Példátlan károk a hazai gyümölcsösökben

A tavalyi 10-12 ezer tonnás átlagterméssel szemben, idén az áprilisi fagyok és a májusi lehűlés következtében mindössze 2-3 ezer tonna cseresznyetermés várható, szemben a korábbi évek 10-12 ezer tonnás átlagával.

A cseresznye termesztése különösen érzékeny a változékony időjárásra, mivel a virágzás és a terméskötődés idején jelentkező fagyok, valamint az érési időszakban hulló csapadék súlyosan befolyásolják a termés mennyiségét és minőségét. A repedésre hajlamos fajták esetében a szüret előtti esőzések akár teljes terméskiesést is okozhatnak, fogalmaz cikkében az Agroinform.

Tovább súlyosbítja a helyzetet a termőterület csökkenése és a munkaerőhiány.

Bár megjelentek a nagyobb termésbiztonságot nyújtó szuperintenzív ültetvények, ezek telepítése hektáronként 35-45 millió forintos beruházást igényel, ami sok termelő számára elérhetetlen.


Fotó: Depositphotos

Egy normálisnak tekinthető évjáratban 10-12 ezer tonna cseresznyét takarítanak be országosan, az elmúlt 3 évben 12 ezer tonna körül stagnált a betakarított termésmennyiség, írják. A drasztikus fagykárok miatt 2020-2021-ben alacsony volt a hozam és alig haladta meg az 5000 tonnát az éves termésmennyiség.

Tavaly viszonylag kedvezően alakultak az időjárási körülmények. A szezon viszont már 2 héttel korábban beindult a cseresznye és más gyümölcsök esetében is.

Mint a cikkben olvasható 2025-ben időben kezdődött a vegetáció, azonban az április elején keletkezett fagykárok jelentős károkat okoztak. 

„A várható idei, hazai cseresznyetermést – a normálisnak tekinthető 10-12 ezer tonnával szemben – mindössze 2-3 ezer tonnára prognosztizáljuk azzal, hogy a piacra kerülő mennyiségek (vagyis a valós kínálat) akár ezt is alulmúlhatja, mert az ültetvények egy részében olyan gyenge termés látható, ami nem fogja elérni a betakaríthatóság alsó gazdaságossági határát.”

- derült ki a cikkből.

Minden idők legrosszabb baracktermése lehet idén


Fotó: Depositphotos

Az idei évben mind a kajszi-, mind az őszibaracktermés jelentősen elmarad majd a szokásostól. Egyrészt a csökkenő termőterület miatt, másrészt az áprilisi fagyok szinte teljesen lenullázták a kajszitermést, írta még korábban a vg.hu. Alig maradt olyan térség az országban, ahol érdemi mennyiséget lehet majd betakarítani.

A május elején tapasztalható helyzet csak megerősítette a korábbi pesszimista becsléseket.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb felmérése alapján az idei kajszitermés várhatóan csupán 2–4 ezer tonna lesz, ami a megszokott mennyiség mindössze 10–20 százalékának felel meg.

Ez az ezredforduló óta a leggyengébb évjáratnak számít, sőt, a hosszú távú statisztikák szerint akár minden idők legrosszabb kajszitermése is lehet.

 


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.