Pohárba zárt Balaton

Néhány nappal ezelőtt döntöttek a Balatoni Kör bírái arról, melyik borászatok nedűi felelnek meg az ehhez szükséges kritériumoknak. Az ítészek emellett kiválasztották azokat a pincészetek is, akik méltók arra, hogy az eggyel magasabb kategóriát, a Balatonbort palackozhassák. Két újabb balatoni pincészet, a Bujdosó Szőlőbirtok és az Androsics Birtok is hamarosan palackozhat Hegybort.

Pach Gábor a Balatoni Kör elnöke elmondta, úgynevezett origó-rendszerű vakkóstolón döntötték el, hogy melyik borászatok férnek bele a két kategóriába, írja a likebalaton.hu.

Pach Gábor
Pach Gábor

A borászkollégák nyolc évvel ezelőtt kitalálták, hogy a Balatonbornak milyen jegyeket kell tartalmazni, megegyeztek egy egységes borkészítési filozófiában és ehhez csináltak egy termékleírást. Mindig az origó (eredeti) borhoz viszonyítjuk a pincészetek termékeit és amelyik a legközelebb van ehhez, vagy origó minősítést kap, azt lehet Balatonborként palackozni. Ebbe és a Hegybor kategóriába – melynek a kritériumai valamelyest „lazábbak” – kizárólag olaszrizlinggel lehet nevezni.

Pach Gábor kiemelte, a Balatoni Kör saját márkás borát azért hozták létre, hogy minél több tóparti vendéglátó egységbe fogyasztani lehessen az olaszrizlinget, mely egy jó alap- és fröccsbor. A borospalackok és a címkék az északi és a déli oldalon is ugyanúgy néznek ki. Egyedül abban van eltérés, hogy melyik borászat termelte az üvegben lévő olaszrizlinget, ezt fel is tüntetik a palackon.

Pohárba zárt Balaton
Pohárba zárt Balaton

A Balatoni Kör évente több alkalommal is szervez minősítő eseményt, a következőt majd tavasszal rendezik meg. Pach Gábor hozzátette, jelenleg több mint harmincan palackozhatnak Balatonbort és egytucatnyian Hegybort.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.