Mi lesz a szegedi Virág cukrászda sorsa?

Több mint negyedmilliárd forintot kellene ráfordítani a vállalkozónak, hogy a Kis és Nagy Virág megnyithassa kapuit – ezért cserébe ráadásul csupán a bérleti jogot vásárolta meg a várostól. Nyereségesnek lenni a belváros túltelített vendéglátós piacán egyébként sem egyszerű, de ha sikerülne, akkor is csak hosszú évtizedek alatt térülne meg a beleforgatott összeg - olvasható a szegedma.hu oldalán.

Öt éve zárt be a szegedi belváros egyik leghíresebb üzlete, a Virág cukrászda, melyet a város utóbbi években felkapaszkodott cukrásza szeretett volna megszerezni a hvg.hu korábbi információi szerint. A belvárosi helyiség jelenleg az önkormányzaté, miután a bíróság jogerős ítélete kitessékelte az előző tulajdonost a cukrászdából. Az önkormányzat a bérleti jog pályázati úton történő értékesítéséről döntött, azonban nem tolonganak a befektetők, ami nem is csoda, hiszen a felújítás költségeit teljes egészében a leendő bérlőnek kellene állnia. A Szegedma Hírportál információi szerint harmadszor lesz kénytelen pályáztatni a Virág cukrászda üzemeltetését az önkormányzat, miután első két kiírás eredménytelenül zártul, nem érkezett érvényes jelentkezés.

 A bérlőnek nem éri meg a felújítás

“Maga a konstrukció rendkívül előnytelen, de nem túlzás, ha azt mondom, hogy halott ügy. A város minimum 59 milliós bérleti jogot vásároltat, nem állja a felújítási költségeket se, és ezután a bérlő havi másfél millió forintot kell, hogy fizessen. Ha néhány év múlva a vállalkozó például meghal, vagy más okból kell, hogy lemondjon a cukrászdáról, nem kapja vissza a bérleti jog díját és a felújítási költségek töredékét sem” – összegezte a problémákat egy névtelenül nyilatkozó forrás a szegedma.hu -nak. Az ingatlan- és a vendéglátási piacra is jó rálátással bíró szakember elmondása szerint az épület lepusztult állapotára tekintettel nagyjából 100-100 millió forintba kerülne a felújítás és a berendezések megvásárlása, így a bérleti joggal összeadva összesen közel 260 millió forintos befektetés lenne a két Virág megnyitása. A cukrászda felújításával és a bérleti joggal kapcsolatos dilemmákról, a megtérülés esélyeiről a Szegedma Hírportálon olvashatnak.

A Virág Cukrászda története dióhéjban

A Virág Cukrászda sokáig a szegediek és a turisták kedvelt találka helye volt, a teraszán nyáron zenekar szórakoztatta a vendégeket. A cukit a 19. században Árvay Sándor és fia, Árvay Kálmán tették híressé, a  a szegedi Gerbeaud-ként is emlegették. 1922-ben a cukrászdát átadták a Virágh testvéreknek, akik méltón az elődjeikhez tovább öregbítették a cukrászda hírnevét. Nagyon sok híres, közismert ember fordult meg a cukrászdában, József Attila például rendszeresen itt fogyasztotta el reggelijét, a költőt igen kedvelő Virágh Béla meghívásában. Az üzlet berendezése, pultrendszere, csodálatos tükrei, falstukkó díszítései és a herendi kávéfőző masinája még az eredeti cukrászda tartozékai. A bejárati ajtaja is igen szemre való darab, amelyben figurális maratott üveg látható.

Forrás: SZEGEDma

Forrás: Vendég&Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.