Mi lesz a borvidékekkel?

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy Kalifornia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Görögország híres borvidékei eltűnhetnek, ha a bolygó túllépi a két Celsius fokos felmelegedési küszöböt. 

"Egy új tanulmány szerint a világ bortermelő vidékeinek akár 70%-a alkalmatlanná válhat szőlőtermesztésre, ha a globális felmelegedés meghaladja a 2°C-ot" - erre a következtetésre jutottak a kutatók, miután áttekintettek több mint 200, az éghajlatváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt ​​hatásait vizsgáló tanulmányt - derül ki a decanter.com oldalán.

Mint írják, a Nature Reviews Earth folyóiratban publikált jelentés szerint, ha a hőmérséklet 2°C fölé emelkedik, a meglévő borvidékek 70%-a alkalmatlanná válhat a szőlőtermesztésre.

Az EU-adatok szerint a 2024. januárig tartó 12 hónapban a globális átlaghőmérséklet 1,52°C-kal haladta meg az ipari forradalom előtti korszakot, ami heves hőhullámokhoz, rendkívüli szárazsághoz és halálos viharokhoz vezetett.

Nagy hatással volt a bortermelésre is: a hozamok 1961 óta a legalacsonyabb szintre estek vissza.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (OIV) a termelés alacsony szintjét a fagy, heves esőzések és a szárazság okozta rossz időjárásnak tulajdonította. Összesen 196 ország írta alá a 2015-ös Párizsi Megállapodást az éghajlatváltozás negatív hatásai elleni küzdelem érdekében. Közös céljuk annak biztosítása, hogy a globális hőmérséklet ne emelkedjen 2 °C-nál nagyobb mértékben az iparosodás előtti szinthez képest.

Ugyanakkor a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint 2023-ban az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátása 1,1%-kal nőtt éves szinten, és az ENSZ környezetvédelmi programjának 2023-as jelentése szerint a világ 2,9°C-os felmelegedés felé halad ebben az évszázadban, ha a jelenlegi politikákat betartják.

Spanyolország és Olaszország borvidékeinek nagy része eltűnhet
Spanyolország és Olaszország borvidékeinek nagy része eltűnhet
Fotó: Pixabay

 

Ez rossz hírt jelenthet a kaliforniai, franciaországi, stellenboschi, mendozai és sok más termelő számára a világ különböző régióiban.

A Bordeaux-i és a Burgundi Egyetem kutatói elemezték az emelkedő hőmérséklet lehetséges hatásait. Az egyes kontinenseket és azok bortermelő területeit makrorégiókba szegmentálták, amelyeket sajátos éghajlati viszonyok határoznak meg. Vizsgálatuk során arra jutottak, hogy „a meglévő borvidékek 49–70%-a esetében fennáll az alkalmatlanság kockázata”, és hozzátették:

Spanyolország, Olaszország, Görögország Kalifornia déli partmenti és síkvidéki hagyományos borvidékeinek körülbelül 90%-a az évszázad végére a túlzott szárazság és az éghajlatváltozás miatti gyakoribb hőhullámok következtében eltűnhet. 

A kutatók megjegyezték, hogy a termelők kísérletezhetnek különböző szőlőfajták termesztésével és új alanyokkal, de egyben arra is figyelmeztettek, hogy bizonyos területeken még ez sem biztos, hogy elegendő lehet a gazdaságilag életképes bortermelés fenntartásához. Ugyanakkor a jelentés szerint a felmelegedő hőmérséklet megkönnyítheti a szőlőtermesztést olyan régiókban, mint az Egyesült Királyság, Észak-Franciaország, az Egyesült Államok északi része és Tasmania.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.