Ő lett a régió tehetséges fiatal séfje

Számos izgalmas gasztronómiai fordulót és kulináris bemutatót követően a dél-kelet európai és mediterrán régió tehetséges fiatal séfjei közül Grigoris Kikist választották a 2022. november 8-án, Zágrábban megrendezett S.Pellegrino Young Chef Academy verseny regionális győztesének - tájékoztatta lapunkat a S.Pellegrino.

Grigoris Kikis - aki tehetségével kilenc másik, a világ minden tájáról érkező séfet utasított maga mögé -, a verseny következő állomásaként a Milánóban megrendezett nagydöntőn mérettetheti meg magát 2023-ban. A versenyen Kovács Dominik, a MÁK Bistro egykori séfje – aki jelenleg a Christie’s Urban Bistro reggelizőt vezeti – képviselte Magyarországot.

Grigoris a „Tőkehal története” fantázianevű egyedi fogásával nyerte el a rangos helyi zsűri elismerését, amelyben a görög gasztronómiai kultúra hagyományait és modernitását ötvözte. Ételével azt próbálta bizonyítani, hogy az egyszerű dolgoknak is számos árnyalata lehet, inspirációért pedig érdemes a saját gyökereink és történelmünk felé fordulni.

 



Grigoris Kikis útját a milánói nagydöntőig Georgianna Hiliadaki szakmai mentorként kíséri végig. Georgianna a két Michelin-csillagos athéni étterem, a Funky Gourmet, valamint a londoni Opso, Ino és PittaBun éttermek társalapítója és séfje. A szakember a Best Chef Awards értékelése alapján 2017-ben a világ ötödik legjobb női séfje volt, valamint 2017-2019 között három egymást követő évben a legjobb női séfnek választották Athénban. Mentorként Hiliadaki séf útmutatásával és támogatásával segíti a tehetség egyedi fogásainak tökéletesítését és a sikeres felkészülést.

A 2019/21-es szériához hasonlóan, az idei verseny során is négy kategóriában hirdetnek győztest, így a fődíj mellett a Food Made Good programot működtető Fenntartható Éttermek Szövetsége által megszavazott S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díjat, a verseny mentorai által megszavazott Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díjat, és a Fine Dining Lovers online közössége által megszavazott Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díjat is kiosztják.
 
Grigoris Kikis mellett, aki a 2022-23-as S.Pellegrino Young Chef Academy verseny fődíjáért szállhat harcba, további két fiatal séfet is díjaztak, akik így egy lépéssel közelebb kerültek a milánói nagydöntőhöz.

    S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díj - Žiga Koprivc és fogása: “Csak te és én”


    Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díj: - Ivan Tartaro és ételkülönlegessége: „A talaj gyökerei”


    Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj – Grigoris Kikis és kreációja: „A tőkehal története”

 

A gasztronómiai határokat átívelő, fiatalokat támogató tehetségkutatóról további információk a https://www.sanpellegrinoyoungchefacademy.com/ weboldalon olvashatók.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.