Mi az a felelős vendéglátói magatartás?

Körülbelül 3 millió ember kap Magyarországon valamilyen élelmiszer-eredetű megbetegedést évente. Az élelmiszerbiztonságra azért is kell egyre fokozottabban figyelni, mert évente 2 millió ember halálát okozzák élelmiszereredetű megbetegedések világszerte. - derült ki a WHO Egészség Világnap Élelmiszerbiztonsági konferenciáján.

Ma Magyarországon évente mintegy 3 millió embert érint valamilyen élelmiszer-eredetű megbetegedés – jelentette ki Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára a szakmai konferencián. Szerinte az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiának választ kell adnia a globalizációs kihívásokra, hogy átláthatóbb, közérthetőbb és szakmailag is magasabb színvonalú, a kockázatokat hatékonyan kezelő, komplex élelmiszerlánc-biztonsági rendszer működjön Magyarországon.- olvasható a Nébih oldalán.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi képviseletvezetője szerint az élelmiszerbiztonság szerepét mutatja, hogy évente körülbelül 2 millió ember halálát okozzák élelmiszereredetű megbetegedések világszerte. Csak az EU-ban 2013-ban mintegy 310 ezer bakteriális élelmiszer eredetű megbetegedést jelentettek, amiből 322 halállal végződött. Az élelmiszer-eredetű megbetegedések mintegy 3 százaléka hosszú távú egészségkárosodáshoz vezethet.

Zsigó Róbert, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a elmondta, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági kockázatok csökkentésének leghatékonyabb módja a felelős fogyasztói (vendéglátói) magatartás. Jelenleg a magyar élelmiszerlánc-biztonság integrált rendszere képes megfelelni azoknak a kihívásoknak, amelyek az elmúlt néhány évtizedben jelentkeztek a tudományos és gazdasági változások nyomán - jelentette ki az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a szakmai tanácskozáson.

A cikk teljes egészében a Nébih oldalán olvasható.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.