Mi lesz a szegedi Virág cukrászda sorsa?

Több mint negyedmilliárd forintot kellene ráfordítani a vállalkozónak, hogy a Kis és Nagy Virág megnyithassa kapuit – ezért cserébe ráadásul csupán a bérleti jogot vásárolta meg a várostól. Nyereségesnek lenni a belváros túltelített vendéglátós piacán egyébként sem egyszerű, de ha sikerülne, akkor is csak hosszú évtizedek alatt térülne meg a beleforgatott összeg - olvasható a szegedma.hu oldalán.

Öt éve zárt be a szegedi belváros egyik leghíresebb üzlete, a Virág cukrászda, melyet a város utóbbi években felkapaszkodott cukrásza szeretett volna megszerezni a hvg.hu korábbi információi szerint. A belvárosi helyiség jelenleg az önkormányzaté, miután a bíróság jogerős ítélete kitessékelte az előző tulajdonost a cukrászdából. Az önkormányzat a bérleti jog pályázati úton történő értékesítéséről döntött, azonban nem tolonganak a befektetők, ami nem is csoda, hiszen a felújítás költségeit teljes egészében a leendő bérlőnek kellene állnia. A Szegedma Hírportál információi szerint harmadszor lesz kénytelen pályáztatni a Virág cukrászda üzemeltetését az önkormányzat, miután első két kiírás eredménytelenül zártul, nem érkezett érvényes jelentkezés.

 A bérlőnek nem éri meg a felújítás

“Maga a konstrukció rendkívül előnytelen, de nem túlzás, ha azt mondom, hogy halott ügy. A város minimum 59 milliós bérleti jogot vásároltat, nem állja a felújítási költségeket se, és ezután a bérlő havi másfél millió forintot kell, hogy fizessen. Ha néhány év múlva a vállalkozó például meghal, vagy más okból kell, hogy lemondjon a cukrászdáról, nem kapja vissza a bérleti jog díját és a felújítási költségek töredékét sem” – összegezte a problémákat egy névtelenül nyilatkozó forrás a szegedma.hu -nak. Az ingatlan- és a vendéglátási piacra is jó rálátással bíró szakember elmondása szerint az épület lepusztult állapotára tekintettel nagyjából 100-100 millió forintba kerülne a felújítás és a berendezések megvásárlása, így a bérleti joggal összeadva összesen közel 260 millió forintos befektetés lenne a két Virág megnyitása. A cukrászda felújításával és a bérleti joggal kapcsolatos dilemmákról, a megtérülés esélyeiről a Szegedma Hírportálon olvashatnak.

A Virág Cukrászda története dióhéjban

A Virág Cukrászda sokáig a szegediek és a turisták kedvelt találka helye volt, a teraszán nyáron zenekar szórakoztatta a vendégeket. A cukit a 19. században Árvay Sándor és fia, Árvay Kálmán tették híressé, a  a szegedi Gerbeaud-ként is emlegették. 1922-ben a cukrászdát átadták a Virágh testvéreknek, akik méltón az elődjeikhez tovább öregbítették a cukrászda hírnevét. Nagyon sok híres, közismert ember fordult meg a cukrászdában, József Attila például rendszeresen itt fogyasztotta el reggelijét, a költőt igen kedvelő Virágh Béla meghívásában. Az üzlet berendezése, pultrendszere, csodálatos tükrei, falstukkó díszítései és a herendi kávéfőző masinája még az eredeti cukrászda tartozékai. A bejárati ajtaja is igen szemre való darab, amelyben figurális maratott üveg látható.

Forrás: SZEGEDma

Forrás: Vendég&Hotel Online


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.