Hogyan lesz valamiből hungarikum? Bonyolultabb, mint gondolnánk!

Pálinka és téliszalámi, lángos és szóda, pörkölt, dobostorta, gulyásleves, halászlé, fröccs – ismert magyar ételek és italok. A mieink mind, akkor is, ha szeretjük fogyasztani őket, akkor is, ha nem. A hazánkba látogató külföldi turisták is nagy kíváncsisággal kóstolják meg ezeket a sajátos magyar ételeket-italokat, amelyekről mi, magyarok is azt gondolnánk, hogy egytől egyig hungarikumok.

Egyelőre a túrórudi, a Kodály-módszer, a fröccs, a lángos, a Rubik-kocka, híres magyar fürdőink, a Szépasszonyvölgy, a gulyásleves, a pörkölt és a halászlé sem szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, amin talán sokan meglepődnek.

Nem egyszerű a folyamat

A törvény megalkotóinak nem az volt a céljuk, hogy a testület felülről mondja meg az embereknek, mi hungarikum és mi nem az. Ez egy alulról építkező rendszer. Azaz, ahhoz, hogy valami bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe ( jelenleg 48 tétel szerepel a listán), először be kell kerülnie a Magyar Értéktárba (a Kiemelkedő Nemzeti Értékek listáján jelenleg 124 tétel szerepel). Ahhoz, hogy valami bekerüljön a Magyar Értéktárba, először be kell kerülnie valamelyik megyei, települési értéktárba. Ehhez javaslatokat kell tenni – tudta meg a hirado.hu a Földművelésügyi Minisztériumtól.

A Hungarikumok Gyűjteményében szerepel az akácméz, a makói hagyma, a gyulai kolbász, a karcagi birkapörkölt és Pick téliszalámi is, csakúgy, mint a pálinka, a szikvíz, a herendi porcelán, a vizsolyi biblia, a magyar operett, a klasszikus magyar nóta, a 100 Tagú Cigányzenekar, sőt Puskás Ferenc világszerte ismert és elismert életműve.

A gulyás és a dobostorta sem hungarikum

Talán a gulyásra vágná rá a legtöbb magyar azt, hogy biztosan hungarikum. Ez azonban nem így van. Egyelőre nem szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, de ez hamarosan megváltozhat. A hirado.hu megtudta, hogy a gulyáslevesre vonatkozó minősítő javaslat már beérkezett az NGM–hez, és elbírálása folyamatban van.

A dobostortáról is sokan azt gondolják, és a Wikipédia is arról ír, hogy az édesség hungarikum, de ez nem igaz. Olyannyira, hogy még nem is kezdeményezték bekerülését települési vagy esetleg az ágazati értéktárba. „Ez a lehetőség tehát nyitva áll azok előtt, akik úgy gondolják, hogy e híres és közkedvelt süteményünknek a nemzeti értékeink között van a helye” – közölte az FM.

Külföldön is hódít a karcagi birkapörkölt

Két éve szerepel már a Hungarikumok Gyűjteményében a karcagi birkapörkölt. A Birkafőzök Baráti Társaságának az ötlete volt, hogy ez a kunsági étel felvételt nyerjen a hungarikumok közé. Az azóta egyesületté vált társaság egyik tagja, Sinka István a hirado.hu-nak elmondta, hogy végigjárták a többlépcsős folyamatot. A karcagi birkapörkölt bekerült a megyei értéktárba, onnan a Magyar Értéktárba, majd a Hungarikum Bizottság döntése alapján elérte a csúcsok csúcsát.


Érezni az előnyeit annak, hogy a pörkölt hungarikum lett – mondta Sinka István. „Az ország minden részébe meghívást kapunk, sőt több külföldi városban is – Csíkszentmihályon, Brüsszelben, Washingtonban - elkészítettük már a karcagi birkapörköltet. Tavaly 105 birkát főztünk meg az országban, 50-60 helyszínen vettünk részt tavasztól őszig” – számolt be róla a Karcagi Birkafőzök Egyesületének elnöke.

A pörkölthöz kizárólag vöröshagymát, fokhagymát, sót és pirospaprikát használnak fel, semmi mást nem tesznek bele ezen kívül, csak a birkát. A birkának viszont minden részét, a fejét, a körmét és a belsőségeket is - mondta el Sinka István.

Hungarikum a szóda

A szikvíz vagy más néven szóda is szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében. „Egyre többen keresik a retró szódát, azaz az 1 literes, vastag üveges szikvizet” – mondta a hirado.hu-nak nyilatkozó Szombati Zsuzsanna. A szódagyártó cég ügyvezetője arról is beszámolt, amikor hungarikum lett a szikvíz, akkor marketingkampányba kezdtek, hogy további jó hírét keltsék a szódának és felhívják az emberek figyelmét arra, hogy legkiemelkedőbb értékek között van a szénsavval dúsított víz.

Jó úton jár a fröccs is

A fröccs is jó úton jár ahhoz, hogy hungarikum legyen. A magyarok által kedvelt ital már szerepel a Nemzeti Értékek között, onnan már csak egy ugrás, hogy bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe. „A fröccs igazi magyar különlegesség, és biztosan sok külföldi is szívesen fogyasztaná” – mondta Szombati Zsuzsanna. Hozzátette: ha a fröccs hungarikum lenne, az valószínűleg lendítene a szódafogyasztáson is.

Nem minden téliszalámi hungarikum

A Pick és a Herz téliszalámi hungarikum, a budapesti és a szegedi téliszalámi viszont nem az. Pusztán azért, mert a Pickre és Herzre érkezett javaslat, míg a budapesti és szegedi téliszalámira nem. Sokan azt gondolják, hogy utóbbi kettő azért nem került fel a listára, mert nem teljes egészében Magyarországon előállított alapanyagokból készül. Az FM-től a hirado.hu megtudta, nem befolyásolja a hungarikummá válást az, hogy milyen technológiával készül. Olyannyira nem, hogy a szegedi szalámi már szerepel a Kiemelkedő Nemzeti Értékek között.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.