Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

A tavalyi 10-12 ezer tonnás átlagterméssel szemben, idén az áprilisi fagyok és a májusi lehűlés következtében mindössze 2-3 ezer tonna cseresznyetermés várható, szemben a korábbi évek 10-12 ezer tonnás átlagával.

A cseresznye termesztése különösen érzékeny a változékony időjárásra, mivel a virágzás és a terméskötődés idején jelentkező fagyok, valamint az érési időszakban hulló csapadék súlyosan befolyásolják a termés mennyiségét és minőségét. A repedésre hajlamos fajták esetében a szüret előtti esőzések akár teljes terméskiesést is okozhatnak, fogalmaz cikkében az Agroinform.

Tovább súlyosbítja a helyzetet a termőterület csökkenése és a munkaerőhiány.

Bár megjelentek a nagyobb termésbiztonságot nyújtó szuperintenzív ültetvények, ezek telepítése hektáronként 35-45 millió forintos beruházást igényel, ami sok termelő számára elérhetetlen.


Fotó: Depositphotos

Egy normálisnak tekinthető évjáratban 10-12 ezer tonna cseresznyét takarítanak be országosan, az elmúlt 3 évben 12 ezer tonna körül stagnált a betakarított termésmennyiség, írják. A drasztikus fagykárok miatt 2020-2021-ben alacsony volt a hozam és alig haladta meg az 5000 tonnát az éves termésmennyiség.

Tavaly viszonylag kedvezően alakultak az időjárási körülmények. A szezon viszont már 2 héttel korábban beindult a cseresznye és más gyümölcsök esetében is.

Mint a cikkben olvasható 2025-ben időben kezdődött a vegetáció, azonban az április elején keletkezett fagykárok jelentős károkat okoztak. 

„A várható idei, hazai cseresznyetermést – a normálisnak tekinthető 10-12 ezer tonnával szemben – mindössze 2-3 ezer tonnára prognosztizáljuk azzal, hogy a piacra kerülő mennyiségek (vagyis a valós kínálat) akár ezt is alulmúlhatja, mert az ültetvények egy részében olyan gyenge termés látható, ami nem fogja elérni a betakaríthatóság alsó gazdaságossági határát.”

- derült ki a cikkből.

Minden idők legrosszabb baracktermése lehet idén


Fotó: Depositphotos

Az idei évben mind a kajszi-, mind az őszibaracktermés jelentősen elmarad majd a szokásostól. Egyrészt a csökkenő termőterület miatt, másrészt az áprilisi fagyok szinte teljesen lenullázták a kajszitermést, írta még korábban a vg.hu. Alig maradt olyan térség az országban, ahol érdemi mennyiséget lehet majd betakarítani.

A május elején tapasztalható helyzet csak megerősítette a korábbi pesszimista becsléseket.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács legfrissebb felmérése alapján az idei kajszitermés várhatóan csupán 2–4 ezer tonna lesz, ami a megszokott mennyiség mindössze 10–20 százalékának felel meg.

Ez az ezredforduló óta a leggyengébb évjáratnak számít, sőt, a hosszú távú statisztikák szerint akár minden idők legrosszabb kajszitermése is lehet.

 


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.