Negyed négyzetméternyi büszkeség

A Michelin Guide a legrégibb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező gasztronómiai kalauz – a benne való szereplés egyet jelent a gasztronómiai kiválóságok klubjába tartozással. A szereplés tényét az adott évben egy piros tűzzománc tábla is igazolja, amit 2018 óta sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is a METRO szállít ki az éttermeknek. (x)

Az idei kiszállítások lebonyolítását követően Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezetővel beszélgettünk a nagykereskedelem szerepéről a folyamatban.

Hogyan kapcsolódott be a METRO a MICHELIN-sztoriba?

Bősze Ákos: Némi túlzással a METRO nélkül a kiválasztott éttermek csak egy piros matricát kapnának. Más METRO-országokban – legelsőként Franciaországban – már korábban kialakult az a gyakorlat, hogy a plaketteket a METRO vigye ki a MICHELIN Guide-ban szereplő vendéglátóhelyeknek. A magyar METRO 2018 óta végzi ezt a küldetést, a magyar vendéglátóhelyeknek azóta van lehetősége plakettet kapni. Mióta kiterjesztették a minősítést Budapesten kívüli vendéglátóhelyekre is, azóta örvendetesen megszaporodtak a teendőink. Idén már többezer kilométert vezettek a munkatársaink, hogy mind a 75 kiválasztotthoz eljusson a tábla.

Milyen az együttműködés a MICHELIN Guide és a METRO között?

Bősze Ákos: A MICHELIN az egyik legerősebb márka, és kényes arra, hogy hasonlóan erős partnerei legyenek. A METRO nemzetközi szinten a gasztronómia és a vendéglátóipar partnere, egy nagyon komoly hálózat áll mögöttünk. Tudjuk, micsoda elkötelezettség áll a kiváló éttermek sikerei mögött, és arra törekszünk, hogy ehhez a nemes hivatáshoz a legjobb alapanyagokat és eszközöket biztosítsuk. Hogy mit jelent az elismerés elnyerése egy vendéglátóhely számára? Egy nap boldogságot – a kihirdetés napján – és 364 nap kőkemény munkát. Nos, a METRO ennek a kőkemény munkának a sikerét segíti. A MICHELIN Guide következetes és határozott partner, nagyon komolyan veszik a titoktartást, nem tud kikerülni semmilyen információ, mi is a kihirdetés napján tudjuk meg, hogy mely éttermek kerültek be a válogatásba. Hosszú távú együttműködést írtunk alá, ami a kölcsönös bizalmat is mutatja, s erre nagyon büszkék vagyunk.

Mit kell tudni a táblákról?

Bősze Ákos: A táblákat Franciaországban készíti egy, a MICHELIN Guide által választott művész teljes titoktartás mellett. A plakettek 25x25 cm nagyságúak, egy lapos díszdobozban érkeznek, melyben selyemfényű gratuláló levelet, a táblák felhelyezéséhez használati útmutatót, valamint csavarokat és tipliket is mellékelnek. Nemcsak a presztízsük, hanem az értékük is magas ezeknek a plaketteknek: épp ezért sajnos volt már precedens arra, hogy egyenesen az egyik étterem faláról elloptak egyet! Az elemek már a második éve azonosak a táblán: az évjárat, a MICHELIN-logó, a MICHELIN-felirat, valamint az elismerés mivolta: a csillag vagy csillagok, a mosolygós MICHELIN-baba. A korábban tányérral és késsel-villával jelölt ajánlás ezúttal nem kap külön grafikai elemet. Így áll össze ez a negyed négyzetméter büszkeség.

Mi a helyzet a nemrég bevezetett zöld csillaggal kapcsolatban?

Bősze Ákos: Nagy fájdalmunkra a zöld csillag minősítésnek még nem alakítottak ki táblát. A METRO, mint a fenntartható gasztronómia ügyének felkarolója és a velünk kapcsolatban álló vendéglátóipari közösség azonban komoly pressziót gyakorol a MICHELIN Guide-ra, hogy ezt a hiányt orvosolják. Örömhír viszont egy teljesen friss fejlemény: jövőre már a szálláshelyek is kaphatnak MICHELIN Guide elismerést, ez MICHELIN-kulcs lesz!

Hogyan zajlik a kézbesítés?

Bősze Ákos: A kihirdetés előtt már folyik az izgatott találgatás a gasztronómia berkeiben, hogy idén mely éttermek lesznek a kiválasztottak. A kihirdetés napján kapjuk meg a táblákat tartalmazó küldeményt a MICHELIN Guide-tól, és az eredmények ismeretében kezdhetjük meg szervezni a kiszállítást. A vezető beosztásban dolgozó munkatársak vállalják a kézbesítést, és igazi jutalomjátékként éljük meg. A séfek nagyon várják ezeket a táblákat: a helyszínre szigorúan szervizidőn kívül visszük ki őket, hogy az egész csapat élvezhesse a plakettátadási rövid ceremóniát.  

 

Több, mint érdekes...

Eleinte az éttermek mintegy mellékesen szerepeltek az autósoknak kínált szolgáltatásokat is tartalmazó bédekkerben (MICHELIN Guide), amit a Michelin gumiabroncs gyártó az autós kirándulások népszerűsítése miatt adott ki. Hogy miért? Az ok meglehetősen prózai: a gumiabroncsok cseréjéhez előbb el kell használni a régieket…

A kiváló éttermek csillaggal való jelölését 1926-ban vezette be az útikalauz – öt évvel később bevezették a nulla, egy, kettő és három csillagból álló ajánlási rendszert, 1936-ban pedig közzétették a csillagozott rangsor kritériumait is.

Mivel a Michelin Guide eredetileg útikönyv volt, a minősítések ma is az autós utazók szokásaihoz igazodnak. Egycsillagos helyek: a maguk kategóriájában kiválóak. Kétcsillagos helyek: megérnek egy kitérőt. Háromcsillagos helyek: megérdemelnek egy külön utazást is. Bib Gourmand: ár-érték arányban kiemelkedően jó helyek kapják. Zöld Michelin-csillag: olyan vendéglátóhelyeknek ítélik oda, melyek a magas minőséget fenntartható módon nyújtják. Michelin-ajánlás (korábban Michelin-tányér): a vendéglátóhely konyhája teljesíti a Michelin nemzetközi mércéjét, s ezért szerepel a Michelin Guide-ban. Minden minősítést egy évre adnak, így tétje van annak, hogy a vendéglátóhely képes-e megtartani az elismerést.

Forrás:

Forrás: METRO / Turizmus Online


Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.