Nálunk nem voltak élelmiszerbotrányok

Magyarországon világviszonylatban és európai szinten is elismerten szigorúak az élelmiszer-biztonsági előírások a – mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten.

Fazekas Sándor a Századvég Gazdaságkutató A termőföldtől az asztalig – Élelmiszer-kereskedelem, élelmiszer-biztonság című konferenciát megnyitó beszédében hozzátette: mindezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) létrehozásával sikerült elérni. A szigorú előírások eredményeként egyetlen olyan élelmiszerbotrány sem volt az országban, amely megrengette volna a fogyasztói bizalmat és az élelmiszerpiacot, míg Európában az elmúlt években jó néhány ilyen esetre volt példa – mondta. Ebből a jövőben sem enged a tárca, amely a lakosság vagy a termelők számára komoly kockázatot jelentő minden visszaélést a hatóság teljes szigorával fog megakadályozni – szögezte le.

Fazekas Sándor a magyar tulajdonban levő termőföld szerepét is hangsúlyozta az élelmiszerbiztonság és élelmezésbiztonság szempontjából, és megerősítette, a kormány célja a kis és közepes családi gazdaságok megerősítése, mert a magyar termőföld a gazdák tulajdonában van a legjobb helyen. Ha a föld a családi gazdaságok kezén van, akkor meg lehet védeni a magyar GMO-mentes, minőségi élelmiszer-termelést – vélekedett. Fontos vívmánynak nevezte azt is, hogy a magyar élelmiszerek a termőföldtől az asztalig nyomon követhetőek, egészséges környezetből származnak.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár előadásában azt emelte ki, hogy a kormány az élelmiszeripari és élelmiszerlánc-biztonsági stratégiákban a vásárlói bizalom, tudatosság erősítését tűzte ki célul. Kiemelt kampányokat szerveznek a tudatos vásárlói magatartás erősítésére. Az eredmények között említette még a tárca és a Nébih által szervezett helyi termék éve programot, az országos szakmai fórumokat, kiállításokat, fesztiválokat.

Elmondta, hogy a Nébih számára is egyértelmű iránymutatást jelöl ki az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia, hogy erős, a feketegazdaság ellen intenzíven fellépő, a kereskedelem érdekeitől független hatóságként működjön az.

Oravecz Márton, a Nébih elnöke ismertette: a hivatal közel 1200 dolgozót foglalkoztat, 51 telephelye van, 45 laboratóriumból álló hálózatot üzemeltet, ami évente kétmillió vizsgálatot végez. Megalakulásával 2012 óta teljes élelmiszerlánc-felügyelet működik Magyarországon, a hivatal ellenőrző hatóságként működik még az erdészet, vadászat, halászat, borászat, növénytermesztés területein.

Tájékoztatása szerint tavaly a kiemelt ellenőrzéseik során 1500 tonna tételt koboztak el 530 ellenőrzésen, és 392 millió forint bírságot szabtak ki. Az éves ellenőrzések keretében a Nébih megyei szerveivel együtt összesen 2 millió laborvizsgálatot, 190 ezer ellenőrzést végzett, és 885 millió forint bírságot szabott ki – sorolta az elnök.

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.