Nálunk nem voltak élelmiszerbotrányok

Magyarországon világviszonylatban és európai szinten is elismerten szigorúak az élelmiszer-biztonsági előírások a – mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten.

Fazekas Sándor a Századvég Gazdaságkutató A termőföldtől az asztalig – Élelmiszer-kereskedelem, élelmiszer-biztonság című konferenciát megnyitó beszédében hozzátette: mindezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) létrehozásával sikerült elérni. A szigorú előírások eredményeként egyetlen olyan élelmiszerbotrány sem volt az országban, amely megrengette volna a fogyasztói bizalmat és az élelmiszerpiacot, míg Európában az elmúlt években jó néhány ilyen esetre volt példa – mondta. Ebből a jövőben sem enged a tárca, amely a lakosság vagy a termelők számára komoly kockázatot jelentő minden visszaélést a hatóság teljes szigorával fog megakadályozni – szögezte le.

Fazekas Sándor a magyar tulajdonban levő termőföld szerepét is hangsúlyozta az élelmiszerbiztonság és élelmezésbiztonság szempontjából, és megerősítette, a kormány célja a kis és közepes családi gazdaságok megerősítése, mert a magyar termőföld a gazdák tulajdonában van a legjobb helyen. Ha a föld a családi gazdaságok kezén van, akkor meg lehet védeni a magyar GMO-mentes, minőségi élelmiszer-termelést – vélekedett. Fontos vívmánynak nevezte azt is, hogy a magyar élelmiszerek a termőföldtől az asztalig nyomon követhetőek, egészséges környezetből származnak.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár előadásában azt emelte ki, hogy a kormány az élelmiszeripari és élelmiszerlánc-biztonsági stratégiákban a vásárlói bizalom, tudatosság erősítését tűzte ki célul. Kiemelt kampányokat szerveznek a tudatos vásárlói magatartás erősítésére. Az eredmények között említette még a tárca és a Nébih által szervezett helyi termék éve programot, az országos szakmai fórumokat, kiállításokat, fesztiválokat.

Elmondta, hogy a Nébih számára is egyértelmű iránymutatást jelöl ki az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia, hogy erős, a feketegazdaság ellen intenzíven fellépő, a kereskedelem érdekeitől független hatóságként működjön az.

Oravecz Márton, a Nébih elnöke ismertette: a hivatal közel 1200 dolgozót foglalkoztat, 51 telephelye van, 45 laboratóriumból álló hálózatot üzemeltet, ami évente kétmillió vizsgálatot végez. Megalakulásával 2012 óta teljes élelmiszerlánc-felügyelet működik Magyarországon, a hivatal ellenőrző hatóságként működik még az erdészet, vadászat, halászat, borászat, növénytermesztés területein.

Tájékoztatása szerint tavaly a kiemelt ellenőrzéseik során 1500 tonna tételt koboztak el 530 ellenőrzésen, és 392 millió forint bírságot szabtak ki. Az éves ellenőrzések keretében a Nébih megyei szerveivel együtt összesen 2 millió laborvizsgálatot, 190 ezer ellenőrzést végzett, és 885 millió forint bírságot szabott ki – sorolta az elnök.

 


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.