Nyitott pincék a Balaton-felvidéki Nivegy-völgyben pünkösdkor

(MTI) - Nyitott pincékkel, szórakoztató programokkal várja a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület a látogatókat pünkösdkor, csatlakozva az országos akcióhoz.

A Balaton-felvidéki borúton öt-hat éve tartanak hasonló rendezvényeket, de az országos kezdeményezéshez most először csatlakoztak, több mint 10 pincészettel és több vendéglátóhellyel - tájékoztatta az MTI-t Péringer Miklós borász, az egyesület tagja.
A program gyertyafényes vacsorával kezdődik pénteken a résztvevő pincészeteknél, majd szombaton a Szent Antal Pincészetnél folytatódik főzőversennyel, gyerekprogramokkal, néptánccal és más szórakoztató műsorokkal.
Szombaton és vasárnap rendszeresen közlekedő kisvonat és busz járja a pincéket; a járatok hétfőn nem közlekednek, de a pincék nyitva tartanak és gyalogszerrel is megközelíthetők.
Vasárnap a Szent Balázs hegyen, a XIII. században épült, a 2000-es évek elején részlegesen felújított templomromnál 13 órakor szentmise lesz.
A nyitott pincék programban részt vesz a Dobosi Pincészet, az Antmann Családi Pince, a Cse-Ki Bor Bt., a Zsóka Fogadó, a Golyózó Pizzéria, a Molnár Családi Pince, a Lídia Borház, a Theodora Étterem, a Szent Antal Pince, a Szabó és Fia Borpince, a Gergely Borház, Péringer Miklós, a Brazsil Cseppek Borház, a Mersics porta és a Liszkay Winery Estate.
A Nyitott Pince Napok célja, hogy a borvidékek megismerése mellett a közvetlen emberi kapcsolatokat is ápolja; a programot a Nyitott Pincék Szövetsége, a Bacchus Arts Stúdió és a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében nyolcadik alkalommal tartják meg pünkösd hétvégéjén - áll a szövetség honlapján.
Szombaton, vasárnap és hétfőn a borkedvelők hangulatos pincetúrák során fedezhetik fel a legrangosabb pincészeteket és a kincseket rejtő apró, kézműves borászatokat. Az akcióban részt vevő pincék a három napból legalább két napon - általában 10 és 19 óra között - nyitva tartanak, és a gazda, borász vagy borhoz értő személyzet fogadja a betérő vendégeket. A nyitott pincékben legalább háromféle bort lehet 10-50 százalékos kedvezménnyel megkóstolni.
A kedvezményes kóstolók mellett sok helyen nyílik lehetőség a pince és a szőlőbirtok bejárására, és a borok mellett finom falatokkal is kínálják a betérő vendéget.

Forrás: MTI


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.