Pohárba zárt Balaton

Néhány nappal ezelőtt döntöttek a Balatoni Kör bírái arról, melyik borászatok nedűi felelnek meg az ehhez szükséges kritériumoknak. Az ítészek emellett kiválasztották azokat a pincészetek is, akik méltók arra, hogy az eggyel magasabb kategóriát, a Balatonbort palackozhassák. Két újabb balatoni pincészet, a Bujdosó Szőlőbirtok és az Androsics Birtok is hamarosan palackozhat Hegybort.

Pach Gábor a Balatoni Kör elnöke elmondta, úgynevezett origó-rendszerű vakkóstolón döntötték el, hogy melyik borászatok férnek bele a két kategóriába, írja a likebalaton.hu.

Pach Gábor
Pach Gábor

A borászkollégák nyolc évvel ezelőtt kitalálták, hogy a Balatonbornak milyen jegyeket kell tartalmazni, megegyeztek egy egységes borkészítési filozófiában és ehhez csináltak egy termékleírást. Mindig az origó (eredeti) borhoz viszonyítjuk a pincészetek termékeit és amelyik a legközelebb van ehhez, vagy origó minősítést kap, azt lehet Balatonborként palackozni. Ebbe és a Hegybor kategóriába – melynek a kritériumai valamelyest „lazábbak” – kizárólag olaszrizlinggel lehet nevezni.

Pach Gábor kiemelte, a Balatoni Kör saját márkás borát azért hozták létre, hogy minél több tóparti vendéglátó egységbe fogyasztani lehessen az olaszrizlinget, mely egy jó alap- és fröccsbor. A borospalackok és a címkék az északi és a déli oldalon is ugyanúgy néznek ki. Egyedül abban van eltérés, hogy melyik borászat termelte az üvegben lévő olaszrizlinget, ezt fel is tüntetik a palackon.

Pohárba zárt Balaton
Pohárba zárt Balaton

A Balatoni Kör évente több alkalommal is szervez minősítő eseményt, a következőt majd tavasszal rendezik meg. Pach Gábor hozzátette, jelenleg több mint harmincan palackozhatnak Balatonbort és egytucatnyian Hegybort.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.