Ökörszívnyárs polgármester módra

Hatodik budapesti éttermét nyitotta meg Zsidai Zoltán Roy. A Baltazár a Várban van és szálloda is tartozik hozzá.

Gazdagok és szépek – ez volt a legelső gondolatom, amikor tegnap este befáradtam a Kapisztrán téren nyíló Baltazár étterem előtti macskaköves elkerített részre, elhaladtam egy bizonytalannak tűnő modell, egy prosecót kortyolgató egykori Cosmoplitan-főszerkesztő és egy szigorúan néző Táfelspicc-szerző mellett, majd leültem egy asztalhoz, ahova két perccel később magától értetődő módon helyet foglalt Rogán Antal, hogy aztán jó fél óra múlva a gazdasági kabinet ülésére hivatkozva távozzon és átadja  a helyét egy csoport nagyon szép ruhába öltözött

asszonynak. A hölgyek jelentős örömmel fogyasztották a számtalan nagyon felkészültnek tűnő pincér által felespoharakban (jaj, de amúgy nagyon finom volt) körbehordott gazpachót, az azt követő apró marha- és tonhalburgereket (ez utóbbi zseniális volt, az előbbit sajnos nem kóstoltuk), illetve a gyorselemzésünk szerint a hely későbbi potenciális slágertemékét jelenthető, és sokak által szintén zseniálisnak mondott ökörszívnyársakat (hajszálvékony, pácolt, grillezett hús, szalagszerűen pálcára fűzve). Az ételek a hosszabb idő után a Baltazárban újra saját konyhát vezető, sokak által az egyik legtehetségesebbnek tartott hazai séf, az egykor az óbudai Maligánt vivő Litauszki Zsolt fantáziáját és szaktudását dícsérik.

Zsidai Zoltán Roy nem ismeretlen

a budapesti vendéglátóipart figyelők számára. Családi vállalkozásban évek óta üzemeltet több éttermet a budai Várban található Fortuna utcában, a cégcsoport tagja a modern magyar 21, a tradícionálisabb, igényes nagymamakonyhát vivő Pest-Buda és a franciás hangulatú Pierrot. Emellett az ő nevéhez köthető a pesti Belváros jelenleg egyik legdivatosabb bisztrója, a Gozsdu Udvarban található Spíler, ami tényleg annyira menő, hogy nemrégiben maga Mark Zuckerberg Facebook-alapító is itt költötte el egyik budapesti vacsoráját. Emellett pedig a szállodacsoporttól szokatlan módon Zsidai vehette át a Kempinski szálloda söröző-borozó.grillteraszát is, ahol ÉS néven futó helye villámgyorsan olyan sikert aratott, hogy a szállodalánc állítólag már arról tárgyal vele és a Zsidai-helyek állandó dizájner-vizuálemberével, Ipacs Gézával, hogy a koncepciót külföldre is elviszik.

A hely neve

ahogy tegnap a megnyitón elhangzott, Zsidai kisfiának nevéből származik, nem pedig – ahogy  a rosszabb nyelvek utaltak erre a tegnapi estén, szerintünk sem teljesen véletlenül – a legendás new york-i étteremtől, amivel amúgy szerintem szintén nem lenne nagyon komoly baj. Inspirálódni kell és ha ezt jól csinálják, azzal senki nem jár rosszul. A Baltazár hangulata amúgy tényleg nem áll távol a manhattani bisztróérzéstől, sejthető, hogy valóban a jobbmódú és gourman közönségre lő majd.

Mivel az egykori Állami Nyomda irodaépületiben kialakított intézményben egy 11 szobás butikhotel is helyet kapott, feltételezhető, hogy a vendéglátóhely a külföldi látogatókra is számít majd, de azok önmagában eltartani biztos nem fogják. A mi lelki jósszemeink előtt egy várbeli Déryné formálódik, és ilyesmire utaltak a megnyitót közösen tartó étteremtulajdonos és Nagy Gábor Tamás kerületi polgármester szavai is. A Baltazár a remények szerint olyan hely lesz, ahova be lehet jönni egy üzleti ebédre, egy gyors megbeszélésre, de egész napos üldögélésre is. A hírek szerint maga Zsidai is ide helyezi a cég irányítását, az amúgy remek ízléssel és kellő nagyvonalúsággal felújított épület lehet a Zsidai-birodalom központja.

Az étteremvezető elképzeléseiről ennél sokkal részletesebben olvashatnak Uj Péter tegnapi remek írásában a 444-en.


Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.