A biztos szerint a nemdohányzók védelméről szóló törvény tavalyi módosítása Európa egyik legkorszerűbb ilyen szabályozása, ám vannak, akik bár nem dohányoznak, megszenvedik a változást. Szabó Máté szerint a helyzetet orvosolni lehetne, ha a törvény lehetővé tenné a hatósági fellépést.
A jogszabály alapján az intézmények zárt helyiségeiben tilos a dohányzás, rágyújtani pedig csak a bejárattól számított öt méteres távolságon kívül, az arra kijelölt helyeken szabad. Többen is panaszolták az ombudsmannak, hogy emiatt a szomszédos lakóházban élők kénytelenek belélegezni az ablakuk alatt dohányzók cigarettájának füstjét.
A népegészségügyi intézet helyszíni ellenőrzése annyit állapított meg, hogy a dohányzásra kijelölt helyet a törvényi előírásoknak megfelelően határozták meg, így intézkedésre nincs lehetőség.
A biztos szerint így sérül egészséghez és az egészséges környezethez való jog. A törvény ugyanis nem teszi lehetővé a hatóság számára a fellépést annak érdekében, hogy a szórakozó- és vendéglátóhelyek közelében élők egészségét ne veszélyeztesse a mások dohányzása - fogalmazta meg véleményét az alapvető jogok biztosa.
Az ombudsman jelentése kitért arra is, hogy ebben az esetben lehetőség volna birtokvédelmi és szomszédjogi perek indítására, ám ezek költség- és időigényesek, így a panaszosok ezeket ritkán veszik igénybe. Az alapjogi biztos szerint a jogi szabályozás elsődleges célja a konfliktusok, problémák kialakulásának megelőzése kell legyen.
Szabó Máté ombudsman mindezeket mérlegelve fordult az emberi erőforrások miniszteréhez.
Nem ért véget a füstháború
(MTI) - Szabó Máté felkérte az emberi erőforrások miniszterét, kezdeményezze a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását úgy, hogy lehetőség legyen hatósági fellépésre a szórakozó- és vendéglátóhelyek közelében élők védelme érdekében. Az ombudsman levelét az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala juttatta el kedden az MTI-hez.

Cukrászok, szakácsok, pincérek versenyeznek Tatán
Farsang Kupa néven rendezik meg az ország ételkészítőinek legnagyobb versenyét szombaton a városban.

Kihirdették az Év Mentes Séfjeit
Február 20-án, csütörtökön a METRO Gasztroakadémián idén 7. alkalommal rendezték meg az Év Mentes Séfje versenyt.

Megvan az ország legjobb lekvárja
Több kategóriában keresték az ország legjobb helyi termékét, a legjobb lekvár címet a Szatmári Éden nyerte el.

Hat furcsa étterem a nagyvilágból
A világ számos pontján találhatók olyan éttermek, amelyek nemcsak kulináris élvezeteket kínálnak, hanem egyedi és szokatlan környezetükkel is maradandó élményt nyújtanak.

Milyen lesz idén az Év pálinkás bonbonja?
Idén is meghirdetik az Év pálinkás bonbonja versenyt a 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Gasztronómia, piac és oldtimerek egy helyen: új közösségi hely Buda szívében
Budapest egyik legújabb közösségi tere, a GlassHouse Kolosy a II. és III. kerület határán nyitotta meg kapuit, izgalmas gasztronómiai és kulturális élményeket kínálva.

A mesterséges intelligencia már a konyhában van
Okoseszközök a közelgő Konyhakiállítás idei sztárjai

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf
Vajon mit keresett ott?

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál
Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron
A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.