Növényi sejtekből kitenyésztett kávé

Ha a finnországi VTT Műszaki Kutatóközpont szakemberein múlik, hamarosan trópusi ültetvények helyett laboratóriumi bioreaktorokból származó kávéval pezsdíthetjük fel mindennapjainkat.

Az éghajlatváltozás megnehezíti a jó kávé termesztését, ráadásul a globális felmelegedés hatására a kávéültetvények számára alkalmas földterület is folyamatosan csökken. A finnországi VTT Műszaki Kutatóközpont tudósai szerencsére nemrég felismerték a vészhelyzetet, és a kávécserje meghatározott sejtjeiből bioreaktorokban „kitenyésztett” kávé előállításába kezdtek.

A kutatók jelen esetben ugyanazokhoz a technikákhoz folyamodnak, mint amiket más szakértők világszerte például a laboratóriumban növesztett húsok gyártásához szoktak felhasználni.

A finn csapat első lépésben a kávé növényi sejtjeiből létrehozott, majd pedig a megfelelő tápoldattal töltött bioreaktorba helyezett egy szaporulatot, amely így növekedésnek indult. Az eljárás eredményeként törtfehér biomassza keletkezett, amelyet aztán „porrá szárítottak”, és sötétbarnára pörköltek, hogy valamelyest azért emlékeztessen a kávéőrleményre.

A tudósok csak nemrég szürcsölhették el az első csésze laboratóriumban kitenyésztett feketéjüket, és a körükben sem illat, sem pedig íz tekintetében nem fogalmazódott meg kritika az eredményt illetően. A sikernek köszönhetően a csapat immár olyan piaci partnereket keres, akik valamilyen úton-módon üzleti alapokra helyezhetik a technológiát.

Bár az Afrikán, Dél-Amerikán és Délkelet-Ázsián is átívelő trópusi „kávéövből” származó kiváló minőségű kávék vélhetően továbbra sem fognak eltűnni a kínálatból, a sejttenyésztett variáns bevonása az ágazat káros ökológiai hatásait nagy mértékben csökkentheti. Gondoljunk csak bele: ha a termelés a világ bármely országában megvalósíthatóvá válik, az élvezeti cikk ellátási láncának karbonlábnyoma minimalizálható lesz.

Forrás: Store Insider


Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.