Nálunk nem voltak élelmiszerbotrányok

Magyarországon világviszonylatban és európai szinten is elismerten szigorúak az élelmiszer-biztonsági előírások a – mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten.

Fazekas Sándor a Századvég Gazdaságkutató A termőföldtől az asztalig – Élelmiszer-kereskedelem, élelmiszer-biztonság című konferenciát megnyitó beszédében hozzátette: mindezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) létrehozásával sikerült elérni. A szigorú előírások eredményeként egyetlen olyan élelmiszerbotrány sem volt az országban, amely megrengette volna a fogyasztói bizalmat és az élelmiszerpiacot, míg Európában az elmúlt években jó néhány ilyen esetre volt példa – mondta. Ebből a jövőben sem enged a tárca, amely a lakosság vagy a termelők számára komoly kockázatot jelentő minden visszaélést a hatóság teljes szigorával fog megakadályozni – szögezte le.

Fazekas Sándor a magyar tulajdonban levő termőföld szerepét is hangsúlyozta az élelmiszerbiztonság és élelmezésbiztonság szempontjából, és megerősítette, a kormány célja a kis és közepes családi gazdaságok megerősítése, mert a magyar termőföld a gazdák tulajdonában van a legjobb helyen. Ha a föld a családi gazdaságok kezén van, akkor meg lehet védeni a magyar GMO-mentes, minőségi élelmiszer-termelést – vélekedett. Fontos vívmánynak nevezte azt is, hogy a magyar élelmiszerek a termőföldtől az asztalig nyomon követhetőek, egészséges környezetből származnak.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár előadásában azt emelte ki, hogy a kormány az élelmiszeripari és élelmiszerlánc-biztonsági stratégiákban a vásárlói bizalom, tudatosság erősítését tűzte ki célul. Kiemelt kampányokat szerveznek a tudatos vásárlói magatartás erősítésére. Az eredmények között említette még a tárca és a Nébih által szervezett helyi termék éve programot, az országos szakmai fórumokat, kiállításokat, fesztiválokat.

Elmondta, hogy a Nébih számára is egyértelmű iránymutatást jelöl ki az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia, hogy erős, a feketegazdaság ellen intenzíven fellépő, a kereskedelem érdekeitől független hatóságként működjön az.

Oravecz Márton, a Nébih elnöke ismertette: a hivatal közel 1200 dolgozót foglalkoztat, 51 telephelye van, 45 laboratóriumból álló hálózatot üzemeltet, ami évente kétmillió vizsgálatot végez. Megalakulásával 2012 óta teljes élelmiszerlánc-felügyelet működik Magyarországon, a hivatal ellenőrző hatóságként működik még az erdészet, vadászat, halászat, borászat, növénytermesztés területein.

Tájékoztatása szerint tavaly a kiemelt ellenőrzéseik során 1500 tonna tételt koboztak el 530 ellenőrzésen, és 392 millió forint bírságot szabtak ki. Az éves ellenőrzések keretében a Nébih megyei szerveivel együtt összesen 2 millió laborvizsgálatot, 190 ezer ellenőrzést végzett, és 885 millió forint bírságot szabott ki – sorolta az elnök.

 


Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.