Nem iszunk elég sört

A magyar fociválogatott várakozásokon felüli Eb- szereplése a hazai sörfogyasztáson is szépen meglátszik, írja a Világgazdaság. A hazai sörgyártók azonban nem elégedettek a magyarok sörfogyasztásával.

A magyar fociválogatott várakozásokon felüli Eb- szereplése a hazai sörfogyasztáson is szépen meglátszik, írja a Világgazdaság. 12 millió korsóval, azaz nagyjából 60 ezer hektoliterrel fogyott több idén április és június közt. A harmadik negyedévben aztán ismét annyi sört ittunk, mint tavaly. Ami azért nem rossz, mert 2015-ben igazán meleg volt, ami erősen pozitívan hat a sörivásra is. Átlagosan egyébként évente nagyjából 6 millió hektolitert sört gyártanak Magyarországon.

A hazai sörgyártók szövetsége ezzel együtt nem tűnik elégedettnek a magyarországi helyzettel, itt azt hozták fel részletesen, hogy mennyire szétadóztatja őket a kormány. 

2010-2014 alatt folyamatosan emelkedtek az adóik,

a régióban Magyarországon rántja le őket a legjobban az állam. Az általuk megtermelt GDP 83 százalékát veszi el a kormány nálunk, máshol ez 50 százalék körüli. Amíg a válság előtt 34 százalék volt egységnyi sör adótartalma, az ma már 42 százalék,  a régióban mindenhol máshol 30-35 százalék. 

Azt is simán kimondják a gyártók, hogy a hazai sörgyártás jövedelmezősége eltűnt, ezért nincsenek szinte egyáltalán söripari beruházások már nálunk. Egészen pontosan nagyon régóta nem volt még ilyen kevés, évi négymilliárd forint körüli söripari beruházás nálunk. Egyébként egy átlagos, 4,5 százalékos alkoholtartalmú palack sör relatív, inflációtól szűrt ára évek óta változatlan, mintegy 205 forint körül stagnál.

Forrás: Élelmiszer Online


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.