NETA: drasztikusan drágulna a pálinka

A drágulás felezhetné a keresletet - nyilatkozott Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. Az országban most 140 – többségében kisüzemi – kereskedelmi és nagyjából félezer bérfőzde üzemel. Az érdekképviseleti szervezet küzd a népegészségügyi termékadó kiterjesztése ellen – írja a hvg.hu.

A hazai kereskedelmi pálinkafőzők tavaly 2 millió liter 50 fokos pálinkának megfelelő 1 millió 50 ezer hektoliterfokot termeltek. Bár ez a mennyiség elvben 2 milliárdos chipsadó-bevételt vetíthet előre, az elnök számítása szerint az áremelés felezheti a keresletet, ami pálinkafőzők tömegének megszűnését és végül ötmilliárdos adóbevétel-zuhanást eredményezhet.

Bár a módosítás előtt a szaktárca – törvényi kötelezettsége ellenére – nem kérte ki a tanács véleményét, az elnök azt mondta, ígéretet kapott Varga Mihály pénzügyminisztertől küldöttségük fogadására. A kormány világossá tette, hogy az chipsadó-kiterjesztés uniós kötelezvényétől nem lépnek vissza, az ágazatban formálódnak az áthidaló javaslatok, de ezek egyelőre nem nyilvánosak – írta a lap.

Most az országban körülbelül 140 – többségében kisüzemi – kereskedelmi és nagyjából félezer bérfőzde üzemel. Az adóemelés a körülbelül 4,4 millió hektoliterfokra tett legális bérfőzést nem érinti. Ugyanakkor a legalább 10 millió hektoliterfokra tett magánfőzés terjedése miatt ez a tevékenység is visszaesőben. (Otthon, saját fogyasztásra ma legfeljebb 86 liter készíthető, amire literenként 750 forintos párlatadójegy kiváltása kötelező.) Az ágazatot a folyamatos gyümölcsdrágulás is sújtja.

Forrás: Élelmiszer Online


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.