Miért szeretik a magyarok a csípőset?

Legtöbben magáért a csípős érzetért, és nem a pozitív élettani hatásért esznek erőset – derül ki a BURGER KING® friss internetes kutatásából. Ugyanakkor a válaszadók 94%-a tudja, hogy a fűszeres étel mértékkel fogyasztva jót tesz a szervezetnek. Az étteremlánc annak kapcsán készített felmérést, hogy Angriest WHOPPER® néven a hazai BURGER KING® éttermekben is elérhető a magyarok ízléséhez különösen közel álló, minden eddiginél csípősebb hamburger.

A 2300 fő bevonásával készült felmérésből kiderül, hogy vannak, akik az égető érzést (35%), mások a testet átjáró forróságot szeretik (28%), és akadnak, akik kihívást látnak a csípős ételekben (22%). A válaszadók közel kétharmada pedig kifejezetten szexinek tartja, ha egy nő is bírja a csípőset.

A legtöbben, 85% fűszerpaprikát tesz az ételbe ha erőset akar enni, 61% nyers zöldségként, 56% pedig darált formában fogyasztja a csípős paprikát.

Aki szereti a csípőset, az hetente legalább egyszer eszik is belőle. A válaszadók közel fele legtöbbször a levest eszi csípősen, de 40%-uk ezután még a főételbe is tesz a fűszerből. Sőt, harmaduk még a szendvicsét is erősen fogyasztja. Étkezés után főképpen üdítőt, vizet, tejet és sört isznak az erősre, de 19% azért nem iszik semmit, hogy minél tovább megmaradjon a csípős érzés.

A felmérésben résztvevők kilenctizede tudta, hogy a paprikát a kapszaicin nevű anyagtól érezzük csípősnek. A kapszaicin serkenti a keringést, illetve nyugtató anyagok kibocsátására serkenti az agyat. Egy 2015-ös, közel félmillió ember bevonásával készült kutatás[1] szerint a fűszeres ételek fogyasztói között ritkábban fordult elő rák, bizonyos szív- és légúti betegségek. A hatást az érfalak borításában található anyag aktiválása váltja ki.

Infografika:

 


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.