Orosz pirogot és mongol húsgombócot is kóstolhat Göcsejen

A lengyel, a  mongol, az orosz és az ukrán konyha hagyományos étkeit tálalják fel szombaton a Göcseji Falumúzeumban, a gasztronómiai napon kulturális programokkal, kiállítással is várják az érdeklődőket - mondták el a szervezők szerdán, sajtótájékoztatón.

A fesztivál házigazdái a Zalában letelepült, távolabbi országokból érkezett emberek, családok lesznek. A más nemzethez tartozó fiatalok Göcsejben "elvesznek, mert nincsenek kapcsolataik", ezért örültek a lehetőségnek, hogy találkozhatnak a régebb óta itt élő honfitársaikkal, akik segíthetik őket a beilleszkedésben - mondta el a kezdeményezésről Molnárné Raposa Irén osztályvezető.

A hagyományos nemzeti ételek egy részét a helyszínen sütik-főzik, míg a bonyolultabb, időigényesebb gasztronómiai remekeket konyhakész állapotban viszik majd el a falumúzeumba. A lengyelek - mintegy kapcsolódva a göcseji alma évéhez - kelkáposztás almasalátával készülnek, a mongolok pedig marhahúsból készítenek speciális húsgombócot.

Az oroszok káposztával töltött pirogot sütnek - ismertette Udvarenko Ruszlán. Az orosz és ukrán konyha "szakértője" szerint az orosz konyha nagyon összetett, de az egyik legősibb ételnek számító pirog az egész országban elterjedt. A szokások persze tájegységenként változnak, így a sóstésztát szinte bármivel - főtt tojással, gombával, darált hússal - megtölthetik. Az ukránok borscs levest főznek, amit ugyancsak változatos módon lehet elkészíteni. Pontos receptje nincs, a céklás, káposztás, tejföllel ízesített ételbe a szakács fantáziája szerint kerülhet krumpli, vagy akár hús is. Ehető hidegen, melegen, de ha gazdag alapanyagot használ a szakács, akár egytálétel is lehet - magyarázta Udvarenko Ruszlán.

Az elkészült étkek a kora délutáni órákban kerülnek a nemzetek asztalára, ekkorra már kisülnek a kenyérlángosok is a falumúzeum kemencéiben. A nemzeti ételeket egy órán át megkóstolni, a szamovárban viszont egész nap lesz frissen főzött, meleg tea.

A programot kirakodóvásár, kézműves munkabemutatók színesítik. Fellép a tótszentmártoni Kulturális Egyesület Vegyeskórusa és a fesztivál vendége lesz Alexander Horsch is, aki a régi hangszereket - például a tilinkót, a csontfuvolát, azaz a lulukot, és a fifiket - szólaltatja meg.

A Zalacsébi fatemplomban a budapesti Lengyel Kulturális Intézet anyagából nyílik kiállítás. A tizenöt tablóra, molinóra felkasírozott installáció szinte teljes egészében átfogja a lengyel kortárs művészetet.

A lengyel kultúrát bemutató a kiállítás egy hónapon át tekinthető meg a Göcseji Falumúzeumban.

Forrás: MTI


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.