Mi az a felelős vendéglátói magatartás?

Körülbelül 3 millió ember kap Magyarországon valamilyen élelmiszer-eredetű megbetegedést évente. Az élelmiszerbiztonságra azért is kell egyre fokozottabban figyelni, mert évente 2 millió ember halálát okozzák élelmiszereredetű megbetegedések világszerte. - derült ki a WHO Egészség Világnap Élelmiszerbiztonsági konferenciáján.

Ma Magyarországon évente mintegy 3 millió embert érint valamilyen élelmiszer-eredetű megbetegedés – jelentette ki Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára a szakmai konferencián. Szerinte az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiának választ kell adnia a globalizációs kihívásokra, hogy átláthatóbb, közérthetőbb és szakmailag is magasabb színvonalú, a kockázatokat hatékonyan kezelő, komplex élelmiszerlánc-biztonsági rendszer működjön Magyarországon.- olvasható a Nébih oldalán.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi képviseletvezetője szerint az élelmiszerbiztonság szerepét mutatja, hogy évente körülbelül 2 millió ember halálát okozzák élelmiszereredetű megbetegedések világszerte. Csak az EU-ban 2013-ban mintegy 310 ezer bakteriális élelmiszer eredetű megbetegedést jelentettek, amiből 322 halállal végződött. Az élelmiszer-eredetű megbetegedések mintegy 3 százaléka hosszú távú egészségkárosodáshoz vezethet.

Zsigó Róbert, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a elmondta, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági kockázatok csökkentésének leghatékonyabb módja a felelős fogyasztói (vendéglátói) magatartás. Jelenleg a magyar élelmiszerlánc-biztonság integrált rendszere képes megfelelni azoknak a kihívásoknak, amelyek az elmúlt néhány évtizedben jelentkeztek a tudományos és gazdasági változások nyomán - jelentette ki az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a szakmai tanácskozáson.

A cikk teljes egészében a Nébih oldalán olvasható.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.