Mutatjuk 2024 legjobb cukrászdáit

Ikonikus operák és krémesek, csokoládévarázs, francia stílusú desszertalkotások - csodás édes remekműveket kóstolhatunk a Dining Guide Top 100 Étteremkalauz Top 10-es listáján szereplő cukrászdákban. Az óbudai Málna The Pastry Shop 2024-ben harmadik alkalommal szerezte meg a kiadványban az év legjobb teljesítményét jelentő Év Cukrászdája díjat, így ezzel Magyarországon a Mihályi Patisserie után második cukrászdaként a Hungarian Pastry Shop Best of The Best cím viselője is.

De nem csak a legédesebb helyszíneket, hanem a legkreatívabb szakembereket is díjazták. Az idei évben a Dining Guide egy új díjjal, az Év Cukrásza Díj odaítélésével ismerte el egy kimagasló éttermi cukrász teljesítményét.

Az éttermek kínálatának egyik, ha nem leglátványosabb elemei a tányérdesszertek, azok prezentációja, innovációja és azzal együtt mindenki számára érthető megoldása a vendégélmény magas színvonalú megvalósításához elengedhetetlen.

Az elmúlt időszakban Budapest egyik legimpozánsabb luxusszállodájának a Four Seasons Hotel Gresham Palace cukrászatának vezető cukrásza a nemzetközi viszonylatban is meghatározható szakember Szűcs Árpád új éttermi desszertjei kiemelkednek a magyar éttermek desszert kínálatából. A cukrász séf kitűnő érzékenységgel összeállított választékával egyedülálló módon ötvözi a klasszikus és modern éttermi desszert és cukrászati termék kínálatot.

Szűcs Árpád
Szűcs Árpád
Fotó: Dining Guide

Az idei év újdonsága volt még, hogy a Dining Guide külön fejezetben foglalkozott a fenntartható gondolkodású vendéglátóipari egységekkel, mely a globális értelemben vett fenntartható, felelős magatartást és működtetést jelenti.

Így nem csak az éttermek, de a cukrászdák között is megszületett a TOP 10-es lista, mellyel továbbra is arra szeretnék ösztönözni a hazai vendéglátókat, hogy folyamatosan edukálják kollégáikat, keressék azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével kompromisszumok nélkül csökkenthető a környezeti lábnyomuk. A Dining Guide hiszi, hogy a vendéglátás és a fenntarthatóság kéz a kézben járhat, hogy a hazai egységek a saját környezetükre vigyázva, abba integrálódva tudnak értéket teremteni és ezzel együtt egész városukat, illetve országunkat reprezentálni.

Top 10 cukrászda a Dining Guide Top 100 Étteremkalauz szerint:

  • Málna The Pastry Shop
  • Százéves Cukrászda
  • Auguszt Cukrászda Fény utca
  • Bergmann Cukrászda
  • Chouchou
  • Egy csipet torta
  • Kollázs Brasserie & Bar
  • Gerbeaud Cukrászda
  • Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
  • The Ritz-Carlton, Budapest

Dining Guide Hungarian Pastry Shop Best Of The Best: Málna The Pastry Shop

Kolonics Zoltán, Málna The Pastry Shop
Kolonics Zoltán, Málna The Pastry Shop
Fotó: Dining Guide

Fenntartható cukrászdák a Dining Guide Top 100 Étteremkalauz szerint:

  • Chouchou
  • Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
  • Apátsági Rege Cukrászda
  • Erdős És Fiai
  • Ideál Desszert
  • Jardin
  • La Téne
  • Lujza & Koriander
  • Mon Petit Dessert Boutique
  • Vaj

Így jellemzi a Dining Guide az ország legjobb cukrászdáit:

Málna The Pastry Shop

Málna The Pastry Shop
Málna The Pastry Shop
Fotó: Dining Guide

Az ötéves óbudai Málna The Pastry Shop már a megnyitása évében Magyarország egyik meghatározó, minőségi cukrászdájává vált. A modern felfogású, francia stílusú üzlet Kolonics Zoltán cukrász és felesége, Varga Ágnes családi vállalkozásaként működik. Kolonics Zoltán gondolkodásmódját a tradicionális magyar cukrászat megújítása, a desszertek kortárs újrafogalmazása vezérli. A Málna desszert koncepciói nagy szakértelemmel megalkotott magas minőségű desszertek. A cukrászat érzékenyen összeállított süteményekkel száll a versenybe, signature desszertjei a Kávés-málnás Opera, a ‘Málna’, a Lactée Karamell-málna, az almás pite és az Esterházy.

Százéves Cukrászda

A Százéves Cukrászda hazánk második legrégebbi cukrászdája; maga az élő történelem, ahol egy csésze finom kávé és egy sütemény mellett a vendégek kicsit visszarepülhetnek az időben, és felidézhetik a nyüzsgő kávéházak egykori hangulatát. Az 1801-es nagy gyulai tűzvész után épült házban Salis András cukrászmester alapított üzletet 1840-ben. Az azóta is működő cukrászda pultjában ugyanúgy megtalálhatók a minőségi sütemények és torták, mint a Cadeau kézműves bonbonok és csokoládék, a nyári szezonban pedig fagylaltokkal egészül ki a csábító kínálat.

Auguszt Cukrászda Fény utca

Auguszt Cukrászda
Auguszt Cukrászda
Fotó: Dining Guide

Auguszt József cukrászdája a magyar cukrászdai stílus meghatározó szereplője. Az alapító, Auguszt Elek 1870-ben nyitotta meg az első üzletét a Tabánban, ezzel elindítva a családi vállalkozást, amely azóta is a hagyományok és értékek megőrzésére törekszik. A napjainkban már az ötödik nemzedéket képviselő Auguszt József által vezetett vállalkozás hű marad az igazi, klasszikus magyar cukrászati tradíciókhoz, ugyanakkor az újításoktól sem idegenkedik. Budapesten három Auguszt Cukrászda üzemel, de a Dining Guide tesztjei alapján a Fény utcai üzlet bizonyult évek óta a legmagasabb színvonalúnak, ahol a vendégek a hagyományok és a megújulás tökéletes harmóniáját élvezhetik.

Bergmann Cukrászda

A nagy múltú Bergmann család vállalkozásaként működő cukrászda a klasszikus polgári cukrászdák és kávéházak hangulatát idézi. A kínálat is igazodik a hely stílusához, de a nem mindennapi minőségű, klasszikus magyar desszertek mellett a Bergmann ház saját kreációi is a kínálat részét képezik. A vendégek szerint Magyarország egyik legjobb, ha nem a legjobb krémese a híres Bergmann krémes – már csak ezért a remekműért is sokan látogatnak hozzájuk. Az édességeken túl a cukrászda kiemelkedő minőségű kenyereket is kínál vendégei számára.

Chouchou

Chouchou
Chouchou
Fotó: Dining Guide

A Chouchou újhullámos, francia stílusú desszertjeit, illetve hagyományos magyar süteményeit egy pályaelhagyó közgazdász, Szász Kinga álmodja meg. Valamennyi desszert és csokoládé helyben készül válogatott, prémium alapanyagokból. A cukrászda péntekenként várja vendégeit Újlipótvárosban kézműves trüffelekkel, bonbonokkal, csokoládékkal és süteményekkel, ám kreációik számos speciality kávézóban is megtalálhatók Budapesten. Akik szeretnének biztosra menni, előre is megrendelhetik a modern klasszikus, illetve innovatív vonalat képviselő süteményeket, de azok sem fognak üres kézzel távozni, akik az utcáról térnek be a hét utolsó munkanapján a Hegedűs Gyula utcai üzletbe.

Egy csipet torta

Bíró Levente és Horváth Alexandra tulajdonosok nyolc éve látják el nagy odaadással és hibátlan szakértelemmel készített pasztellszínű tortáikkal és desszertkölteményeikkel az esküvőkre és egyéb fontos eseményekre készülőket, 2023 szeptembere óta pedig a Szalay utcában várják a vendégeket. Cseppet sem túlzás ezt a cukrászdát ékszerdoboznak nevezni: harmonikus miliője, hangulatos színekben pompázó enteriőrje barátságos, otthonos oázist jelent a nyüzsgő belvárosban, és a figyelmes kiszolgálás csak tovább fokozza ezt a hatást. Az újhullámos, francia stílusú sütemények inkább műalkotások, mintsem egyszerű desszertek, melyek közül a citromos tarte, a Sacher torta és a pavlova a legnépszerűbb.

Kollázs Brasserie & Bar

A Four Seasons Hotel Gresham Palace executive pastry séfje, Szűcs Árpád 2023 tavasza óta felel a luxushotel cukrászati kínálatáért. Véleménye szerint, ha valaki lépést akar tartani a világgal, nem szabad a sütemények eredetét elfelejtenie, hanem úgy kell modernizálnia, hogy közben a sütemény megtartsa értékét és üzenetét, emellett pedig a közízlésnek is megfeleljen. Egy jó desszert három dologtól lesz kivételes: a kiváló alapanyagtól, a megfelelő technológiától, valamint a belefektetett tudástól, szenvedélytől és mondanivalótól. A Kollázs cukrászséfjének süteményei frissen készülnek és kerülnek a vendégek asztalára; a St. Honoré és a Paris-Brest egyenesen kihagyhatatlan.

Gerbeaud Cukrászda

A nagy múltú, legendás Gerbeaud Kávéház rengeteget tett azért, hogy a tradicionális magyar desszertek világszerte ismertté váljanak. Cukrászati koncepciójuk a hagyomány és az innováció ötvözése annak érdekében, hogy mind a hazai desszertrajongók, mind pedig a Magyarországra látogató külföldiek kortárs formában ismerjék meg a népszerű klasszikusokat. A patinás épületben működő kávéház miliője a századforduló idejére repíti vissza vendégeit, akik olyan nagy hagyományú hazai desszertek közül válogathatnak, mint a Somlói galuska, a Dobostorta, az Eszterházy szelet vagy a Gerbeaud házi krémes.

Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda

A generációkon át öröklődő tudás, tapasztalat és a kiemelkedő színvonal egyet jelent a Harrer cukrászdinasztia nevével. A családi vállalkozás első magyarországi üzlete közel 30 évvel ezelőtt nyitotta meg ajtaját az édességrajongó vendégek előtt Sopronban, a népszerű csokoládéműhely pedig 2009 óta működik. Karl Harrer – aki szerint az édességkészítés a legizgalmasabb kreatív alkotói folyamat – egykor Ausztria legfiatalabb cukrászmestere volt, versenyzett Kanadában, Japánban és Szingapúrban is. A Harrer cukrászati termékek kínálatában a mindenki által ismert és kedvelt sütemények mellett a merészebb, különlegesebb kreációk is felsorakoznak, amelyek minden esetben válogatott, kivételes minőséget képviselő alapanyagokból készülnek.

The Ritz-Carlton Budapest

The Ritz-Carlton Budapest
The Ritz-Carlton Budapest
Fotó: Dining Guide

Bár a Ritz Carlton Hotel cukrászata hagyományos értelemben nem nevezhető cukrászdának, mégis olyan kivételes kínálattal várja a vendégeket, hogy ezzel kiemelkedik a hazai felhozatalból, így a desszertkedvelőknek mindenképpen érdemes lehet idelátogatni. A luxushotel desszert- és tortaválasztékáért Mázas István főcukrász felel, akinek neve garanciát jelent a csúcsminőségű, prémium alapanyagokból készülő, modern felfogású, de klasszikus hagyományokat idéző süteményekre. Kihagyhatatlan a Royal Csokoládétorta, amely a Ritz Carlton egyik ikonikus desszertjeként mindig kapható és elvihető, de a Lemon Chello torta vagy az Opera Kávé Torta is remek választás lehet.


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.