Nemzetközi borászati kongresszus Tokaj-Hegyalján

Idén második alkalommal rendezi meg a Tokaj Wine Congress-t október 27-30. között a Debreceni Egyetemmel közös szervezésben Sárospatakon és számos Tokaj-hegyaljai helyszínen.

A kongresszus célja, hogy a tizenkét országból érkező külföldi szakemberek, kutatók, borászok és szőlészek előadásai által a magyar szakma képviselői átfogó, naprakész elméleti és gyakorlati ismereteket kapjanak e tudományterület friss kutatásairól, technológiai eredményeiről, valamint a szőlészethez és borászathoz kapcsolódó szolgáltatási ágazatok innovatív lehetőségeiről.

A nemzetközi szőlészeti és borászati tudományos találkozón 14 országból érkeznek szakértők, hogy megvitassák a szektor fenntarthatóságának és versenyképességének legújabb kutatási eredményeit.

Világörökségi borvidéken megrendezett kongresszuson szó esik többek között a szőlészet és borászat legújabb eredményeiről, a bor egészségre gyakorolt hatásairól, bor-és gasztroturizmusról, a borágazat versenyképességének fenntarthatóságáról, és a borászati tudományok oktatásáról.


Fotó: Tokaj Wine Congress Facebook oldala

A kongresszus hat tematikus szekcióban foglalkozik többek között a klímaváltozás hatásaival, a természetes édes borok fejlesztéseivel, a bor és egészség kapcsolatával, valamint a borturizmus és örökségvédelem kérdéseivel.

Bővebb információk a kongresszus honlapján:

A Tokaj Wine Congress plenáris előadásainak élő közvetítése online ingyenesen elérhető lesz, de regisztrációhoz kötött.


MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.