Nem iszunk elég sört

A magyar fociválogatott várakozásokon felüli Eb- szereplése a hazai sörfogyasztáson is szépen meglátszik, írja a Világgazdaság. A hazai sörgyártók azonban nem elégedettek a magyarok sörfogyasztásával.

A magyar fociválogatott várakozásokon felüli Eb- szereplése a hazai sörfogyasztáson is szépen meglátszik, írja a Világgazdaság. 12 millió korsóval, azaz nagyjából 60 ezer hektoliterrel fogyott több idén április és június közt. A harmadik negyedévben aztán ismét annyi sört ittunk, mint tavaly. Ami azért nem rossz, mert 2015-ben igazán meleg volt, ami erősen pozitívan hat a sörivásra is. Átlagosan egyébként évente nagyjából 6 millió hektolitert sört gyártanak Magyarországon.

A hazai sörgyártók szövetsége ezzel együtt nem tűnik elégedettnek a magyarországi helyzettel, itt azt hozták fel részletesen, hogy mennyire szétadóztatja őket a kormány. 

2010-2014 alatt folyamatosan emelkedtek az adóik,

a régióban Magyarországon rántja le őket a legjobban az állam. Az általuk megtermelt GDP 83 százalékát veszi el a kormány nálunk, máshol ez 50 százalék körüli. Amíg a válság előtt 34 százalék volt egységnyi sör adótartalma, az ma már 42 százalék,  a régióban mindenhol máshol 30-35 százalék. 

Azt is simán kimondják a gyártók, hogy a hazai sörgyártás jövedelmezősége eltűnt, ezért nincsenek szinte egyáltalán söripari beruházások már nálunk. Egészen pontosan nagyon régóta nem volt még ilyen kevés, évi négymilliárd forint körüli söripari beruházás nálunk. Egyébként egy átlagos, 4,5 százalékos alkoholtartalmú palack sör relatív, inflációtól szűrt ára évek óta változatlan, mintegy 205 forint körül stagnál.

Forrás: Élelmiszer Online


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.