Öt meghatározó gasztrotrend 2021-ben

A Food Dive 2021 legfontosabb élelmiszer- és italgyártási trendjét válogatta össze. 

1. Egyre több vállalat foglalkozik egészséges és immunerősítő élelmiszerekkel

Részben a pandémiának köszönhetően egyre több fogyasztó számára válik fontossá az, hogy amit megvásárol, az az egészségét szolgálja. Erre a gyártók is felfigyeltek, ezért keresik azokat az alapanyagokat, amelyek immunerősítő hatással bírnak. Annak ellenére, hogy a vakcinák hosszú távon megoldást jelenthetnek a vírus okozta problémákra, az elemzők szerint a kereslet az ilyen termékek iránt a jövőben sem csökken majd.

2. A technológia által támogatott átláthatóság még soha nem volt ilyen fontos

Mindannyian tudni akarjuk, hogy mi kerül a tányérunkra, erre pedig az élelmiszeriparnak transzparenciával kell reagálnia. Ahhoz, hogy követhető és ellenőrizhető legyen a termékek eredete, a termesztés és a feldolgozás során is megfelelő azonosításra van szükség. A felmérések szerint 10-ből 6 fogyasztó többet szeretne tudni az élelmiszerek eredetéről, mint amennyi információ korábban rendelkezésére állt egy-egy termékkel kapcsolatban. Ideje bepótolni ezeket a gyártóknak.

3. Új generációs növényi alapú élelmiszerek

A növényi étrendek, a húsmentes vegetáriánus és vegán étkezés világszerte egyre elterjedtebb, köszönhetően annak is, hogy évről évre jobb alternatív élelmiszerek állnak a nyitott szemléletű fogyasztók rendelkezésére. Több milliárd dolláros piaca van a növényi alapú „tejtermékeknek” és tojáspótló készítményeknek, az alternatív húsok értékesítése pedig tavaly 129 százalékkal nőtt 2019 azonos időszakához képest (szeptemberig) a Nielsen szerint.

4. Nő a kereslet az egzotikus ízek iránt

Érdekes hatással volt az utazások elmaradása a táplálkozásra: 2021-ben megnőtt a kereslet a fűszerek és a világkonyha ízei iránt. A fogyasztók olyan fűszereket keresnek, amelyek izgalmas helyszínek hangulatát idézik fel, illetve fontos szempont az is, hogy az elfogyasztott ételek és ízesítők milyen egészségügyi hatást fejthetnek ki a szervezetükre.

5. Géntechnológia, másképp

Az elmúlt években a globális élelmezés kihívásait a megfelelő és biztonságos géntechnológiai, génszerkesztési eljárásokkal biztosították az élelmiszeripari termelők és gyártó vállalatok. A kutatásoknak köszönhetően az ilyen technológiák 2021-re megreformálhatják az élelmezést, a fogyasztók egészségesebb és kívánatosabb zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutnak anélkül, hogy bármilyen káros hatást tapasztalnának. A génszerkesztés gyors és költséghatékony megoldást jelent a termelési volumen növelése mellett.

A cikk eredetileg a Gyártástrend decemberi lapszámában jelent meg.

Forrás: Food Dive / Store Insider


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.