Mit eszünk majd 2025-ben?

Hogyan mennek a vegán éttermek? Ki az a food stylist? Rohamosan alakul át a városi életmód: új szakmák születnek, piaci rések nyílnak. Ebbe a világba ad betekintést közel 20 programmal és 100 előadóval, jó példákkal a Loffice közösségi iroda április 19–20-án a Startup Safary rendezvény keretében.

A Startup Safary-n gasztro trendekről is szó lesz: társadalmi felelősségvállalás, veganizmus, food styling. Mit jelent a fenntartható vendéglátás és miért fontos? Mi van a “zöldségen” túl - milyen további társadalmi értéket tud teremteni a vállalkozás? A hazai gasztronómiai piacról bemutatkozik a Felelős Gasztrohős, a Kiosk Budapest, a HellóAnyu, a Doremi Today és a Budapest Bike Maffia.

A táplálkozásban az utóbbi évek trendje a veganizmus, amelynek része a növényi alapú táplálkozás, az állatvédelem és a környezetvédelem. “Világszerte 98 százalékkal nőtt tavaly a kereslet a vegán termékek iránt, az Egyesült Királyságban már 3,5 millió ember - a lakosság 7 százaléka - vallja magát oda tartozónak” - mondja Varga Balázs vegán sporttáplákozási tanácsadó, aki egy példát is említ: Kapósak a növényi tejek: egy ismert gyártó édesítetlen mandulateje iránt 2015 óta 2300-szoros növekedést mértek világszerte. A vendéglátóiparban Budapesten sorra nyílnak és jövedelmezőek a vegán éttermek, bisztrók. Az iparágban rejlő lehetőségekről Balázs mellett a VeganLove, a Naspolya Nassolda, a Culinary Institute of Europe és a Great Bistro alapítói beszélnek.

Természetesen a hagyományos vendéglátás is terítékre kerül. Elismert és hiteles szereplők árulják el, hogy mi kell egy sikeres gasztro vállalkozáshoz, illetve milyen új kapcsolódó szakmák vannak születőben. A gasztro blokkban bemutatkozik Laki Eszter grafikus, világutazó és a Dobrumba társtulajdonosa, Várvizi Péter a Larus Étterem vezető séfje, Rétfalvi-Kurucz Alexandra gasztro-coach és Beck Márton, a Padron tulajdonosa.

Az új trendek új szakmákat is teremtenek. Ilyen például a rendezvényen is felbukkanó food stylist, vagyis az ételek látványtervezője, aki az alapanyagok beszerzésétől kezdve, a koncepcióalkotáson át, egészen a “terített asztalig” sok mindennel foglalkozik.

Mi is az a Startup Safary? Berlinből, 2012-ben indult kezdeményezés, melynek célja a startup világ megismertetése a szélesebb közönséggel illetve a piaci szereplők közötti kapcsolatok bővítése. A cégek egy vagy két napra kinyitják kapuikat az érdeklődők előtt, és programokat szerveznek szakmabelieknek, potenciális befektetőknek, álláskeresőknek, pályaválasztás előtt állóknak. A Startup Safaryt eddig Európa több mint tíz városában rendezték meg Párizstól Athénig. Budapesten tavaly tartották az első ilyen eseményt közel 3 ezer résztvevővel.

Az eseményeken való részvétel a Loffice támogatásával ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Facebook események listája és regisztrációs információ az alábbi linken található: www.facebook.com/events/552496671800497/

Forrás: Vendég és Hotel


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.