Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Míg a hazai grillezők harmada azt állítja, hogy sosem hibázik, addig a többiek a leggyakrabban túlsütik vagy még nyílt láng felett megégetik a gondosan előkészített húsokat és zöldségeket.

"Nyáron legalább 1-2 alkalommal grillezik a magyarok* többsége, akiket leginkább az egyedi ízek, a jó idő és a társaság vesz rá ilyenkor a sütögetésre." – mutat rá A Kert Bisztró és az Opinio piackutató közös, reprezentatív felmérése.

A kutatásban megkérdezett, 16 és 59 év közötti válaszadóknak országszerte közel háromnegyede (72%) legalább 1-2 alkalommal grillezik a nyáron, tízből négyen (41%) minimum havonta, míg minden tizedik (13%) hetente sütöget. Amíg a 20 év alatti fiatalok negyede (26%) minden héten hódol ennek az élvezetnek, addig az ötven felettiek több mint harmada (39%) egyáltalán nem szokott grillezni.

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre. Ilyenkor elsősorban csirkehúst (70%) és a sertéshúst (52%) sütögetnek, de krumplit, paprikát, patisszont és cukkinit (28%) is előbb tesznek fel a rácsra, mint egy kiadós marhahúst (22%). A köretek közül a sült krumpli és a stakeburgonya (50%) messze a legnépszerűbb és a legyakoribb, ezt követik a grillezett zöldségek (43%), a friss saláta (43%), a kenyerek (30%) és a joghurtos mártások (24%). Grillezéskor az üdítőitaloké (42%) és a limonádéké (41%) a főszerep, különösen a nők körében (47% és 49%). Az alkoholos italok közül a sör (36%) áll a legelőkelőbb helyen, elsősorban a férfiaknak (51%) köszönhetően, míg a röviditalokra (13%), a koktélokra (11%) és a különféle borokra (9%) ritkábban vágyik egy kiadós sütögetésnél a társaság.

tengeri finomságok a grillen
tengeri finomságok a grillen
Fotó: A Kert Bisztró

 

„A különlegesebb, faszénen sült fogások közül leginkább a 16 órán kemencében füstölt BBQ marhaszegyet, a pulled pork szendvicset, a joghurtban pácolt tandori csirkét, a grillezett fokhagymás fűszervaja portobello gombát és az egészben grillezett tengeri halat kóstolnák meg a magyar vendégek a felmérés eredményei szerint” 

– emelte ki Antalffy Judit A Kert Bisztró tulajdonosa.

A kutatásban résztvevők önbevallása alapján a leggyakoribb hiba, amit grillezés közben elkövetnek az, hogy túlsütik az ételt vagy nyílt láng felett megégetik azt. Emellett sokan nem várják meg, hogy megfelelően felforrósodjon a grill, amitől kiszárad a fogás vagy nem sütik meg eléggé az ételeket, és ezért a végeredmény nyers marad. Mindeközben a válaszadók harmada (34%) saját bevallása szerint a grillezés nagymestere, aki semmilyen hibát nem követ el. Sőt, a budapestiek közül tízből négyen (42%) vannak erről a képességükről meggyőződve. 

A megkérdezettek háromnegyede (76%, azok közül, akik szoktak sütögetni) étellel és itallal együtt legalább 3.000 – 5.000 forintot elkölt fejenként egy grillezésre. Országszerte a grillező lakosok közel ötöde (18%), míg a fővárosiak negyede 5.000 –10.000 forintot sem sajnál, amikor sütögetésről van szó.


Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei

Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei 

Íme a nyár legnagyobb kávéslágerei: a görög ihletésű Freddo és az olasz Shakerato.
Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum

Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum 

Történelmi borvidékünk elismeréseként született meg az a textil kollekció, amelyben Toszkána festői szépsége a furmint szőlő egyediségével fonódik össze. 
Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága

Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága 

Az esemény fénypontja idén is a három kategóriában - személy, vendéglátóhely és szervezet - adományozott Fenntartható Gasztronómia Díjak átadása lesz.
Jön a Gourmet Fesztivál

Jön a Gourmet Fesztivál 

Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogását kóstolhatjuk végig.
TGI Fridays-ból Ribster lesz

TGI Fridays-ból Ribster lesz 

Az étterem új neve legkeresettebb ételükről az amerikai típusú Baby Back Ribs-ről kapta nevét.
Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban 

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is.
Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj

Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tartalmas és izgalmas gasztrotúra keretében adta át az Év Vendéglőse díjat Erhardt Zoltánnak, Sopronban.
Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.