OKSZ: segíti a hazai beszállítókat is

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kiemelt fontosságú gazdaságpolitikai célkitűzésnek tartja a magyar élelmiszeripar fejlesztésének kormányzati támogatását.

Egy csapatban a hazánkban jelen lévő multikkal

Együttműködött az ezzel összefüggő kérdésekben eddig is az Agrárminisztériummal, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, akik az OKSZ tagvállalkozásai közül az ALDI, az AUCHAN, a LIDL, a METRO, a PENNY MARKET, a SPAR Magyarország és a TESCO közreműködését is kérték. Az OKSZ tagvállalkozásai egyeztetéseket folytattak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával is időszerű élelmiszerpiaci kérdésekről.

Figyelemmel kíséri és támogatja az OKSZ a magyar agrárium fejlődési lehetőségeivel közvetlenül, vagy közvetve összefüggő friss kormányzati döntéseket is, így a Vidékfejlesztési Kormánybizottság megalakítását, a falusi kisboltok támogatására irányuló 45 milliárd forintos támogatási lehetőség meghirdetését és a vállalkozásokat segítő 10 millió forintos tehermentes hitellehetőség indítását is.

Mi az az Irinyi Terv?

Kiemelkedő jelentőségű az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programja, amelyben a kereskedelmi vállalkozások koordinátori, ezen keresztül együttműködési megállapodások révén segíthetik a hazai élelmiszeripari vállalkozásokat. Az OKSZ tagvállalkozások egyöntetű szándéka, hogy a február végéig rendelkezésre álló időszakig csatlakozzanak ehhez az élelmiszeripari beszállítóknak 35 milliárd forint támogatást nyújtó programhoz.

PPH-s programban is részt vesznek

Az OKSZ a program sikeres indítása érdekében fő támogatója volt annak a február 5-i, a Store Insider és a PPH Média szervezésben megtartott szakmai fórumnak, melyen több mint száz beszállító vállalkozás vett részt. A szakmai fórumon közreműködött Dobos Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, Éder Tamás, élelmiszeriparért felelős országos alelnök a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében, valamint Cserháti Gábor, a pályázati lebonyolítást végző intézmény, az IFKA projektvezetője is. Ez a szakmai fórum az agrárium megalapozott támogatási igényei mellett azt is igazolta, hogy a beszállítók, a magyar élelmiszeripar és a kereskedelmi vállalkozások szoros együttműködése segíti a legcélratörőbb és leghatékonyabb fejlesztési megoldásokat.

Hazai beszállítók kiemelt szerepe 

Az élelmiszer kereskedelemben az értékesített termékek döntő része a hazai beszállítóktól származik jelenleg is. A hazai előállítású élelmiszerek döntő fontosságúak azért is, mivel a vásárlók egyre nagyobb arányban keresik a magyar termékeket a kereskedők tapasztalatai szerint. A magyar származású élelmiszerek piacának erősítése további műszaki fejlesztéseket igényel, a vásárlók elvárásaival is összhangban. A vásárlók igényeinek közvetítésben kulcsszerepük van a kereskedelmi vállalkozásoknak.

 

 

 

Forrás: OKSZ


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.