Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.

"Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok* többsége, akiket leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre." – mutat rá A Kert Bisztró és az Opinio piackutató közös, reprezentatív felmérése.

A kutatásban megkérdezett, 16 és 59 év közötti válaszadóknak országszerte közel háromnegyede (72%) legalább 1-2 alkalommal grillezik a nyáron, tízből négyen (41%) minimum havonta, míg minden tizedik (13%) hetente sütöget. Amíg a 20 év alatti fiatalok negyede (26%) minden héten hódol ennek az élvezetnek, addig az ötven felettiek több mint harmada (39%) egyáltalán nem szokott grillezni.

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre. Ilyenkor elsősorban csirkehúst (70%) és a sertéshúst (52%) sütögetnek, de krumplit, paprikát, patisszont és cukkinit (28%) is előbb tesznek fel a rácsra, mint egy kiadós marhahúst (22%). A köretek közül a sült krumpli és a stakeburgonya (50%) messze a legnépszerűbb és a legyakoribb, ezt követik a grillezett zöldségek (43%), a friss saláta (43%), a kenyerek (30%) és a joghurtos mártások (24%). Grillezéskor az üdítőitaloké (42%) és a limonádéké (41%) a főszerep, különösen a nők körében (47% és 49%). Az alkoholos italok közül a sör (36%) áll a legelőkelőbb helyen, elsősorban a férfiaknak (51%) köszönhetően, míg a röviditalokra (13%), a koktélokra (11%) és a különféle borokra (9%) ritkábban vágyik egy kiadós sütögetésnél a társaság.

tengeri finomságok a grillen
tengeri finomságok a grillen
Fotó: A Kert Bisztró

 

„A különlegesebb, faszénen sült fogások közül leginkább a 16 órán kemencében füstölt BBQ marhaszegyet, a pulled pork szendvicset, a joghurtban pácolt tandori csirkét, a grillezett fokhagymás fűszervaja portobello gombát és az egészben grillezett tengeri halat kóstolnák meg a magyar vendégek a felmérés eredményei szerint” 

– emelte ki Antalffy Judit A Kert Bisztró tulajdonosa.

A kutatásban résztvevők önbevallása alapján a leggyakoribb hiba, amit grillezés közben elkövetnek az, hogy túlsütik az ételt vagy nyílt láng felett megégetik azt. Emellett sokan nem várják meg, hogy megfelelően felforrósodjon a grill, amitől kiszárad a fogás vagy nem sütik meg eléggé az ételeket, és ezért a végeredmény nyers marad. Mindeközben a válaszadók harmada (34%) saját bevallása szerint a grillezés nagymestere, aki semmilyen hibát nem követ el. Sőt, a budapestiek közül tízből négyen (42%) vannak erről a képességükről meggyőződve. 

A megkérdezettek háromnegyede (76%, azok közül, akik szoktak sütögetni) étellel és itallal együtt legalább 3.000 – 5.000 forintot elkölt fejenként egy grillezésre. Országszerte a grillező lakosok közel ötöde (18%), míg a fővárosiak negyede 5.000 –10.000 forintot sem sajnál, amikor sütögetésről van szó.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.