Olaszrizling lett az ország legjobb fehérbora

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett 2018. évi Országos Borverseny legjobb fehérborának a Varga Pincészet 2017-es évjáratú Aranymetszés Friss Olaszrizlingjét választották.

"Az ország legnépszerűbb borfajtájáról van szó, amiből csak a mi pincészetünk évente több mint 2 millió palackot értékesít. Ugyanakkor az olaszrizlinget a szakma és a fogyasztók jelentős része néhány éve még nem tekintette prémium fajtának, ám az idei borverseny is megmutatta, hogy le kell számolnunk a fajtát kísérő előítéletekkel” - mondra Varga Péter a pincészet tulajdonosa.

Olaszrizling termesztéssel szinte az ország összes borvidékén foglalkoznak, a legkiterjedtebb ültetvényeket a Balatonfüred-csopaki, a Badacsonyi, és az Egri-borvidékeken találhatjuk.

Az Országos Borverseny (OBV) Magyarország legnagyobb merítésű és legismertebb bormustrája. Az esemény a szőlész-borász szakmai önkormányzat borverseny sorozatának csúcsrendezvénye, országos záróeseménye. A helyi hegyközségi és borvidéki borversenyeken 2018-ban több mint 6800 mintát értékeltek a bírálók. Ezekből a legjobb borok kerültek a csúcsrendezvényre, ahol 223 pincészet 770 tételét minősítette a zsűri.

„A szőlő-bor ágazati stratégiában kijelöltük az OBV fejlesztésének irányait. Ezzel összhangban a HNT Nagydíjakkal jutalmazza a legjobb kárpát-medencei, nagy fehérborokat. Az idei év különlegessége, hogy a legjobb fehérbor is ebből a fajtakörből került ki” – emelte ki Brazsil Dávid, a HNT főtitkára a díjátadó alkalmából.

Az OBV egyben egy szakmai mentorálási szakasz kezdete: 2018/2019-ben a díjnyertes pincészetek -így a Varga Pincészet is -, csehországi és varsói borkereskedelmi szakmai rendezvényeken vehetnek részt, és ez a kör a továbbiakban bővülhet.

 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.