Mi lesz vajon a házhoz szállítással augusztus 1-től?

2021. július 31-ig érvényes az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített étel- és alkoholmentesital-forgalomra vonatkozó kedvezményes 5%-os ÁFA-mérték. Mivel ez a tevékenység nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül, augusztustól már újra az ÁFA-törvény szerinti 27%-os adómértéket kell rá alkalmazni. A BDO szakértői ismertették az ÁFA-kedvezmény gazdasági háttereit, illetve a kedvezmény megszűnését követő időszak kilátásait - tájékoztatta lapunkat a BDO Magyarország.

A 2020-as utolsó negyedévi adatok azt mutatják, hogy az előző évhez képest jelentősen nőtt az ételforgalom aránya a teljes vendéglátóhelyi forgalmon belül (12 százalékponttal 86,9 százalékra), ami mögött a kiszállításos és elviteles ételforgalom növekedése valószínűsíthető. Az italeladások viszont jelentősen visszaestek, arányuk mind az alkoholos, mind az alkoholmentes körben csökkent, vagyis a kedvezményes elviteles ÁFA hatása az utóbbi termékcsoportban valószínűsíthetően nem érvényesült, a házhoz rendelt vagy üzletből elvitt termékek között az ételforgalom dominált.

Az elviteles és házhoz szállított termékek forgalmi adatainak hiányában viszont nem alátámasztható egyértelműen az intézkedés hatása, noha valószínűleg sok vendéglátóegység talpon maradásához járult hozzá. A vendéglátóhelyek száma 2020-ban az italüzlet és zenés szórakozóhely kategóriában esett vissza jelentősen (7 százalékkal), de az ilyen típusú üzletek amúgy sem használhatták ki az ÁFA-könnyítést. Az éttermek száma kismértékben csökkent, a cukrászdáké gyakorlatilag nem változott, ebben viszont a november közepén átmenetileg bevezetett kedvezményes ÁFA még nem játszhatott számottevő szerepet.

Az elviteles és házhoz szállításos értékesítés a kereslet és az üzemeltetés költséghatékonysága oldaláról a nagy lakosságszámú, illetve sűrűn lakott települések vendéglátóhelyeit segíthette leginkább. Az esetleges hatások nemcsak az önállóan működő vendéglátóhelyeket érintették, hanem az aktuálisan üzemelő szálláshelyek (szállodák) éttermi forgalmára is pozitívan hathattak.



„Megfelelő mélységű forgalmi, munkaerőpiaci és gazdálkodási adatok hiányában nehéz teljeskörűen számszerűsíteni az ÁFA-kedvezmény hatását, támpontot adhatnak azonban a KSH által közölt idei első öt havi forgalmi adatok” – fejtette ki Sándorfi Róbert, a BDO Magyarország szállodai tanácsadója. „A kedvezmény–intézkedés 8 és fél hónapjára kivetített különbözet körülbelül 100 milliárd forintot tesz ki, vagyis a szektor szereplőinek ennyivel kevesebb ÁFÁ-t kellett befizetniük a központi költségvetésbe. Ez a nagyságrend alátámasztja azt a feltételezést, hogy a kedvezményes ÁFA-kulcs alkalmazásának lehetősége sok vendéglátóegység talpon maradásához járult hozzá egy olyan időszakban, amikor beltéri értékesítésre nem volt lehetőség, a teraszok pedig még nem nyithattak ki, vagyis az egyetlen bevételi forrás az elvitel és a házhoz szállítás volt.”

Kérdés, hogy az augusztus 1-től visszaállított ÁFA hogyan befolyásolja a vendéglátó egységek gazdálkodását, tekintettel a szakma képviselői által előrevetített lassú és hosszadalmas felépülésre a járványügyi korlátozások feloldását követően mind a vendéglátóipari szolgáltatások iránti kereslet, mind pedig a rendezetlen és kiszámíthatatlan munkaerőpiac terén.

„Az elvitel, de különösen a házhozszállítás az elmúlt hónapokban valamilyen mértékben beépült az emberek tudatába, a korlátozások enyhítésével azonban ez a kvázi kényszer kényelmi szemponttá alakulhat át” – tette hozzá Karácsony Balázs, a BDO adóigazgatója. „Feltételezhető, hogy az értékesítés ezen formái iránti kereslet nem szűnik meg, de erről konkrét tapasztalatok a nyári terasz szezont követően, illetve a negyedik hullám kapcsán hozott, ma még nem előre jelezhető korlátozó intézkedések idején lesznek majd. Egy ilyen – nem várt - helyzetben a szakma részéről nyilvánvalóan újra fokozottan felmerülhet a támogató intézkedések iránti igény.”


Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.