Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezi az idei Gourmet fesztivált

Két év szünet után, az örökség témájával tér vissza a Gourmet fesztivál, amelynek során vezető magyar éttermek, cukrászdák, borászatok, sör- és pálinkafőzdék várják a vendégeket május 27. és 29. között a Millenárison.

Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt nem lehetett megrendezni a Gourmet-t, ez az időszak azonban nemcsak a fesztivál, hanem az egész magyar vendéglátás számára rendkívül nehéz volt - idézte fel a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján Gerendai Károly, a Gourmet fesztivál alapítója. Mint hozzátette, az utóbbi két évben számos vendéglátóhely bezárt, még több konyha munkaerőgondokkal küzd, ennek ellenére a Gourmet-ra idén is túljelentkezés volt a kiállítói oldalon. Ráadásul az előzetes jegyeladások is minden eddiginél magasabbak, ez pedig igazolja, hogy a közönség is várja már a fesztivált - jegyezte meg. Gerendai Károly felidézte: a Gourmet eredeti célja az volt, hogy a minőségi magyar gasztronómia iránt érdeklődők egy helyen kapjanak átfogó képet a legjobb hazai éttermekről, cukrászdákról, borászatokról, sör- és pálinkafőzdékről. Ehhez immár a Millenáris megújult parkja is olyan minőséget ad, amilyet az induláskor megálmodtak - tette hozzá.

Dankó Virág, a Millenáris ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy az utóbbi időszakban 6,5 hektárosra bővült a létesítmény területe, és az ipari műemléképületek is komoly felújításon estek át. A B csarnokban nemrég megnyílt a nagyszabású Álmok álmodói 2.0 kiállítás is, amelyet a Gourmet látogatói kedvezményes jeggyel tekinthetnek meg - fűzte hozzá. Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője arról szólt, hogy a mintegy száz kiállítót felvonultató rendezvényen ezúttal nem egy adott alapanyag vagy étel a kiemelt téma, hanem az örökség fogalma. Ennek jegyében nincs megkötés arra, hogy a kiállítóknak milyen alapanyagot kell használniuk, milyen ételekkel kell jelentkezniük, ehelyett az a kérés a séfek felé, hogy nyúljanak vissza gyermekkori emlékeikhez, a családi és helyi hagyományokhoz.

A rendhagyó témának köszönhetően a kínálat is minden eddiginél színesebb lesz; a fesztivál teljes menüjét a nyitás előtt egy héttel teszik közzé - mondta el Nemes Richárd. Mint hozzátette, a Gourmet Akadémia minden nap workshopokkal és demófőzésekkel várja a tanulni és szórakozni vágyókat. Fellép többek között Széll Tamás (Stand), Tóth Szilárd (Salt), Mizsei János (MÁK), Farkas Richárd (Pajta), Bíró Lajos és Dani, de Steiner Kristóf vegán workshopján is részt lehet venni, ahogy a gyoza (japán tésztagombóc) készítését is megtanulhatják az érdeklődők. A Gourmet zárónapja gyermeknapra esik, ezért a Gourmet Akadémia ekkor kifejezetten gyerekeknek, családoknak szóló programokkal készül, a Millenáris játszótere pedig a fesztivál gyermekhelyszínévé alakul - közölte Nemes Richárd.

Forrás: MTI


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál!

Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál! 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?