Nem ihatunk akármiből tokaji aszút!

Az idei AszúDay (december 10) kicsit más volt, mint az eddigiek. Elkészült egy magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, mely teljesen új, elegáns, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, Tokaj legegyedibb kincsének, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

Magyar csúcsborhoz magyar csúcspohár!

“A világ egyik legszebb borához csakis a legmagasabb színvonalú pohár lehet méltó.” vallja Ripka Gergely borszakíró és a nemzetközi díjat nyert TokajGuide szerzője, aki egy éven át készítette elő a projektet, melyet alapos szakmai és szakmaközi egyeztetés kísért. A legszebb eleme ennek a történetnek, hogy itt Magyarországon rendelkezésre állt ehhez a legfőbb szakmai partner, a Halimba Crystal, mely kizárólag kézi készítésű kelyhekkel foglalkozik, prémium minőségben, zömmel külföldi piacokra, de örömmel állt a kezdeményezés mellé, mely Tokaj egyediségét szeretné bemutatni úgy, ahogy eddig soha nem kóstolhattuk!

Bontsunk gyakrabban aszút!

“Világszerte kihívás az édes borok eladása, de egy méltó pohár adta exkluzív kóstolási élmény is alakíthat ezen a tendencián, mely nem csupán fine dining éttermekben, de otthon is átélhető egy palack csodás aszúborral és egy tökéletes pohárral.” - mondja el a projektfelelős, aki többek közt a Tokaji borvidék elismert termelőin túl, master sommelier-t boros oktatót is bevont a szűkebb fejlesztői csapatba, annak érdekében, hogy a megfelelő pohárforma “kikristályosodhasson” a folyamat végére. A projekt kiemelt célja volt, hogy ezáltal is helyzetbe kerüljön a tokaji édes bor idehaza és külföldön egyaránt, és merjünk hozzányúlni bármilyen különleges alkalommal, nem csupán karácsonykor!

Igen széleskörű szakmai műhelymunka eredménye

“Magam is rengeteg pohárral kísérleteztem aszú mellé az elmúlt években. De több selejtező körben válogattuk le azokat a formákat, melyek biztosan nem alkalmasak aszúhoz, majd két körben választottunk ki a már létező, majd a teljesen új formák közül a tökéletest; ezeket több borral teszteltünk: idős és fiatal 5 és 6 puttonyossal egyaránt. A végső, augusztusi teszt alkalmával nem csak a 7 fős szűk stáb, de Tokajban a borvidék számos termelője, összesen 40 szakmabeli (köztük MW-k, MS, hegyközségi tagok, borszakírók stb) nem kevesebb, mint 30 aszúval tesztelte az 5 esélyes pohárjelöltet, így az ő pontszámaik is mind benne vannak a kiválasztott pohárban.” - avat be minket az ötletgazda. Egy ilyen pohár csakis úgy lehet sikeres, ha közös értékként gondolunk rá! Az új pohár ipari formavédjegy-oltalmát a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács gondozza.

A fejlesztési műhelymunka mozzanatairól szóló három részes kisfilm mára bejárta a világot, többezer megtekintéssel a közösségi média különféle felületein.

Kivételes borhoz kivételes kóstolási élmény

A pohár december 8-án mutatkozott be ünnepélyes keretek közt, Tarcalon, a Magyar Bormarketing Ügynökség támogatásával.

Ez a kehely más, mint a többi. Az ASZÚGLASS-szal az aszú fogyasztásának erősítése a legfőbb cél: valahol mindkét produkció az emberi teljesítmény izgalmas kicsúcsosodása a borok világában. - Édes borok terén az aszúnak sincs párja, ahogy ez az új pohár is igen különleges helyről érkezik. - Halimba kapacitásai évekre előre le vannak kötve külföldi megrendelésekkel, de számos jól ismert külföldi cég boros poharait is ők fújják. Aki a kezébe veszi ezt a kelyhet, azonnal érezni fogja, hogy új távlatok nyílnak meg a borkóstolási élmények terén, még ahhoz képest is, amit eddig az aszútól kaptunk: pár cseppnyi luxus életérzés.

A tesztelések tanúsága szerint a pohár formája kecses megjelenésén túl illatban is, ízben is a lehető legtöbbet hozza ki mindenféle édes tokaji borból, nem csak az aszú esetében. 

Forrás: Tokajmagic.hu


Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.