Mi lesz a borvidékekkel?

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy Kalifornia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Görögország híres borvidékei eltűnhetnek, ha a bolygó túllépi a két Celsius fokos felmelegedési küszöböt. 

"Egy új tanulmány szerint a világ bortermelő vidékeinek akár 70%-a alkalmatlanná válhat szőlőtermesztésre, ha a globális felmelegedés meghaladja a 2°C-ot" - erre a következtetésre jutottak a kutatók, miután áttekintettek több mint 200, az éghajlatváltozás szőlőtermesztésre gyakorolt ​​hatásait vizsgáló tanulmányt - derül ki a decanter.com oldalán.

Mint írják, a Nature Reviews Earth folyóiratban publikált jelentés szerint, ha a hőmérséklet 2°C fölé emelkedik, a meglévő borvidékek 70%-a alkalmatlanná válhat a szőlőtermesztésre.

Az EU-adatok szerint a 2024. januárig tartó 12 hónapban a globális átlaghőmérséklet 1,52°C-kal haladta meg az ipari forradalom előtti korszakot, ami heves hőhullámokhoz, rendkívüli szárazsághoz és halálos viharokhoz vezetett.

Nagy hatással volt a bortermelésre is: a hozamok 1961 óta a legalacsonyabb szintre estek vissza.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (OIV) a termelés alacsony szintjét a fagy, heves esőzések és a szárazság okozta rossz időjárásnak tulajdonította. Összesen 196 ország írta alá a 2015-ös Párizsi Megállapodást az éghajlatváltozás negatív hatásai elleni küzdelem érdekében. Közös céljuk annak biztosítása, hogy a globális hőmérséklet ne emelkedjen 2 °C-nál nagyobb mértékben az iparosodás előtti szinthez képest.

Ugyanakkor a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint 2023-ban az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátása 1,1%-kal nőtt éves szinten, és az ENSZ környezetvédelmi programjának 2023-as jelentése szerint a világ 2,9°C-os felmelegedés felé halad ebben az évszázadban, ha a jelenlegi politikákat betartják.

Spanyolország és Olaszország borvidékeinek nagy része eltűnhet
Spanyolország és Olaszország borvidékeinek nagy része eltűnhet
Fotó: Pixabay

 

Ez rossz hírt jelenthet a kaliforniai, franciaországi, stellenboschi, mendozai és sok más termelő számára a világ különböző régióiban.

A Bordeaux-i és a Burgundi Egyetem kutatói elemezték az emelkedő hőmérséklet lehetséges hatásait. Az egyes kontinenseket és azok bortermelő területeit makrorégiókba szegmentálták, amelyeket sajátos éghajlati viszonyok határoznak meg. Vizsgálatuk során arra jutottak, hogy „a meglévő borvidékek 49–70%-a esetében fennáll az alkalmatlanság kockázata”, és hozzátették:

Spanyolország, Olaszország, Görögország Kalifornia déli partmenti és síkvidéki hagyományos borvidékeinek körülbelül 90%-a az évszázad végére a túlzott szárazság és az éghajlatváltozás miatti gyakoribb hőhullámok következtében eltűnhet. 

A kutatók megjegyezték, hogy a termelők kísérletezhetnek különböző szőlőfajták termesztésével és új alanyokkal, de egyben arra is figyelmeztettek, hogy bizonyos területeken még ez sem biztos, hogy elegendő lehet a gazdaságilag életképes bortermelés fenntartásához. Ugyanakkor a jelentés szerint a felmelegedő hőmérséklet megkönnyítheti a szőlőtermesztést olyan régiókban, mint az Egyesült Királyság, Észak-Franciaország, az Egyesült Államok északi része és Tasmania.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.