Műgarnélarákot tenyésztenek Szingapúrban

Pontosabban csak a húsát, de az eljárás egyelőre sajnos méregdrága.

Számos európai, ázsiai és amerikai befektetőtől 4,6 millió dolláros támogatást kapott egy sejttenyészet alapú élelmiszereket előállító, szingapúri startup. A Shiok Meats nevű cég állatok levágása helyett őssejtkultúrákból állítja elő a húst, és történetesen a garnélarákra specializálódott. Szingapúr erőteljesen támogatja az állati fehérjék mesterséges előállításának módszereit, mivel az importfüggőségének csökkentése mellett a munkahelyek megteremtését is ösztönözni szeretné.


A Shiok Meats az ázsiai-csendes-óceáni térségben a maga területén úttörőnek számít. Egy kilogramm műgarnélarák megteremtése egyelőre több mint egymillió forintba kerül, de az ár leszorítása biztos a legfontosabb célok között szerepel. Ezzel együtt a gyártás relatív egyszerűsége miatt próbálnak először a garnélarákkal szerencsét, a megfizethető mesterséges homárra egy jó ideig még biztosan várni kell.

Forrás: Store Insider


Százféle fánkkal érkezik a Fánkfesztivál

Százféle fánkkal érkezik a Fánkfesztivál 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Több, mint nyolcvan borászattal jön a Furmint Február Nagy Kóstoló

Több, mint nyolcvan borászattal jön a Furmint Február Nagy Kóstoló 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.