Mit sütött ki a Felelős Gasztrohős 2018-ban?

Három lakossági kampány, ovisprogram a kicsiknek, csapatépítő program a nagyoknak. Műanyagmentes Piknik, Zöldülők Vására, egy Gasztro Randi, sok izgalmas, környezetbarát tevékenység is belefért az tavalyi évükbe.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány tevékenysége kétirányú: egyrészről szemléletformáló kampányokat, programokat tartanak a lakosságnak, másrészt szakmai tevékenységükkel segítik a vendéglátóhelyek környezetbarát törekvéseit. Fenntartható vendéglátóhely-hálózatuk évről évre bővül - 2018-ban tizenkét új hely csatlakozott -, melyre az ősszel végzett piackutatásuk szerint egyre nagyobb igény mutatkozik: a megkérdezettek több mint fele választaná a környezettudatosabban működő éttermeket.A kutatásokból kiderült, hogy a válaszadók fele nem csak az étterem kiválasztásánál, de életük egyéb területein sem hoznak felelősségteljes, a fenntarthatóság szempontjából fontos döntéseket. Ezen a hozzáálláson minden évben igyekszik változtatni az Alapítvány; már egészen az óvodás korosztálytól kezdik a szemléletformálást.

Tavaly indult Gasztrohős Palánták Ovisprogramjukkal játékos formában ismertetik meg a gyerekekkel a fenntartható étkezés fontosságát. Természetesen a felnőttekről sem feledkeznek meg a Gasztrohősök, az online felületeken indított kampányaikkal - mint például a Pálmaolaj böjt vagy a Szívószálmentes Augusztus-, egy-egy aktuális környezeti problémát járnak körbe és adnak tippeket arra vonatkozóan hogyan tehetünk mi is a probléma megoldásáért. Kampányaikhoz minden évben csatlakoznak a Fenntartható Vendéglátóhelyek is. A 2018-as Szívószálmentes augusztushoz a huszonhét fenntartható hely mellett további harminchat vendéglátó-, és szórakozóhely is csatlakozott a Night Mayornek köszönhetően. A hatvanhárom hely pedig azzal, hogy ebben az egy hónapban csak kérésre adott szívószálat 50 000 db műanyag “szalmaszál” szemétbe kerülését előzte meg. Idén januártól pedig az összes Fenntartható Vendéglátóhely véglegesen szívószálmentessé válik, csak annak adnak, aki valamilyen okból mégis kifejezetten kéri.

A kampányok mellett az óévben is összehozták a termelőket és éttermeseket egy Gasztro Randira. Több mint harminc kiállító és harminc vendéglátóhely találkozott egymással, cseréltek tapasztalatot, kezdték meg a közös munkát. A szakmai esemény mellett egy újdonsággal is előrukkoltak a hősök; összegyűjtötték és kiléptették a környezetbarát termékek gyártóit, forgalmazóit az online térből. A Zöldülők Vásárán a zöld életmód iránt érdeklődő több száz látogató beszélgethetett a gyártókkal, megfoghatta, jobban megismerhette a környezetbarát termékeket. Az esemény nem várt érdeklődést hozott: nyitástól zárásig tömve volt a Fenntartható Vendéglátóhely címet elnyert BB’z Bar.

“A nagy érdeklődésre való tekintettel idén is tervezünk Zöldülők Vásárát tartani, természetesen nagyobb helyszínen, a visszajelzések figyelembevételével. Nagy Rékával, az Ökoanyu blog szerzőjével is folytatjuk az együttműködést, így a következő vásárokon sem a fogyasztás ösztönzésén lesz a hangsúly, hanem a szemléletformáláson, informálódáson. A vásáron kívül is rengeteg ötletünk, tervünk van 2019-re. Elkészült például a PróbatÉtel névre keresztelt céges csapatépítő játékunk is, amivel szeretnénk minél több helyre eljutni és megmutatni, hogy a környezetbarát étkezés sokkal izgalmasabb és kalandosabb, mint azt sokan gondolnák. A kampányok sem maradnak el, már februárban jövünk egy izgalmas kezdeményezéssel. Addig is mindenkit arra biztatunk, hogy hősködjön velünk!”- mondta el Szabó Eszter, az Alapítvány projekt koordinátora.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.