Nem ihatunk akármiből tokaji aszút!

Az idei AszúDay (december 10) kicsit más volt, mint az eddigiek. Elkészült egy magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, mely teljesen új, elegáns, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, Tokaj legegyedibb kincsének, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

Magyar csúcsborhoz magyar csúcspohár!

“A világ egyik legszebb borához csakis a legmagasabb színvonalú pohár lehet méltó.” vallja Ripka Gergely borszakíró és a nemzetközi díjat nyert TokajGuide szerzője, aki egy éven át készítette elő a projektet, melyet alapos szakmai és szakmaközi egyeztetés kísért. A legszebb eleme ennek a történetnek, hogy itt Magyarországon rendelkezésre állt ehhez a legfőbb szakmai partner, a Halimba Crystal, mely kizárólag kézi készítésű kelyhekkel foglalkozik, prémium minőségben, zömmel külföldi piacokra, de örömmel állt a kezdeményezés mellé, mely Tokaj egyediségét szeretné bemutatni úgy, ahogy eddig soha nem kóstolhattuk!

Bontsunk gyakrabban aszút!

“Világszerte kihívás az édes borok eladása, de egy méltó pohár adta exkluzív kóstolási élmény is alakíthat ezen a tendencián, mely nem csupán fine dining éttermekben, de otthon is átélhető egy palack csodás aszúborral és egy tökéletes pohárral.” - mondja el a projektfelelős, aki többek közt a Tokaji borvidék elismert termelőin túl, master sommelier-t boros oktatót is bevont a szűkebb fejlesztői csapatba, annak érdekében, hogy a megfelelő pohárforma “kikristályosodhasson” a folyamat végére. A projekt kiemelt célja volt, hogy ezáltal is helyzetbe kerüljön a tokaji édes bor idehaza és külföldön egyaránt, és merjünk hozzányúlni bármilyen különleges alkalommal, nem csupán karácsonykor!

Igen széleskörű szakmai műhelymunka eredménye

“Magam is rengeteg pohárral kísérleteztem aszú mellé az elmúlt években. De több selejtező körben válogattuk le azokat a formákat, melyek biztosan nem alkalmasak aszúhoz, majd két körben választottunk ki a már létező, majd a teljesen új formák közül a tökéletest; ezeket több borral teszteltünk: idős és fiatal 5 és 6 puttonyossal egyaránt. A végső, augusztusi teszt alkalmával nem csak a 7 fős szűk stáb, de Tokajban a borvidék számos termelője, összesen 40 szakmabeli (köztük MW-k, MS, hegyközségi tagok, borszakírók stb) nem kevesebb, mint 30 aszúval tesztelte az 5 esélyes pohárjelöltet, így az ő pontszámaik is mind benne vannak a kiválasztott pohárban.” - avat be minket az ötletgazda. Egy ilyen pohár csakis úgy lehet sikeres, ha közös értékként gondolunk rá! Az új pohár ipari formavédjegy-oltalmát a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács gondozza.

A fejlesztési műhelymunka mozzanatairól szóló három részes kisfilm mára bejárta a világot, többezer megtekintéssel a közösségi média különféle felületein.

Kivételes borhoz kivételes kóstolási élmény

A pohár december 8-án mutatkozott be ünnepélyes keretek közt, Tarcalon, a Magyar Bormarketing Ügynökség támogatásával.

Ez a kehely más, mint a többi. Az ASZÚGLASS-szal az aszú fogyasztásának erősítése a legfőbb cél: valahol mindkét produkció az emberi teljesítmény izgalmas kicsúcsosodása a borok világában. - Édes borok terén az aszúnak sincs párja, ahogy ez az új pohár is igen különleges helyről érkezik. - Halimba kapacitásai évekre előre le vannak kötve külföldi megrendelésekkel, de számos jól ismert külföldi cég boros poharait is ők fújják. Aki a kezébe veszi ezt a kelyhet, azonnal érezni fogja, hogy új távlatok nyílnak meg a borkóstolási élmények terén, még ahhoz képest is, amit eddig az aszútól kaptunk: pár cseppnyi luxus életérzés.

A tesztelések tanúsága szerint a pohár formája kecses megjelenésén túl illatban is, ízben is a lehető legtöbbet hozza ki mindenféle édes tokaji borból, nem csak az aszú esetében. 

Forrás: Tokajmagic.hu


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.