Hogyan lesz valamiből hungarikum? Bonyolultabb, mint gondolnánk!

Pálinka és téliszalámi, lángos és szóda, pörkölt, dobostorta, gulyásleves, halászlé, fröccs – ismert magyar ételek és italok. A mieink mind, akkor is, ha szeretjük fogyasztani őket, akkor is, ha nem. A hazánkba látogató külföldi turisták is nagy kíváncsisággal kóstolják meg ezeket a sajátos magyar ételeket-italokat, amelyekről mi, magyarok is azt gondolnánk, hogy egytől egyig hungarikumok.

Egyelőre a túrórudi, a Kodály-módszer, a fröccs, a lángos, a Rubik-kocka, híres magyar fürdőink, a Szépasszonyvölgy, a gulyásleves, a pörkölt és a halászlé sem szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, amin talán sokan meglepődnek.

Nem egyszerű a folyamat

A törvény megalkotóinak nem az volt a céljuk, hogy a testület felülről mondja meg az embereknek, mi hungarikum és mi nem az. Ez egy alulról építkező rendszer. Azaz, ahhoz, hogy valami bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe ( jelenleg 48 tétel szerepel a listán), először be kell kerülnie a Magyar Értéktárba (a Kiemelkedő Nemzeti Értékek listáján jelenleg 124 tétel szerepel). Ahhoz, hogy valami bekerüljön a Magyar Értéktárba, először be kell kerülnie valamelyik megyei, települési értéktárba. Ehhez javaslatokat kell tenni – tudta meg a hirado.hu a Földművelésügyi Minisztériumtól.

A Hungarikumok Gyűjteményében szerepel az akácméz, a makói hagyma, a gyulai kolbász, a karcagi birkapörkölt és Pick téliszalámi is, csakúgy, mint a pálinka, a szikvíz, a herendi porcelán, a vizsolyi biblia, a magyar operett, a klasszikus magyar nóta, a 100 Tagú Cigányzenekar, sőt Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve.

A gulyás és a dobostorta sem hungarikum

Talán a gulyásra vágná rá a legtöbb magyar azt, hogy biztosan hungarikum. Ez azonban nem így van. Egyelőre nem szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, de ez hamarosan megváltozhat. A hirado.hu megtudta, hogy a gulyáslevesre vonatkozó minősítő javaslat már beérkezett az NGM–hez, és elbírálása folyamatban van.

A dobostortáról is sokan azt gondolják, és a Wikipédia is arról ír, hogy az édesség hungarikum, de ez nem igaz. Olyannyira, hogy még nem is kezdeményezték bekerülését települési vagy esetleg az ágazati értéktárba. „Ez a lehetőség tehát nyitva áll azok előtt, akik úgy gondolják, hogy e híres és közkedvelt süteményünknek a nemzeti értékeink között van a helye” – közölte az FM.

Külföldön is hódít a karcagi birkapörkölt

Két éve szerepel már a Hungarikumok Gyűjteményében a karcagi birkapörkölt. A Birkafőzök Baráti Társaságának az ötlete volt, hogy ez a kunsági étel felvételt nyerjen a hungarikumok közé. Az azóta egyesületté vált társaság egyik tagja, Sinka István a hirado.hu-nak elmondta, hogy végigjárták a többlépcsős folyamatot. A karcagi birkapörkölt bekerült a megyei értéktárba, onnan a Magyar Értéktárba, majd a Hungarikum Bizottság döntése alapján elérte a csúcsok csúcsát.


Érezni az előnyeit annak, hogy a pörkölt hungarikum lett – mondta Sinka István. „Az ország minden részébe meghívást kapunk, sőt több külföldi városban is – Csíkszentmihályon, Brüsszelben, Washingtonban - elkészítettük már a karcagi birkapörköltet. Tavaly 105 birkát főztünk meg az országban, 50-60 helyszínen vettünk részt tavasztól őszig” – számolt be róla a Karcagi Birkafőzök Egyesületének elnöke.

A pörkölthöz kizárólag vöröshagymát, fokhagymát, sót és pirospaprikát használnak fel, semmi mást nem tesznek bele ezen kívül, csak a birkát. A birkának viszont minden részét, a fejét, a körmét és a belsőségeket is - mondta el Sinka István.

Hungarikum a szóda

A szikvíz vagy más néven szóda is szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében. „Egyre többen keresik a retró szódát, azaz az 1 literes, vastag üveges szikvizet” – mondta a hirado.hu-nak nyilatkozó Szombati Zsuzsanna. A szódagyártó cég ügyvezetője arról is beszámolt, amikor hungarikum lett a szikvíz, akkor marketingkampányba kezdtek, hogy további jó hírét keltsék a szódának és felhívják az emberek figyelmét arra, hogy legkiemelkedőbb értékek között van a szénsavval dúsított víz.

Jó úton jár a fröccs is

A fröccs is jó úton jár ahhoz, hogy hungarikum legyen. A magyarok által kedvelt ital már szerepel a Nemzeti Értékek között, onnan már csak egy ugrás, hogy bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe. „A fröccs igazi magyar különlegesség, és biztosan sok külföldi is szívesen fogyasztaná” – mondta Szombati Zsuzsanna. Hozzátette: ha a fröccs hungarikum lenne, az valószínűleg lendítene a szódafogyasztáson is.

Nem minden téliszalámi hungarikum

A Pick és a Herz téliszalámi hungarikum, a budapesti és a szegedi téliszalámi viszont nem az. Pusztán azért, mert a Pickre és Herzre érkezett javaslat, míg a budapesti és szegedi téliszalámira nem. Sokan azt gondolják, hogy utóbbi kettő azért nem került fel a listára, mert nem teljes egészében Magyarországon előállított alapanyagokból készül. Az FM-től a hirado.hu megtudta, nem befolyásolja a hungarikummá válást az, hogy milyen technológiával készül. Olyannyira nem, hogy a szegedi szalámi már szerepel a Kiemelkedő Nemzeti Értékek között.


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.