Nem ihatunk akármiből tokaji aszút!

Az idei AszúDay (december 10) kicsit más volt, mint az eddigiek. Elkészült egy magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, mely teljesen új, elegáns, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, Tokaj legegyedibb kincsének, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

Magyar csúcsborhoz magyar csúcspohár!

“A világ egyik legszebb borához csakis a legmagasabb színvonalú pohár lehet méltó.” vallja Ripka Gergely borszakíró és a nemzetközi díjat nyert TokajGuide szerzője, aki egy éven át készítette elő a projektet, melyet alapos szakmai és szakmaközi egyeztetés kísért. A legszebb eleme ennek a történetnek, hogy itt Magyarországon rendelkezésre állt ehhez a legfőbb szakmai partner, a Halimba Crystal, mely kizárólag kézi készítésű kelyhekkel foglalkozik, prémium minőségben, zömmel külföldi piacokra, de örömmel állt a kezdeményezés mellé, mely Tokaj egyediségét szeretné bemutatni úgy, ahogy eddig soha nem kóstolhattuk!

Bontsunk gyakrabban aszút!

“Világszerte kihívás az édes borok eladása, de egy méltó pohár adta exkluzív kóstolási élmény is alakíthat ezen a tendencián, mely nem csupán fine dining éttermekben, de otthon is átélhető egy palack csodás aszúborral és egy tökéletes pohárral.” - mondja el a projektfelelős, aki többek közt a Tokaji borvidék elismert termelőin túl, master sommelier-t boros oktatót is bevont a szűkebb fejlesztői csapatba, annak érdekében, hogy a megfelelő pohárforma “kikristályosodhasson” a folyamat végére. A projekt kiemelt célja volt, hogy ezáltal is helyzetbe kerüljön a tokaji édes bor idehaza és külföldön egyaránt, és merjünk hozzányúlni bármilyen különleges alkalommal, nem csupán karácsonykor!

Igen széleskörű szakmai műhelymunka eredménye

“Magam is rengeteg pohárral kísérleteztem aszú mellé az elmúlt években. De több selejtező körben válogattuk le azokat a formákat, melyek biztosan nem alkalmasak aszúhoz, majd két körben választottunk ki a már létező, majd a teljesen új formák közül a tökéletest; ezeket több borral teszteltünk: idős és fiatal 5 és 6 puttonyossal egyaránt. A végső, augusztusi teszt alkalmával nem csak a 7 fős szűk stáb, de Tokajban a borvidék számos termelője, összesen 40 szakmabeli (köztük MW-k, MS, hegyközségi tagok, borszakírók stb) nem kevesebb, mint 30 aszúval tesztelte az 5 esélyes pohárjelöltet, így az ő pontszámaik is mind benne vannak a kiválasztott pohárban.” - avat be minket az ötletgazda. Egy ilyen pohár csakis úgy lehet sikeres, ha közös értékként gondolunk rá! Az új pohár ipari formavédjegy-oltalmát a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács gondozza.

A fejlesztési műhelymunka mozzanatairól szóló három részes kisfilm mára bejárta a világot, többezer megtekintéssel a közösségi média különféle felületein.

Kivételes borhoz kivételes kóstolási élmény

A pohár december 8-án mutatkozott be ünnepélyes keretek közt, Tarcalon, a Magyar Bormarketing Ügynökség támogatásával.

Ez a kehely más, mint a többi. Az ASZÚGLASS-szal az aszú fogyasztásának erősítése a legfőbb cél: valahol mindkét produkció az emberi teljesítmény izgalmas kicsúcsosodása a borok világában. - Édes borok terén az aszúnak sincs párja, ahogy ez az új pohár is igen különleges helyről érkezik. - Halimba kapacitásai évekre előre le vannak kötve külföldi megrendelésekkel, de számos jól ismert külföldi cég boros poharait is ők fújják. Aki a kezébe veszi ezt a kelyhet, azonnal érezni fogja, hogy új távlatok nyílnak meg a borkóstolási élmények terén, még ahhoz képest is, amit eddig az aszútól kaptunk: pár cseppnyi luxus életérzés.

A tesztelések tanúsága szerint a pohár formája kecses megjelenésén túl illatban is, ízben is a lehető legtöbbet hozza ki mindenféle édes tokaji borból, nem csak az aszú esetében. 

Forrás: Tokajmagic.hu


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.