Mi az őrületes tojásdrágulás oka?

Több mint ötödével kellett többet fizetni a tojásért novemberben, mint tavaly ilyenkor.

Több mint ötödével kellett többet fizetni a tojásért novemberben, mint tavaly ilyenkor. A KSH legfrissebb inflációs adataiból kiemelkedik a tojás árának a változása: míg nyáron átlagosan 36-37 forint körül alakult egy tojás ára, novemberben már 46 forintot kellett fizetni egy tojásért, ráadásul ez csak októberhez képest 8 forintos drágulást jelent.

A drágulás fő oka, hogy miközben az utóbbi időben a kereslet a tojás iránt egyre nő, a hazai termelők nem tudták tartani a lépést a kínálat növelésével, ezért egyre nagyobb arányban lenne szükség importra. Ezzel viszont az a baj, hogy egy ideje már tojáshiány van Európában a nyáron kirobbant fipronil-botrány miatt. Nyáron röviden összefoglalva annyi történt, hogy egy holland csirketelepen rovarirtó szerrel szennyeződtek a tojások, ezekből és a belőlük készült termékekből pedig 17 európai országba, köztök Magyarországra is került. Emiatt Hollandiában és Németországban is sok telepet bezártak, így jóval kevesebb tojás került a piacra.

A hiányt keletről pedig nem lehet pótolni, mert a szigorúbb uniós egészségügyi előírások miatt Ukrajnából, a Balkánról és Oroszországból nem lehet tojást importálni. Már 17 országban találtak összesen több milliót a rovarirtós tojásból. Az érintett országok heves vádaskodásban vannak, két embert már letartóztattak. Ausztiában is Romániában is kellett már intézkedni. Emiatt Magyarországon is hiány van, és ahogy Molnár Györgyi, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége titkára a Napi.hu-nak korábban fogalmazott, a termelők szabhatják meg az árat. Mindez annak ellenére alakul így, hogy egyre kevesebb tojást fogyasztunk. Tavaly fejenként átlagosan 215 tojást ettek a magyarok, míg egy évtizeddel korábban még 300 volt az átlagos fogyasztás. Molnár Györgyi szerint legfeljebb jövőre csökkenhet majd valamennyit a tojás ára.

Forrás: Index


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.