Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

A tavalyi 10-12 ezer tonnás átlagterméssel szemben, idén az áprilisi fagyok és a májusi lehűlés következtében mindössze 2-3 ezer tonna cseresznyetermés várható, szemben a korábbi évek 10-12 ezer tonnás átlagával.

A cseresznye termesztése különösen érzékeny a változékony időjárásra, mivel a virágzás és a terméskötődés idején jelentkező fagyok, valamint az érési időszakban hulló csapadék súlyosan befolyásolják a termés mennyiségét és minőségét. A repedésre hajlamos fajták esetében a szüret előtti esőzések akár teljes terméskiesést is okozhatnak, fogalmaz cikkében az Agroinform.

Tovább súlyosbítja a helyzetet a termőterület csökkenése és a munkaerőhiány.

Bár megjelentek a nagyobb termésbiztonságot nyújtó szuperintenzív ültetvények, ezek telepítése hektáronként 35-45 millió forintos beruházást igényel, ami sok termelő számára elérhetetlen.


Fotó: Depositphotos

Egy normálisnak tekinthető évjáratban 10-12 ezer tonna cseresznyét takarítanak be országosan, az elmúlt 3 évben 12 ezer tonna körül stagnált a betakarított termésmennyiség, írják. A drasztikus fagykárok miatt 2020-2021-ben alacsony volt a hozam és alig haladta meg az 5000 tonnát az éves termésmennyiség.

Tavaly viszonylag kedvezően alakultak az időjárási körülmények. A szezon viszont már 2 héttel korábban beindult a cseresznye és más gyümölcsök esetében is.

Mint a cikkben olvasható 2025-ben időben kezdődött a vegetáció, azonban az április elején keletkezett fagykárok jelentős károkat okoztak. 

„A várható idei, hazai cseresznyetermést – a normálisnak tekinthető 10-12 ezer tonnával szemben – mindössze 2-3 ezer tonnára prognosztizáljuk azzal, hogy a piacra kerülő mennyiségek (vagyis a valós kínálat) akár ezt is alulmúlhatja, mert az ültetvények egy részében olyan gyenge termés látható, ami nem fogja elérni a betakaríthatóság alsó gazdaságossági határát.”

- derült ki a cikkből.

Minden idők legrosszabb baracktermése lehet idén


Fotó: Depositphotos

Az idei évben mind a kajszi-, mind az őszibaracktermés jelentősen elmarad majd a szokásostól. Egyrészt a csökkenő termőterület miatt, másrészt az áprilisi fagyok szinte teljesen lenullázták a kajszitermést, írta még korábban a vg.hu. Alig maradt olyan térség az országban, ahol érdemi mennyiséget lehet majd betakarítani.

A május elején tapasztalható helyzet csak megerősítette a korábbi pesszimista becsléseket.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb felmérése alapján az idei kajszitermés várhatóan csupán 2–4 ezer tonna lesz, ami a megszokott mennyiség mindössze 10–20 százalékának felel meg.

Ez az ezredforduló óta a leggyengébb évjáratnak számít, sőt, a hosszú távú statisztikák szerint akár minden idők legrosszabb kajszitermése is lehet.

 


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.