Nagy Bordói Kóstoló hatvan pincészet boraival

Otthonra találtak-e Magyarországon a nagy bordeaux-i házasítások alapját adó fajták, a cabernet franc, a merlot és a cabernet sauvignon? - erre a kérdésre is választ kaphatnak a Nagy Bordói Kóstoló látogatói szombaton a Sofitel Budapest szállóban, ahol több mint 60 magyar és külföldi pincészet mintegy 120 borát kóstolhatják.

A Winelovers rendezvényszervező csoport által szervezett tematikus hónapok és kóstolók Magyarország meghatározó fajtáival foglalkoznak, és ha ebben a sorban a fehérek közt az olaszrizling és a furmint, akkor a vöröseknél a kékfrankos és a cabernet franc tölt be fontos szerepet. Ha pedig a cabernet franc-ról van szó, akkor érdemes a bordeaux-i cuvée-kben vele leggyakrabban házasított fajtákat, a cabernet sauvignont és a merlot-t is bemutatni - szólt az MTI-nek a Nagy Bordói Kóstoló koncepciójáról a rendezvény egyik főszervezője.

Harsányi Dávid emlékeztetett: az őszhöz, a hűvösebb hónapokhoz és az ilyenkor fogyasztott ételekhez a nagy vörösborokat szokás társítani, ezek leggyakoribb alapanyagai pedig a éppen a bordeaux-i fajták. Ez a három kékszőlő-fajta az egyik legismertebb francia bortermő területről származik, így az átlagosnál több napfényre és melegre van szükségük, de a megfelelő kitettségű lejtőkön a Kárpát-medencében is be tudnak érni; leginkább a franc, amely a cabernet-k közül hamarabb érik - jegyezte meg.

Harsányi Dávid szerint a bordeaux-i fajták borai a hazai borkedvelők között egyértelműen megtalálták a helyüket, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy a szocializmus idején - mivel még nem voltak jelen nagyobb területen - ezeknek nem csorbult az imázsa, nem úgy, mint az olaszrizlingé vagy a kékfrankosé. Az utóbbi bő két évtized útkereséseit követően lassan minden borvidéken meg kell határozni a fő irányokat, és úgy tűnik, hogy Villányban a cabernet franc igazán sikeres, nemzetközileg is elfogadott brand lehet, hiszen egyrészt a világban önállóan kevésbé "elhasznált" fajta, ráadásul Villányban nagyon szép, saját karaktert mutató borok készülnek belőle - hangsúlyozta a szakember. Mint hozzátette, a Winelovers rendezvényeinek fókuszában a magyar és kárpát-medencei termelők állnak, de igyekeznek mindig kitekintést is adni: a kékfrankosnál Ausztria, az olaszrizlingnél Horvátország, míg a bordeaux-i fajtáknál természetesen Franciaország jelent egyfajta viszonyítási pontot.

A novemberi Bordó Blend programsorozat csúcspontjának Harsányi Dávid elmondása szerint a Nagy Bordói Kóstoló ígérkezik: az egész napos program legtöbb érdeklődésre számot tartó része az a több mint hatvan pincészet százhúsz borát felvonultató sétáló kóstoló, ahol szinte az összes olyan hazai pincészet megtalálható lesz, amely komolyan veszi ezeket a szőlőfajtákat. A rendezvény kísérőeseménye lesz az a három mesterkurzus, amelyen a vendégek bordeaux-i chateau-k borait, siklósi és villányi Sauska Cuvée 7 vertikális sort, illetve öt meghatározó villányi pincészet: a Bock, a Gere Attila, a Gere Tamás és Zsolt, a Malatinszky, valamint a Vylyan cabernet franc-jait ízlelhetik meg.

Forrás: MTI


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.