Mi az a Women In Coffee program?
Meglepően sok nő dolgozik a kávéiparban.
A kávéültetvények munkásainak 70 százaléka nő, a kávéfarmok negyede női kézben van.
Mindennek ellenére továbbra is erős esélyegyenlőtlenség tapasztalható a nők és a férfiak között az oktatáshoz, pénzügyi szolgáltatásokhoz való jog és a kereskedelmi lehetőségek terén.
A most induló új projekt kapcsán a tulajdonos és vezérigazgató Carolina Vergnano ezt mondja:
Ez a projekt eredetileg a kávéültetvényeken dolgozó nők élet- és munkakörülményeinek támogatására alakult, mára azonban globális célja a nők szerepvállalásának erősítése és a nemek közötti egyenlőség előmozdítása. Azokban az országokban, ahol a kávétermelés nem lehetséges, a program olyan közösségeket és vállalkozásokat támogat, amelyek aktívan tesznek a nők társadalmi, illetve gazdasági helyzetének javításáért, lehetőségeik kiterjesztéséért.
Olaszországban már több éve sikeresen működik a projekt: a partner kávézókban elérhető pink kollekció (csészék, poharak és más merchandising eszközök) elemeinek megvásárlásával a vendégek közvetlenül is támogathatják a kávéfarmokon dolgozó nőket.
Egyedülálló kezdeményezés a hazai vendéglátó szektor számára
2025 júniusában indul a program hazánkban, amelynek célja a résztvevő vendéglátó partnerek szakmai fejlesztése és társadalmi érzékenyítése.
Ennek része a Women in Coffee üzletek kialakítása a terv Budapest mellett olyan városokban, mint Szeged, Pécs, vagy a Balaton környéke, ahol a fogyasztóközönség is nyitottnak mutatkozik egy újfajta, a társadalmi felelősségvállalást felkaroló koncepció megismerésére és befogadására.
A vállalat teljeskörű szakmai és marketing támogatást ad a szigorú kritériumok alapján kiválasztott, csatlakozó vendéglátó partnereknek, akik többek között limitált kiadású kávét, speciális barista eszközöket és marketing támogatást kapnak a rózsaszín kávézók kialakításához. Továbbá a vendéglátó tulajdonosok üzleti tervük elkészítéséhez és marketing tevékenységükhöz is komoly segítséget kapnak.
Emellett a program kifejezett fókuszt helyez a résztvevő HoReCa egységek által delegált többségében női képviselőnek személyre szabott tréningeken és professzionális barista képzésen való részvételére, így támogatva a képzett női baristák szakmai fejlődését a szektorban.
Hogyan segít a hazai program a HoReCa szektor kihívásain?
A vendéglátás szektor egy kifejezetten minőség-érzékeny terület, hiszen nagyon sok múlik a vendéget kiszolgáló személyzet felkészültségén, valamint azon, hogy milyen alapanyaggal, receptúrákkal és eszközökkel dolgozik. A vállalat szakembereinek tapasztalatai szerint a vendéglátásban a napi kihívások kezelése mellett (munkaerő- bevonzás és -megtartás, hatékony költség- és bevétel menedzsment, fennmaradás az éles versenyben) a HoReCa tulajdonosoknak alig, vagy egyáltalán nem marad idejük arra, hogy hosszú távú terveket gyártsanak. Ilyen volna például az alkalmazottak kávé szakértelmének fejlesztése, a professzionális barista képesítés megszerzése vagy megkülönböztető marketing eszközök beemelése a vállalkozásukba.
A magyarországi program indulását egy zártkörű eseményen mutatták be 2025. június 5-én a BOATanic hajó fedélzetén, a meghívott sajtó, valamint a programban részt vevő HoReCa tulajdonosok és a Coca-Cola HBC Magyarország vendéglátópartnerei körében.