Nem érdekli a briteket a kalóriatábla

Nagy-Britannia egyik vezető étteremláncának vendégei mindössze két százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztanak azóta, hogy az étlapokon elkezdték feltüntetni a fogások pontos kalóriaértékét - írja az MTI.

A brit egészségügyi minisztérium a múlt héten jelentette be a különböző gyorsbüféláncok és kávézók - például a Starbucks, a McDonald's és a Pizza Hut - szigetországban működő vendéglőivel kötött egyezségét, amelynek értelmében az éttermek ezentúl pontosan feltüntetik ételeik kalóriatartalmát az étlapjaikon, illetve menütábláikon. A program célja az elhízás elleni harc és az egészségesebb táplálkozás népszerűsítése.  
    A szigetország egyik legnagyobb étteremhálózataként működő Harvester már fél évvel ezelőtt bevezette országszerte működő 181 vendéglőjében a kalóriafeltüntetéses rendszert. A legfrissebb adatok szerint azonban a vendégek csupán 25 kalóriával, vagyis 2 százaléknyival fogyasztanak kevesebbet fogásonként.  
    A rendelések elemzéséből kiderült, hogy hajszálnyi elmozdulás tapasztalható a vörös húsos fogásoktól a fehérhúsok és a halak irányába, amely azonban a nyári hőségnek is betudható. Az étteremlánc a szigetországban elsőként vizsgálta, hogy a britek miként reagálnak a kalóriafeltüntetéses rendszerre. Az eredmények azonban azt az aggasztó feltételezést támasztják alá, hogy a kezdeményezésnek alig lesz hatása a nemzet egészségére. 
    New Yorkban 2008 óta kötelező feltüntetniük a gyorséttermeknek ételeik kalóriaértékét, ám egyelőre nem egyértelműek a bizonyítékok a rendszer hatékonyságát illetően. Az American Journal of Public Health című folyóirat szerint azok, akik tisztában vannak az étlapon szereplő fogások kalóriatartalmával, mintegy 14 százalékkal kevesebb kalóriát esznek az ebédnél, ám ezt a kiesést bepótolják a későbbi étkezéseknél, így végül ugyanannyi kalóriát fogyasztanak, mint tájékozatlan társaik. 
    Egy másik tanulmány elkészítéskor a New York-i gyorséttermekbe járók 30 százaléka állította, hogy a kalóriaértékek feltüntetése jelentősen befolyásolta az ételválasztását. A kirendelt ételek szemrevételezése után azonban a szakemberek azt tapasztalták, hogy a megkérdezettek ugyanannyi kalóriát fogyasztottak el, mint korábban - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk). 
    A Sustain nevű gyermekegészségügyi jótékonysági szervezet szerint az élelmiszeripar önkéntes vállalásaira alapuló megállapodás csupán "átverés", amelyet "néhány vállalat értékesítési lehetőségként használ ki". A szervezetnél dolgozó Christine Haigh szerint a kedvező áron kínált magas kalóriatartalmú ételek teljesen ellehetetlenítik az Egyesült Államokban a kalóriafeltüntetéses rendszert. (MTI)

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.