Miért válik egyre jelentősebbé az Év Mentes Séfje verseny?

A címben feltett kérdésre a mai világ új generációjának egészséges életmódszemlélete a magyarázat. Ugyanis az X-, Z- és Alfa-generáció számára a tudatos táplálkozás nem egy felvett attitűd, hanem természetes elvárás a mindennapok során. Az is döntő szempont, hogy a szakértők számításai szerint 2030-ra a Föld teljes lakosságának 75 százaléka valamilyen intoleranciával rendelkezik, és ezt az élelmiszeriparnak és a vendéglátásnak ki kell szolgálnia, hallhattuk az Év Mentes Séfje idei versenyének alkalmával, amelynek idén is a METRO Gasztroakadémia adott otthont - nem véletlenül.

Február 13-án a METRO Gasztroakadémián idén 6. alkalommal rendezték meg a Magyarországon, és a környező országokban is egyedülálló az Év Mentes Séfje versenyt. 

Versenyzők a Gasztroakadémia konyháján / Fotó: Seiner Krisztián
Versenyzők a Gasztroakadémia konyháján / Fotó: Seiner Krisztián

A döntőt élő selejtezők előzték meg, és a múlt évi tapasztalatok alapján amatőr és profi kategóriában is összemérhették a versenyzők tudásukat.

A versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán.

A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat. Az idei versenyen

a szervezők kiemelten figyeltek a zero waste irány betartására, azaz minimális szinten történt alapanyag pazarlás a főzés során.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy így is lehet finoman és sokszínűen étkezni. 

A zsűri tagjai

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta és értékelte: Dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem alapítója és tulajdonosa, Tanács Attila, a Mindenmentes Főzősuli alapítója, szakmai vezetője, mesterszakács, fejlesztő-séf, többszörös Európa-, világ- és olimpiai bajnok, Stőhr Gréta egészséges életmód-szakértő, Magyarország első és egyetlen növényi főzőműsorának háziasszonya, első vegán séf- és főzőiskolájának tulajdonosa, író, Zsolnay Gergely séf, kertészmérnök, táplálkozástudományi szakértő, a 2023-as Az Év Mentes Séfje verseny profi kategóriájának nyertese,  Steiner Kristóf író, újságíró, színész és vegán séf, Molnár György, a Dobos C. József Iskola tanára, Ádám Csaba az egykori Olimpia étterem tulajdonos-séfje és Blendea Károly a Violife Professional Kulináris Tanácsadója.

Munkában a zsűri / Fotó: Seiner Krisztián
Munkában a zsűri / Fotó: Seiner Krisztián

Íme, az idei győztesek

Amatőr kategóriában első helyezést ért el Dömös Fanni. Főétele a Keleti harmónia- kínai pho leves gazdagon, a desszertje pedig polenta alapon narancskrém céklazselével a tetején.

Második helyezést ért el Kuti Szelenge. Az ő főétele Napsütés Olaszországban - sütőtökös gnocchi, rozmaringos, kakukkfüves tökmártással, aszalt paradicsommal, chilis csimicsurival, dióval, Violife “fetasajttal”, rizschipssel, a desszertje pedig Gesztenyés derű - narancsos, gesztenyés mascarpone krém, aszalt meggyes mandulás morzsával, fahéjas meggymártással a tetején. 

A dobogó harmadik fokát Kovács Vivien foglalta el, aki sült karfiolt gránátalmás quinoa tabuoléval és póréhagymás burgonyás alapú petrezselyemszósszal készített, amit kókusztejjel, citrusokkal és gyömbérrel ízesített, fűszeres, pirított napraforgómaggal a tetején. A desszertje pedig csokoládés korong “brownie”, csokis mascarpone-val csokiropogóssal, illetve posírozott almával és gránátalmával.


Kuti Szelenge főétele / Fotó: Kriskó Anett
Kuti Szelenge főétele / Fotó: Kriskó Anett

Profi kategóriában diadalmaskodott Molnár Dávid, aki a Rézkakas Bistro séfje. Ő gesztenyés langyos babsalátát készített, vietnámi palacsintával, illetve banánfagylaltot, magvas crumbléval, narancsos-olívaolajos dresszinggel.

Második helyen végzett Angeli Mátyás, a Natura Hill séfje két kreációja: Május kert - cékla, karfiol- és lencsevariációk bazsalikommal, illetve Kasmír körte - körte szezámmaggal, kardamommal és fahéjjal.

A dobogó harmadik fokát pedig Paál Béla, a Kis Padlizsán Vegán Bisztró séfje foglalta el. Béla főétele volt a 4 évszak a tányéron - humusz, sült zöldségekkel, salátával, házi magkenyérrel zero waste módon elkészítve. A desszert pedig mangós édesburgonya humusz mandulamorzsával és mandula grillázzsal.

Angeli Mátyás desszertje / Fotó: Kriskó Anett
Angeli Mátyás desszertje / Fotó: Kriskó Anett

Átadásra került két különdíj is. A Gréta Főzőiskola százezer forint értékű vegán online főzőtanfolyamát Luterán Fanni, a mezőny legfiatalabb versenyzője kapta Stőhr Gréta jóvoltából, a MindenMentes Főzősuli utalványát pedig Kuti Szelenge vehette át Tanács Attilától.

CSR-felajánlás keretében a főzés közben használt Russell Hobbs gépeket a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola diákjai használják tovább.

A profi és amatőr kategória idei dobogósai / Fotó: Seiner Krisztián
A profi és amatőr kategória idei dobogósai / Fotó: Seiner Krisztián

Ami a jövő generációjának természetes - azt a mai vendéglátásnak is ki kell szolgálnia

A döntő alkalmával beszélgettünk a versenynek helyet adó METRO Gasztroakadémián Bősze Ákossal, a METRO Nagykereskedelem HoReCa Üzletágfejlesztési vezetőjével, aki elmondta, örül annak, hogy

egyre többen jelentkeznek nemcsak az amatőr szakácsok világából, hanem a profi séfek köréből is erre a versenyre,

hiszen a vendéglátóiparban is szintet kell lépni a tudtaos táplálkozás terén. Ennek pedig az az oka, hogy a jövő generációja számára - amelynek tagjai már itt vannak közöttünk - természetes elvárás a fenntarthatóság, a tudatos táplálkozás, ők valóban komolyan veszik, hogy védik a körülöttük lévő környezetet, mert ez az ő életüket is jelentősen befolyásolja. Valamint azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, tette hozzá a METRO szakértője, hogy az előzetes számítások szerint

2030-ra a világ lakosságának 75 százaléka valamilyen intoleranciával rendelkezik majd

- ezt a fogyasztóiparnak, a vendéglátásnak figyelembe kell vennie és ki kell szolgálnia. Természetesen nem háttérbe szorítva azt a jogos elvárást sem, hogy mind ízekben, mind választékban gazdag legyen a kínálat - a profi vendéglátóegységeknek erre az útra kell rátérniük és végighaladniuk, hiszen meghatározó számukra, hogy mit kíván a vendég.

 

 

 

 

 


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.