Ők az idei év Mentes Séfjei

Kedden a METRO Gasztroakadémián idén 5. alkalommal rendezték meg a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló az Év Mentes Séfje versenyt. 

A döntőt élő selejtezők előzték meg, idén először pedig amatőr és profi kategóriában is összemérhették a versenyzők tudásukat. A versenyen készített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán. A résztvevők alternatív alapanyagok felhasználásával készítették el mentes fogásaikat, így az alkotás igazi kreatív élmény volt számukra.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy allergénmentesen is lehet finoman és sokszínűen étkezni. Az Év Mentes Séfje egy évig viselheti a címet és értékes nyeremények is várták.

Az ételeket profi szakemberekből álló zsűri pontozta: Varga István nyers vegán séf, gasztrofilozófus, Tanács Attila mesterszakács, Stőhr Gréta vegán séf, író, Blendea Károly séf, Garami Gábor rádiós műsorvezető, zenész, Vágó Piros rádiós műsorvezető, gasztrokalandor, Ádám Csaba séf és Gálicz István séf. Mindkét kategóriában elképesztő ételkölteményeket készítettek a versenyzők, ezzel megizzasztva a zsűritagokat.

Amatőr kategóriában első helyezést ért el Sasinszki Szilvia, aki padlizsán schnitzert készített herby kuszkusszal, tahini szósszal és fehérrépapürével, valamint Fekete-erdő tortát vegán verzióban.

Második helyezést ért el Debreczeni-Jerkovics Boglárka. Ő karfiolpürével, hamis halfilével, pilau golyóval, pirított répával, céklával, zöldolajjal, gránátalmás friss salátával és mandulával, valamint erdei gyümölcsös-mentás túrós vegán szelettel és pirított pisztáciával hódította meg a zsűri ízlelőbimbóit.
A dobogó harmadik fokát Nényei Lujza foglalta el, aki tofuval és gombával töltött sült vöröshagymát salsa verde magkeksszel, illetve mini tart datolyával, dióval, kókusztejes kesudiókrémmel és marinált körtével készített.

Profi kategóriában diadalmaskodott Zsolnay Gergely. „Ember és Univerzum”-fenntarthatóság egy tányéron fantázianevű ételével és mentás-avokádós bavaroise krémjével, gluténmentes piskótaágyon, olajos magtészta alatt, almacukor karamellel a tetején desszert kreálmányával levette a zsűri tagjait a lábáról.

Második helyen végzett Molnár Viktor, aki zellersteaket készített borsófehérje májas szilvás köles tabuléval, hamis tükörtojással, cékla-jus-vel, céklával színezett pirított répával, tofu baconnel, a desszert pedig fahéjas-körtés tarte volt currys vaníliakrémmel, tejszínhabbal, erdei gyümölcsös kaviárral, mentás pisztáciás morzsával megspékelve.
A dobogó harmadik fokát pedig Tikos Dávid foglalta el. Dávid karfiolsteaket készített sajtos karfiolpürével, karfiol tabuléval és pisztácia ropogóssal. A desszert pedig datolyás-diós köles túrógombóc volt, karamellizált körtével és kesu tejföllel, valamint bogyós gyümölcsökkel.

Az idei Év Mentes Séfje versenyzőkkel a 2023. április 1-jén és 2-án megrendezésre kerülő Csak a Mentes Fesztiválon személyesen találkozhatsz a RaM Színházban.

 

 

 


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.