Mi lesz vajon a házhoz szállítással augusztus 1-től?

2021. július 31-ig érvényes az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített étel- és alkoholmentesital-forgalomra vonatkozó kedvezményes 5%-os ÁFA-mérték. Mivel ez a tevékenység nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül, augusztustól már újra az ÁFA-törvény szerinti 27%-os adómértéket kell rá alkalmazni. A BDO szakértői ismertették az ÁFA-kedvezmény gazdasági háttereit, illetve a kedvezmény megszűnését követő időszak kilátásait - tájékoztatta lapunkat a BDO Magyarország.

A 2020-as utolsó negyedévi adatok azt mutatják, hogy az előző évhez képest jelentősen nőtt az ételforgalom aránya a teljes vendéglátóhelyi forgalmon belül (12 százalékponttal 86,9 százalékra), ami mögött a kiszállításos és elviteles ételforgalom növekedése valószínűsíthető. Az italeladások viszont jelentősen visszaestek, arányuk mind az alkoholos, mind az alkoholmentes körben csökkent, vagyis a kedvezményes elviteles ÁFA hatása az utóbbi termékcsoportban valószínűsíthetően nem érvényesült, a házhoz rendelt vagy üzletből elvitt termékek között az ételforgalom dominált.

Az elviteles és házhoz szállított termékek forgalmi adatainak hiányában viszont nem alátámasztható egyértelműen az intézkedés hatása, noha valószínűleg sok vendéglátóegység talpon maradásához járult hozzá. A vendéglátóhelyek száma 2020-ban az italüzlet és zenés szórakozóhely kategóriában esett vissza jelentősen (7 százalékkal), de az ilyen típusú üzletek amúgy sem használhatták ki az ÁFA-könnyítést. Az éttermek száma kismértékben csökkent, a cukrászdáké gyakorlatilag nem változott, ebben viszont a november közepén átmenetileg bevezetett kedvezményes ÁFA még nem játszhatott számottevő szerepet.

Az elviteles és házhoz szállításos értékesítés a kereslet és az üzemeltetés költséghatékonysága oldaláról a nagy lakosságszámú, illetve sűrűn lakott települések vendéglátóhelyeit segíthette leginkább. Az esetleges hatások nemcsak az önállóan működő vendéglátóhelyeket érintették, hanem az aktuálisan üzemelő szálláshelyek (szállodák) éttermi forgalmára is pozitívan hathattak.



„Megfelelő mélységű forgalmi, munkaerőpiaci és gazdálkodási adatok hiányában nehéz teljeskörűen számszerűsíteni az ÁFA-kedvezmény hatását, támpontot adhatnak azonban a KSH által közölt idei első öt havi forgalmi adatok” – fejtette ki Sándorfi Róbert, a BDO Magyarország szállodai tanácsadója. „A kedvezmény–intézkedés 8 és fél hónapjára kivetített különbözet körülbelül 100 milliárd forintot tesz ki, vagyis a szektor szereplőinek ennyivel kevesebb ÁFÁ-t kellett befizetniük a központi költségvetésbe. Ez a nagyságrend alátámasztja azt a feltételezést, hogy a kedvezményes ÁFA-kulcs alkalmazásának lehetősége sok vendéglátóegység talpon maradásához járult hozzá egy olyan időszakban, amikor beltéri értékesítésre nem volt lehetőség, a teraszok pedig még nem nyithattak ki, vagyis az egyetlen bevételi forrás az elvitel és a házhoz szállítás volt.”

Kérdés, hogy az augusztus 1-től visszaállított ÁFA hogyan befolyásolja a vendéglátó egységek gazdálkodását, tekintettel a szakma képviselői által előrevetített lassú és hosszadalmas felépülésre a járványügyi korlátozások feloldását követően mind a vendéglátóipari szolgáltatások iránti kereslet, mind pedig a rendezetlen és kiszámíthatatlan munkaerőpiac terén.

„Az elvitel, de különösen a házhozszállítás az elmúlt hónapokban valamilyen mértékben beépült az emberek tudatába, a korlátozások enyhítésével azonban ez a kvázi kényszer kényelmi szemponttá alakulhat át” – tette hozzá Karácsony Balázs, a BDO adóigazgatója. „Feltételezhető, hogy az értékesítés ezen formái iránti kereslet nem szűnik meg, de erről konkrét tapasztalatok a nyári terasz szezont követően, illetve a negyedik hullám kapcsán hozott, ma még nem előre jelezhető korlátozó intézkedések idején lesznek majd. Egy ilyen – nem várt - helyzetben a szakma részéről nyilvánvalóan újra fokozottan felmerülhet a támogató intézkedések iránti igény.”


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.