltűnhet
Fotó: Pixabay

 

Ez rossz hírt jelenthet a kaliforniai, franciaországi, stellenboschi, mendozai és sok más termelő számára a világ különböző régióiban.

A Bordeaux-i és a Burgundi Egyetem kutatói elemezték az emelkedő hőmérséklet lehetséges hatásait. Az egyes kontinenseket és azok bortermelő területeit makrorégiókba szegmentálták, amelyeket sajátos éghajlati viszonyok határoznak meg. Vizsgálatuk során arra jutottak, hogy „a meglévő borvidékek 49–70%-a esetében fennáll az alkalmatlanság kockázata”, és hozzátették:

Spanyolország, Olaszország, Görögország Kalifornia déli partmenti és síkvidéki hagyományos borvidékeinek körülbelül 90%-a az évszázad végére a túlzott szárazság és az éghajlatváltozás miatti gyakoribb hőhullámok következtében eltűnhet. 

A kutatók megjegyezték, hogy a termelők kísérletezhetnek különböző szőlőfajták termesztésével és új alanyokkal, de egyben arra is figyelmeztettek, hogy bizonyos területeken még ez sem biztos, hogy elegendő lehet a gazdaságilag életképes bortermelés fenntartásához. Ugyanakkor a jelentés szerint a felmelegedő hőmérséklet megkönnyítheti a szőlőtermesztést olyan régiókban, mint az Egyesült Királyság, Észak-Franciaország, az Egyesült Államok északi része és Tasmania.


Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei

Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei 

Íme a nyár legnagyobb kávéslágerei: a görög ihletésű Freddo és az olasz Shakerato.
Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum

Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum 

Történelmi borvidékünk elismeréseként született meg az a textil kollekció, amelyben Toszkána festői szépsége a furmint szőlő egyediségével fonódik össze. 
Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága

Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága 

Az esemény fénypontja idén is a három kategóriában - személy, vendéglátóhely és szervezet - adományozott Fenntartható Gasztronómia Díjak átadása lesz.
Jön a Gourmet Fesztivál

Jön a Gourmet Fesztivál 

Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogását kóstolhatjuk végig.
TGI Fridays-ból Ribster lesz

TGI Fridays-ból Ribster lesz 

Az étterem új neve legkeresettebb ételükről az amerikai típusú Baby Back Ribs-ről kapta nevét.
Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban 

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is.
Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj

Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tartalmas és izgalmas gasztrotúra keretében adta át az Év Vendéglőse díjat Erhardt Zoltánnak, Sopronban.
Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.