Öt meghatározó gasztrotrend 2021-ben

A Food Dive 2021 legfontosabb élelmiszer- és italgyártási trendjét válogatta össze. 

1. Egyre több vállalat foglalkozik egészséges és immunerősítő élelmiszerekkel

Részben a pandémiának köszönhetően egyre több fogyasztó számára válik fontossá az, hogy amit megvásárol, az az egészségét szolgálja. Erre a gyártók is felfigyeltek, ezért keresik azokat az alapanyagokat, amelyek immunerősítő hatással bírnak. Annak ellenére, hogy a vakcinák hosszú távon megoldást jelenthetnek a vírus okozta problémákra, az elemzők szerint a kereslet az ilyen termékek iránt a jövőben sem csökken majd.

2. A technológia által támogatott átláthatóság még soha nem volt ilyen fontos

Mindannyian tudni akarjuk, hogy mi kerül a tányérunkra, erre pedig az élelmiszeriparnak transzparenciával kell reagálnia. Ahhoz, hogy követhető és ellenőrizhető legyen a termékek eredete, a termesztés és a feldolgozás során is megfelelő azonosításra van szükség. A felmérések szerint 10-ből 6 fogyasztó többet szeretne tudni az élelmiszerek eredetéről, mint amennyi információ korábban rendelkezésére állt egy-egy termékkel kapcsolatban. Ideje bepótolni ezeket a gyártóknak.

3. Új generációs növényi alapú élelmiszerek

A növényi étrendek, a húsmentes vegetáriánus és vegán étkezés világszerte egyre elterjedtebb, köszönhetően annak is, hogy évről évre jobb alternatív élelmiszerek állnak a nyitott szemléletű fogyasztók rendelkezésére. Több milliárd dolláros piaca van a növényi alapú „tejtermékeknek” és tojáspótló készítményeknek, az alternatív húsok értékesítése pedig tavaly 129 százalékkal nőtt 2019 azonos időszakához képest (szeptemberig) a Nielsen szerint.

4. Nő a kereslet az egzotikus ízek iránt

Érdekes hatással volt az utazások elmaradása a táplálkozásra: 2021-ben megnőtt a kereslet a fűszerek és a világkonyha ízei iránt. A fogyasztók olyan fűszereket keresnek, amelyek izgalmas helyszínek hangulatát idézik fel, illetve fontos szempont az is, hogy az elfogyasztott ételek és ízesítők milyen egészségügyi hatást fejthetnek ki a szervezetükre.

5. Géntechnológia, másképp

Az elmúlt években a globális élelmezés kihívásait a megfelelő és biztonságos géntechnológiai, génszerkesztési eljárásokkal biztosították az élelmiszeripari termelők és gyártó vállalatok. A kutatásoknak köszönhetően az ilyen technológiák 2021-re megreformálhatják az élelmezést, a fogyasztók egészségesebb és kívánatosabb zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutnak anélkül, hogy bármilyen káros hatást tapasztalnának. A génszerkesztés gyors és költséghatékony megoldást jelent a termelési volumen növelése mellett.

A cikk eredetileg a Gyártástrend decemberi lapszámában jelent meg.

Forrás: Food Dive / Store Insider


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.