Nem egy életbiztosítás a vendéglátás

A vendéglátás már stabilan átvette az építőipar helyét a legkockázatosabb iparágak hazai listáján a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzése szerint.

A legkockázatosabb iparágnak évek óta az építőipar számított Magyarországon. Tavaly az első negyedévben előzte meg a vendéglátás, ami azóta is tartja vezető helyét a legnagyobb bedőlési arányú szektorok listáján - áll az MTI-hez szerdán eljuttatott összefoglalóban.

A Bisnode Bedőlési Index mértéke - a felszámolások és csődeljárások cégszámhoz viszonyított, 12 hónapra vonatkozó aránya - mutatószám a cégek fizetésképtelenségének megállapítására, illetve az egyes szektorok teljesítményének összehasonlítására, mivel ez tisztán a hitelezőknek való tartozások miatti fizetésképtelenség jelzésére szolgál - közölte a cégminősítő.

A Bisnode csoport negyedévente közzéteszi a szektorok bedőlési arányait tartalmazó listáját. A közlemény szerint a gépjármű-kereskedelem és a kiskereskedelem pozíciója sokat romlott az elmúlt időszakban, míg a nagykereskedelem és az élelmiszergyártás javított az előző évhez képest. A legkisebb bedőlési aránnyal rendelkező iparágak listáján az egészségügy és az oktatás régóta az élén áll.

Megyei szinten Szabolcs-Szatmár-Beregben dől be a legtöbb vállalkozás, Heves megye a második, a harmadik pedig a főváros, ahol szintén magas a cégek fizetésképtelenné válásának valószínűsége. Az adatok szerint Komárom-Esztergom és Pest megyében a legjobb a helyzet, ezeken a területen a legkisebb a felszámolás vagy csődeljárás alá kerülő cégek aránya.

A Bisnode szerint biztató, hogy a felszámolások, a kényszertörlések és a végelszámolások száma is csökkent az idei első három hónapban az előző év azonos időszakával összevetve. Ugyanakkor azonban a Bisnode Bedőlési Index értéke az elmúlt 12 hónapot vizsgálva nőtt. A vállalkozásoknál hosszabb távon is csökkenő cégszámmal kell számolni - közölte cégminősítő. Azok a hazai cégek, amelyek nem tudják számláikat határidőben kifizetni, több időt késnek, mint korábban. A hitelezőket is megterheli ez, mivel tovább kell pénzükre várniuk - hívta fel a figyelmet a Bisnode.

Forrás: MTI


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.