Pontosítják a szeszes italok keverékeire vonatkozó címkézési eljárásokat

Társadalmi véleményezésre bocsátották a Bizottság felhatalmazáson alapuló rendeletének tervezetét.

Az (EU) 2019/787 rendelet kiterjesztette azokra a keverékekre vonatkozó címkézési rendelkezéseit, amelyek a keverés következményeként már nem felelnek meg egyik szeszesital-kategóriának sem. Ez azzal jár, hogy a keverékek nem viselhetik hivatalos elnevezésként annak a szeszesital-kategóriának a nevét, amihez tartoznak, miközben a Szeszesital Rendelet kimondja, hogy a „blend”-ek azok, amelyek ugyanabba a kategóriába tartozó két vagy több párlat kombinációi, melyek csak kisebb összetételbeli különbségek révén különböztethetőek meg egymástól. További lényeges ismérvük, hogy mind a létrejött keverék, mind az eredeti párlatok ugyanahhoz a kategóriához tartoznak.

A címkézési rendelkezések tisztázása érdekében az (EU) 2019/787 rendeletet módosítani kell, hogy az említett keverékek hivatalos elnevezésként viselhessék annak a szeszesital-kategóriának a nevét, amihez tartoznak.

Egyes tagállamok képviselői felhívták a Bizottság figyelmét, hogy az új rendelet szövege ténylegesen tiltja a különböző földrajzi jelzésekhez tartozó szeszes italok, vagy földrajzi jelzéssel rendelkező és nem rendelkező italokból előállított keverékek esetén, hogy a megfelelő kategória elnevezését viseljék. Ezt a helyzetet tisztázni kell a jogbiztonság, valamint a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében.

A felhatalmazáson alapuló jogi aktus az (EU) 2019/787 rendelet 50. cikkének (3) bekezdésén alapul, és csak egy olyan rendelkezést érint, amelynek módosítására a Bizottság az említett paragrafus alapján felhatalmazást kapott. Ezt az (EU) 2019/787 rendelet 46. cikke szerinti eljárásnak megfelelően kell elfogadni.

1. cikk : Ez a cikk az (EU) 2019/787 rendelet 13. cikkének (3) bekezdését két bekezdésre osztja:

  • az egyik az olyan szeszes italokból keletkező keverékekre vonatkozik, amelyek nem felelnek meg az I. mellékletben meghatározott kategóriák egyikének sem.
  • a másik olyan szeszesital keverékekre vonatkozik (GI+GI, GI+nem GI), melyek esetében egyedi címkézési rendelkezéseket kell alkotni, hogy egyértelmű legyen, hogy azok viselhetik az érintett szeszesital-kategória elnevezés hivatalos nevét.

Ezenkívül módosítja az említett rendelet 3. cikkének (3) bekezdését és 10. cikkének (7) bekezdését, amelyek az említett címkézésre utalnak.

2. cikk: Ez a cikk előírja az 1. cikkben előírt módosítás egyidejű alkalmazását a hivatkozott rendelkezésekkel (azaz az (EU) 2019/787 rendelet 3. cikkének (3) bekezdésével és 12. cikkével), amelyek az említett rendelet 51. cikkének (1) bekezdése értelmében 2021. május 25-től alkalmazandóak.

Az előterjesztéssel kapcsolatos véleményeket, vagy észrevételeket 2021. március 24-ig az Európai Bizottság honlapján lehet megfogalmazni. A felület bejelentkezés után érhető el, a visszajelzést pedig magyar nyelven is el lehet küldeni, ám a letölthető előterjesztés munkanyelve angol.

Forrás: Store Insider


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.