Öt meghatározó gasztrotrend 2021-ben

A Food Dive 2021 legfontosabb élelmiszer- és italgyártási trendjét válogatta össze. 

1. Egyre több vállalat foglalkozik egészséges és immunerősítő élelmiszerekkel

Részben a pandémiának köszönhetően egyre több fogyasztó számára válik fontossá az, hogy amit megvásárol, az az egészségét szolgálja. Erre a gyártók is felfigyeltek, ezért keresik azokat az alapanyagokat, amelyek immunerősítő hatással bírnak. Annak ellenére, hogy a vakcinák hosszú távon megoldást jelenthetnek a vírus okozta problémákra, az elemzők szerint a kereslet az ilyen termékek iránt a jövőben sem csökken majd.

2. A technológia által támogatott átláthatóság még soha nem volt ilyen fontos

Mindannyian tudni akarjuk, hogy mi kerül a tányérunkra, erre pedig az élelmiszeriparnak transzparenciával kell reagálnia. Ahhoz, hogy követhető és ellenőrizhető legyen a termékek eredete, a termesztés és a feldolgozás során is megfelelő azonosításra van szükség. A felmérések szerint 10-ből 6 fogyasztó többet szeretne tudni az élelmiszerek eredetéről, mint amennyi információ korábban rendelkezésére állt egy-egy termékkel kapcsolatban. Ideje bepótolni ezeket a gyártóknak.

3. Új generációs növényi alapú élelmiszerek

A növényi étrendek, a húsmentes vegetáriánus és vegán étkezés világszerte egyre elterjedtebb, köszönhetően annak is, hogy évről évre jobb alternatív élelmiszerek állnak a nyitott szemléletű fogyasztók rendelkezésére. Több milliárd dolláros piaca van a növényi alapú „tejtermékeknek” és tojáspótló készítményeknek, az alternatív húsok értékesítése pedig tavaly 129 százalékkal nőtt 2019 azonos időszakához képest (szeptemberig) a Nielsen szerint.

4. Nő a kereslet az egzotikus ízek iránt

Érdekes hatással volt az utazások elmaradása a táplálkozásra: 2021-ben megnőtt a kereslet a fűszerek és a világkonyha ízei iránt. A fogyasztók olyan fűszereket keresnek, amelyek izgalmas helyszínek hangulatát idézik fel, illetve fontos szempont az is, hogy az elfogyasztott ételek és ízesítők milyen egészségügyi hatást fejthetnek ki a szervezetükre.

5. Géntechnológia, másképp

Az elmúlt években a globális élelmezés kihívásait a megfelelő és biztonságos géntechnológiai, génszerkesztési eljárásokkal biztosították az élelmiszeripari termelők és gyártó vállalatok. A kutatásoknak köszönhetően az ilyen technológiák 2021-re megreformálhatják az élelmezést, a fogyasztók egészségesebb és kívánatosabb zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutnak anélkül, hogy bármilyen káros hatást tapasztalnának. A génszerkesztés gyors és költséghatékony megoldást jelent a termelési volumen növelése mellett.

A cikk eredetileg a Gyártástrend decemberi lapszámában jelent meg.

Forrás: Food Dive / Store Insider


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.