NETA: drasztikusan drágulna a pálinka

A drágulás felezhetné a keresletet - nyilatkozott Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. Az országban most 140 – többségében kisüzemi – kereskedelmi és nagyjából félezer bérfőzde üzemel. Az érdekképviseleti szervezet küzd a népegészségügyi termékadó kiterjesztése ellen – írja a hvg.hu.

A hazai kereskedelmi pálinkafőzők tavaly 2 millió liter 50 fokos pálinkának megfelelő 1 millió 50 ezer hektoliterfokot termeltek. Bár ez a mennyiség elvben 2 milliárdos chipsadó-bevételt vetíthet előre, az elnök számítása szerint az áremelés felezheti a keresletet, ami pálinkafőzők tömegének megszűnését és végül ötmilliárdos adóbevétel-zuhanást eredményezhet.

Bár a módosítás előtt a szaktárca – törvényi kötelezettsége ellenére – nem kérte ki a tanács véleményét, az elnök azt mondta, ígéretet kapott Varga Mihály pénzügyminisztertől küldöttségük fogadására. A kormány világossá tette, hogy az chipsadó-kiterjesztés uniós kötelezvényétől nem lépnek vissza, az ágazatban formálódnak az áthidaló javaslatok, de ezek egyelőre nem nyilvánosak – írta a lap.

Most az országban körülbelül 140 – többségében kisüzemi – kereskedelmi és nagyjából félezer bérfőzde üzemel. Az adóemelés a körülbelül 4,4 millió hektoliterfokra tett legális bérfőzést nem érinti. Ugyanakkor a legalább 10 millió hektoliterfokra tett magánfőzés terjedése miatt ez a tevékenység is visszaesőben. (Otthon, saját fogyasztásra ma legfeljebb 86 liter készíthető, amire literenként 750 forintos párlatadójegy kiváltása kötelező.) Az ágazatot a folyamatos gyümölcsdrágulás is sújtja.

Forrás: Élelmiszer Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.