Számos európai, ázsiai és amerikai befektetőtől 4,6 millió dolláros támogatást kapott egy sejttenyészet alapú élelmiszereket előállító, szingapúri startup. A Shiok Meats nevű cég állatok levágása helyett őssejtkultúrákból állítja elő a húst, és történetesen a garnélarákra specializálódott. Szingapúr erőteljesen támogatja az állati fehérjék mesterséges előállításának módszereit, mivel az importfüggőségének csökkentése mellett a munkahelyek megteremtését is ösztönözni szeretné.
A Shiok Meats az ázsiai-csendes-óceáni térségben a maga területén úttörőnek számít. Egy kilogramm műgarnélarák megteremtése egyelőre több mint egymillió forintba kerül, de az ár leszorítása biztos a legfontosabb célok között szerepel. Ezzel együtt a gyártás relatív egyszerűsége miatt próbálnak először a garnélarákkal szerencsét, a megfizethető mesterséges homárra egy jó ideig még biztosan várni kell.
Forrás: Store Insider