Nébih: no para

(MTI) - A technológiai előírásokat betartó termelőktől származó, kereskedelmi forgalomban kapható zöldségek és gyümölcsök kockázatmentesen fogyaszthatóak a hetek óta tartó kánikulában is - jelentette ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese csütörtökön az MTI kérdésére válaszolva.

Gábriel Gézát azután kereste meg az MTI, hogy az ÁNTSZ honlapján óvatosságra intő közlemény jelent meg a gyümölcsök és zöldségfélék fogyasztásával kapcsolatban. A közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy a rendkívüli hőség meggyorsítja a gyümölcsök és zöldségek beérését, ezért nagy jelentősége van a permetezés utáni várakozási idő betartásának.
Az igazgatóhelyettes kiemelte, hogy a friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztás előtt mindig meg kell mosni. A rendkívüli hőségben is az a természetes, hogy az élelmezés-egészségügyi várakozási időt be kell tartani - tette hozzá. A megmosást követően azonban a piacon kapható zöldségek és gyümölcsök kockázatmentesek, nyugodtan fogyaszthatóak. Ezeket a Nébih rendszeresen ellenőrzi, emellett technológiai ellenőrzést is végez a termelőknél, évente mintegy háromezret - közölte.
Elmondta: a Nébih éves monitoring program keretében ellenőrzi a zöldség- és gyümölcstételek, illetve a növényi termékek peszticid- - növényvédő szer - maradékát és a határértéknek való megfelelését. Ez több ezer, évente 600 ezer feletti minta vizsgálatát jelenti. A megfelelőséget a szakemberek évente vizsgálják.
A növényvédőszer-maradék határértékeket uniós szinten egységesen határozták meg mind a hatóanyagok, mind a növényi kultúrák tekintetében nagy biztonságot adó módon. A növényvédő szerek engedélyei pedig úgy vannak meghatározva, hogy ha az abban foglaltakat, a technológiai előírásokat betartják a gazdálkodók - például az élelmezés-egészségügyi várakozási időt - nem lehet probléma a termékek fogyasztásával - húzta alá a szakember.
Gábriel Géza közölte: a kifogásolt termékek aránya általában alacsony, 2012-ben 13 ilyen tételt találtak az ellenőrzések során, míg 2011-ben hetet. Ezek kismértékű határérték-túllépés voltak.
Tájékoztatása szerint a Nébihhez mérgezési esetről szóló bejelentés az elmúlt években nem érkezett, ilyenről az élelmiszerlánc-biztonsági hatóságnak nincs tudomása.


Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél

Vezérváltás a világ egyik legjelentősebb élelmiszeripari cégénél 

Hein Schumacher vezérigazgató helyére Fernando Fernandez pénzügyi igazgató kerül.
Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak

Nagy Márton: pályázati lehetőség falusi kiskocsmáknak 

Egymilliárd forintra pályázhatnak az ezer fő alatti településen működő kiskocsmák, bárok és borozók.
Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán 

Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.
Kihirdették az Év Mentes Séfjeit

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit 

Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt. 
Megvan az ország legjobb lekvárja

Megvan az ország legjobb lekvárja 

Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.
Hat furcsa étterem a nagyvilágból

Hat furcsa étterem a nagyvilágból 

A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.
Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja? 

Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében 

Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.
A mesterséges intelligencia már a konyhában van

A mesterséges intelligencia már a konyhában van 

Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai
Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.