Ökörszívnyárs polgármester módra

Hatodik budapesti éttermét nyitotta meg Zsidai Zoltán Roy. A Baltazár a Várban van és szálloda is tartozik hozzá.

Gazdagok és szépek – ez volt a legelső gondolatom, amikor tegnap este befáradtam a Kapisztrán téren nyíló Baltazár étterem előtti macskaköves elkerített részre, elhaladtam egy bizonytalannak tűnő modell, egy prosecót kortyolgató egykori Cosmoplitan-főszerkesztő és egy szigorúan néző Táfelspicc-szerző mellett, majd leültem egy asztalhoz, ahova két perccel később magától értetődő módon helyet foglalt Rogán Antal, hogy aztán jó fél óra múlva a gazdasági kabinet ülésére hivatkozva távozzon és átadja  a helyét egy csoport nagyon szép ruhába öltözött

asszonynak. A hölgyek jelentős örömmel fogyasztották a számtalan nagyon felkészültnek tűnő pincér által felespoharakban (jaj, de amúgy nagyon finom volt) körbehordott gazpachót, az azt követő apró marha- és tonhalburgereket (ez utóbbi zseniális volt, az előbbit sajnos nem kóstoltuk), illetve a gyorselemzésünk szerint a hely későbbi potenciális slágertemékét jelenthető, és sokak által szintén zseniálisnak mondott ökörszívnyársakat (hajszálvékony, pácolt, grillezett hús, szalagszerűen pálcára fűzve). Az ételek a hosszabb idő után a Baltazárban újra saját konyhát vezető, sokak által az egyik legtehetségesebbnek tartott hazai séf, az egykor az óbudai Maligánt vivő Litauszki Zsolt fantáziáját és szaktudását dícsérik.

Zsidai Zoltán Roy nem ismeretlen

a budapesti vendéglátóipart figyelők számára. Családi vállalkozásban évek óta üzemeltet több éttermet a budai Várban található Fortuna utcában, a cégcsoport tagja a modern magyar 21, a tradícionálisabb, igényes nagymamakonyhát vivő Pest-Buda és a franciás hangulatú Pierrot. Emellett az ő nevéhez köthető a pesti Belváros jelenleg egyik legdivatosabb bisztrója, a Gozsdu Udvarban található Spíler, ami tényleg annyira menő, hogy nemrégiben maga Mark Zuckerberg Facebook-alapító is itt költötte el egyik budapesti vacsoráját. Emellett pedig a szállodacsoporttól szokatlan módon Zsidai vehette át a Kempinski szálloda söröző-borozó.grillteraszát is, ahol ÉS néven futó helye villámgyorsan olyan sikert aratott, hogy a szállodalánc állítólag már arról tárgyal vele és a Zsidai-helyek állandó dizájner-vizuálemberével, Ipacs Gézával, hogy a koncepciót külföldre is elviszik.

A hely neve

ahogy tegnap a megnyitón elhangzott, Zsidai kisfiának nevéből származik, nem pedig – ahogy  a rosszabb nyelvek utaltak erre a tegnapi estén, szerintünk sem teljesen véletlenül – a legendás new york-i étteremtől, amivel amúgy szerintem szintén nem lenne nagyon komoly baj. Inspirálódni kell és ha ezt jól csinálják, azzal senki nem jár rosszul. A Baltazár hangulata amúgy tényleg nem áll távol a manhattani bisztróérzéstől, sejthető, hogy valóban a jobbmódú és gourman közönségre lő majd.

Mivel az egykori Állami Nyomda irodaépületiben kialakított intézményben egy 11 szobás butikhotel is helyet kapott, feltételezhető, hogy a vendéglátóhely a külföldi látogatókra is számít majd, de azok önmagában eltartani biztos nem fogják. A mi lelki jósszemeink előtt egy várbeli Déryné formálódik, és ilyesmire utaltak a megnyitót közösen tartó étteremtulajdonos és Nagy Gábor Tamás kerületi polgármester szavai is. A Baltazár a remények szerint olyan hely lesz, ahova be lehet jönni egy üzleti ebédre, egy gyors megbeszélésre, de egész napos üldögélésre is. A hírek szerint maga Zsidai is ide helyezi a cég irányítását, az amúgy remek ízléssel és kellő nagyvonalúsággal felújított épület lehet a Zsidai-birodalom központja.

Az étteremvezető elképzeléseiről ennél sokkal részletesebben olvashatnak Uj Péter tegnapi remek írásában a 444-en.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.