Pálinkafőzdéket támogat a Vidékfejlesztési Program

Az ötezer főnél kevesebb lakosú településeken a pálinkafőzdék is hozzájuthatnak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) mikrovállalkozásokat segítő forrásaihoz – jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a Pálinka jövőképe című konferencián. A támogatás maximum 35 millió forintlehet, 60-65 százalékos támogatásintenzitás mellett - adta hírül az Agromonitor.

V. Németh szerint a pálinkafőzés ösztönzése nemcsak a hagyományok tovább élését jelenti, hanem munkahely-teremtő erő is egyben, amire példaként említette a gyümölcstermelést. A minőségi gyümölcs ugyanis nélkülözhetetlen kelléke a jó pálinkának. Tavaly Magyarországon 1,26 millió liter 50 fokos pálinkát állítottak elő a kereskedelmi főzdék, a bérfőzdékben pedig mintegy 9 millió liter, szintén50 fokos pálinkát főztek. A magánfőzés keretében a bejelentett mennyiség elhanyagolható, 100 liter alatti volt.

Az államtitkár emlékeztetett: 2002 óta pálinkának csak a magyar gyümölcsből, Magyarországon cefrézett, lepárolt, érlelt és palackozott gyümölcspárlat nevezhető. A pálinka ismertségének fokozására jó alkalmat kínált Magyarország uniós soros elnöksége – mondta V. Németh, hozzátéve: a soros elnökségi rendezvényeken, ahol csak lehetett, pálinkát is kínáltak a résztvevőknek. Külön támogatási programot nem terveznek ugyan ezen a területen, de például a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) pályázati pénzeiből is juthat erre a területre – mondta el az MTI kérdésére válaszolva.

Magyarországon évente mintegy 1,6 millió hektoliterfoknyi (egy hektoliterfok 2 liter 50 fokos alkoholtartalmú italnak felel meg) égetett szesz kerül kereskedelmi forgalomba – mondta el Piros László, a Pálinka Lovagrend nagymestere. Tavaly e mennyiség 40 százaléka volt pálinka. Ez az arány tíz év alatt 5 százalékról emelkedett 40 százalékra – tette hozzá, jelezve a pálinka népszerűségének hazai emelkedését. Piros közölte: a bérfőzött pálinka mennyisége 6 millió hektoliterfok körül mozog. az export mennyisége pedig az összes pálinkamennyiség mintegy 5-10 százaléka. Az éves árbevétel pedig ebben a piaci szegmensben eléri az 50 milliárd forintot. (Agromonitor)


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.