Öt meghatározó gasztrotrend 2021-ben

A Food Dive 2021 legfontosabb élelmiszer- és italgyártási trendjét válogatta össze. 

1. Egyre több vállalat foglalkozik egészséges és immunerősítő élelmiszerekkel

Részben a pandémiának köszönhetően egyre több fogyasztó számára válik fontossá az, hogy amit megvásárol, az az egészségét szolgálja. Erre a gyártók is felfigyeltek, ezért keresik azokat az alapanyagokat, amelyek immunerősítő hatással bírnak. Annak ellenére, hogy a vakcinák hosszú távon megoldást jelenthetnek a vírus okozta problémákra, az elemzők szerint a kereslet az ilyen termékek iránt a jövőben sem csökken majd.

2. A technológia által támogatott átláthatóság még soha nem volt ilyen fontos

Mindannyian tudni akarjuk, hogy mi kerül a tányérunkra, erre pedig az élelmiszeriparnak transzparenciával kell reagálnia. Ahhoz, hogy követhető és ellenőrizhető legyen a termékek eredete, a termesztés és a feldolgozás során is megfelelő azonosításra van szükség. A felmérések szerint 10-ből 6 fogyasztó többet szeretne tudni az élelmiszerek eredetéről, mint amennyi információ korábban rendelkezésére állt egy-egy termékkel kapcsolatban. Ideje bepótolni ezeket a gyártóknak.

3. Új generációs növényi alapú élelmiszerek

A növényi étrendek, a húsmentes vegetáriánus és vegán étkezés világszerte egyre elterjedtebb, köszönhetően annak is, hogy évről évre jobb alternatív élelmiszerek állnak a nyitott szemléletű fogyasztók rendelkezésére. Több milliárd dolláros piaca van a növényi alapú „tejtermékeknek” és tojáspótló készítményeknek, az alternatív húsok értékesítése pedig tavaly 129 százalékkal nőtt 2019 azonos időszakához képest (szeptemberig) a Nielsen szerint.

4. Nő a kereslet az egzotikus ízek iránt

Érdekes hatással volt az utazások elmaradása a táplálkozásra: 2021-ben megnőtt a kereslet a fűszerek és a világkonyha ízei iránt. A fogyasztók olyan fűszereket keresnek, amelyek izgalmas helyszínek hangulatát idézik fel, illetve fontos szempont az is, hogy az elfogyasztott ételek és ízesítők milyen egészségügyi hatást fejthetnek ki a szervezetükre.

5. Géntechnológia, másképp

Az elmúlt években a globális élelmezés kihívásait a megfelelő és biztonságos géntechnológiai, génszerkesztési eljárásokkal biztosították az élelmiszeripari termelők és gyártó vállalatok. A kutatásoknak köszönhetően az ilyen technológiák 2021-re megreformálhatják az élelmezést, a fogyasztók egészségesebb és kívánatosabb zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutnak anélkül, hogy bármilyen káros hatást tapasztalnának. A génszerkesztés gyors és költséghatékony megoldást jelent a termelési volumen növelése mellett.

A cikk eredetileg a Gyártástrend decemberi lapszámában jelent meg.

Forrás: Food Dive / Store Insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.