Mit sütött ki a Felelős Gasztrohős 2018-ban?

Három lakossági kampány, ovisprogram a kicsiknek, csapatépítő program a nagyoknak. Műanyagmentes Piknik, Zöldülők Vására, egy Gasztro Randi, sok izgalmas, környezetbarát tevékenység is belefért az tavalyi évükbe.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány tevékenysége kétirányú: egyrészről szemléletformáló kampányokat, programokat tartanak a lakosságnak, másrészt szakmai tevékenységükkel segítik a vendéglátóhelyek környezetbarát törekvéseit. Fenntartható vendéglátóhely-hálózatuk évről évre bővül - 2018-ban tizenkét új hely csatlakozott -, melyre az ősszel végzett piackutatásuk szerint egyre nagyobb igény mutatkozik: a megkérdezettek több mint fele választaná a környezettudatosabban működő éttermeket.A kutatásokból kiderült, hogy a válaszadók fele nem csak az étterem kiválasztásánál, de életük egyéb területein sem hoznak felelősségteljes, a fenntarthatóság szempontjából fontos döntéseket. Ezen a hozzáálláson minden évben igyekszik változtatni az Alapítvány; már egészen az óvodás korosztálytól kezdik a szemléletformálást.

Tavaly indult Gasztrohős Palánták Ovisprogramjukkal játékos formában ismertetik meg a gyerekekkel a fenntartható étkezés fontosságát. Természetesen a felnőttekről sem feledkeznek meg a Gasztrohősök, az online felületeken indított kampányaikkal - mint például a Pálmaolaj böjt vagy a Szívószálmentes Augusztus-, egy-egy aktuális környezeti problémát járnak körbe és adnak tippeket arra vonatkozóan hogyan tehetünk mi is a probléma megoldásáért. Kampányaikhoz minden évben csatlakoznak a Fenntartható Vendéglátóhelyek is. A 2018-as Szívószálmentes augusztushoz a huszonhét fenntartható hely mellett további harminchat vendéglátó-, és szórakozóhely is csatlakozott a Night Mayornek köszönhetően. A hatvanhárom hely pedig azzal, hogy ebben az egy hónapban csak kérésre adott szívószálat 50 000 db műanyag “szalmaszál” szemétbe kerülését előzte meg. Idén januártól pedig az összes Fenntartható Vendéglátóhely véglegesen szívószálmentessé válik, csak annak adnak, aki valamilyen okból mégis kifejezetten kéri.

A kampányok mellett az óévben is összehozták a termelőket és éttermeseket egy Gasztro Randira. Több mint harminc kiállító és harminc vendéglátóhely találkozott egymással, cseréltek tapasztalatot, kezdték meg a közös munkát. A szakmai esemény mellett egy újdonsággal is előrukkoltak a hősök; összegyűjtötték és kiléptették a környezetbarát termékek gyártóit, forgalmazóit az online térből. A Zöldülők Vásárán a zöld életmód iránt érdeklődő több száz látogató beszélgethetett a gyártókkal, megfoghatta, jobban megismerhette a környezetbarát termékeket. Az esemény nem várt érdeklődést hozott: nyitástól zárásig tömve volt a Fenntartható Vendéglátóhely címet elnyert BB’z Bar.

“A nagy érdeklődésre való tekintettel idén is tervezünk Zöldülők Vásárát tartani, természetesen nagyobb helyszínen, a visszajelzések figyelembevételével. Nagy Rékával, az Ökoanyu blog szerzőjével is folytatjuk az együttműködést, így a következő vásárokon sem a fogyasztás ösztönzésén lesz a hangsúly, hanem a szemléletformáláson, informálódáson. A vásáron kívül is rengeteg ötletünk, tervünk van 2019-re. Elkészült például a PróbatÉtel névre keresztelt céges csapatépítő játékunk is, amivel szeretnénk minél több helyre eljutni és megmutatni, hogy a környezetbarát étkezés sokkal izgalmasabb és kalandosabb, mint azt sokan gondolnák. A kampányok sem maradnak el, már februárban jövünk egy izgalmas kezdeményezéssel. Addig is mindenkit arra biztatunk, hogy hősködjön velünk!”- mondta el Szabó Eszter, az Alapítvány projekt koordinátora.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.