Miért szeretik a magyarok a csípőset?

Legtöbben magáért a csípős érzetért, és nem a pozitív élettani hatásért esznek erőset – derül ki a BURGER KING® friss internetes kutatásából. Ugyanakkor a válaszadók 94%-a tudja, hogy a fűszeres étel mértékkel fogyasztva jót tesz a szervezetnek. Az étteremlánc annak kapcsán készített felmérést, hogy Angriest WHOPPER® néven a hazai BURGER KING® éttermekben is elérhető a magyarok ízléséhez különösen közel álló, minden eddiginél csípősebb hamburger.

A 2300 fő bevonásával készült felmérésből kiderül, hogy vannak, akik az égető érzést (35%), mások a testet átjáró forróságot szeretik (28%), és akadnak, akik kihívást látnak a csípős ételekben (22%). A válaszadók közel kétharmada pedig kifejezetten szexinek tartja, ha egy nő is bírja a csípőset.

A legtöbben, 85% fűszerpaprikát tesz az ételbe ha erőset akar enni, 61% nyers zöldségként, 56% pedig darált formában fogyasztja a csípős paprikát.

Aki szereti a csípőset, az hetente legalább egyszer eszik is belőle. A válaszadók közel fele legtöbbször a levest eszi csípősen, de 40%-uk ezután még a főételbe is tesz a fűszerből. Sőt, harmaduk még a szendvicsét is erősen fogyasztja. Étkezés után főképpen üdítőt, vizet, tejet és sört isznak az erősre, de 19% azért nem iszik semmit, hogy minél tovább megmaradjon a csípős érzés.

A felmérésben résztvevők kilenctizede tudta, hogy a paprikát a kapszaicin nevű anyagtól érezzük csípősnek. A kapszaicin serkenti a keringést, illetve nyugtató anyagok kibocsátására serkenti az agyat. Egy 2015-ös, közel félmillió ember bevonásával készült kutatás[1] szerint a fűszeres ételek fogyasztói között ritkábban fordult elő rák, bizonyos szív- és légúti betegségek. A hatást az érfalak borításában található anyag aktiválása váltja ki.

Infografika:

 


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.