Nálunk nem voltak élelmiszerbotrányok

Magyarországon világviszonylatban és európai szinten is elismerten szigorúak az élelmiszer-biztonsági előírások a – mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten.

Fazekas Sándor a Századvég Gazdaságkutató A termőföldtől az asztalig – Élelmiszer-kereskedelem, élelmiszer-biztonság című konferenciát megnyitó beszédében hozzátette: mindezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) létrehozásával sikerült elérni. A szigorú előírások eredményeként egyetlen olyan élelmiszerbotrány sem volt az országban, amely megrengette volna a fogyasztói bizalmat és az élelmiszerpiacot, míg Európában az elmúlt években jó néhány ilyen esetre volt példa – mondta. Ebből a jövőben sem enged a tárca, amely a lakosság vagy a termelők számára komoly kockázatot jelentő minden visszaélést a hatóság teljes szigorával fog megakadályozni – szögezte le.

Fazekas Sándor a magyar tulajdonban levő termőföld szerepét is hangsúlyozta az élelmiszerbiztonság és élelmezésbiztonság szempontjából, és megerősítette, a kormány célja a kis és közepes családi gazdaságok megerősítése, mert a magyar termőföld a gazdák tulajdonában van a legjobb helyen. Ha a föld a családi gazdaságok kezén van, akkor meg lehet védeni a magyar GMO-mentes, minőségi élelmiszer-termelést – vélekedett. Fontos vívmánynak nevezte azt is, hogy a magyar élelmiszerek a termőföldtől az asztalig nyomon követhetőek, egészséges környezetből származnak.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár előadásában azt emelte ki, hogy a kormány az élelmiszeripari és élelmiszerlánc-biztonsági stratégiákban a vásárlói bizalom, tudatosság erősítését tűzte ki célul. Kiemelt kampányokat szerveznek a tudatos vásárlói magatartás erősítésére. Az eredmények között említette még a tárca és a Nébih által szervezett helyi termék éve programot, az országos szakmai fórumokat, kiállításokat, fesztiválokat.

Elmondta, hogy a Nébih számára is egyértelmű iránymutatást jelöl ki az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia, hogy erős, a feketegazdaság ellen intenzíven fellépő, a kereskedelem érdekeitől független hatóságként működjön az.

Oravecz Márton, a Nébih elnöke ismertette: a hivatal közel 1200 dolgozót foglalkoztat, 51 telephelye van, 45 laboratóriumból álló hálózatot üzemeltet, ami évente kétmillió vizsgálatot végez. Megalakulásával 2012 óta teljes élelmiszerlánc-felügyelet működik Magyarországon, a hivatal ellenőrző hatóságként működik még az erdészet, vadászat, halászat, borászat, növénytermesztés területein.

Tájékoztatása szerint tavaly a kiemelt ellenőrzéseik során 1500 tonna tételt koboztak el 530 ellenőrzésen, és 392 millió forint bírságot szabtak ki. Az éves ellenőrzések keretében a Nébih megyei szerveivel együtt összesen 2 millió laborvizsgálatot, 190 ezer ellenőrzést végzett, és 885 millió forint bírságot szabott ki – sorolta az elnök.

 


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.