Pontosítják a szeszes italok keverékeire vonatkozó címkézési eljárásokat

Társadalmi véleményezésre bocsátották a Bizottság felhatalmazáson alapuló rendeletének tervezetét.

Az (EU) 2019/787 rendelet kiterjesztette azokra a keverékekre vonatkozó címkézési rendelkezéseit, amelyek a keverés következményeként már nem felelnek meg egyik szeszesital-kategóriának sem. Ez azzal jár, hogy a keverékek nem viselhetik hivatalos elnevezésként annak a szeszesital-kategóriának a nevét, amihez tartoznak, miközben a Szeszesital Rendelet kimondja, hogy a „blend”-ek azok, amelyek ugyanabba a kategóriába tartozó két vagy több párlat kombinációi, melyek csak kisebb összetételbeli különbségek révén különböztethetőek meg egymástól. További lényeges ismérvük, hogy mind a létrejött keverék, mind az eredeti párlatok ugyanahhoz a kategóriához tartoznak.

A címkézési rendelkezések tisztázása érdekében az (EU) 2019/787 rendeletet módosítani kell, hogy az említett keverékek hivatalos elnevezésként viselhessék annak a szeszesital-kategóriának a nevét, amihez tartoznak.

Egyes tagállamok képviselői felhívták a Bizottság figyelmét, hogy az új rendelet szövege ténylegesen tiltja a különböző földrajzi jelzésekhez tartozó szeszes italok, vagy földrajzi jelzéssel rendelkező és nem rendelkező italokból előállított keverékek esetén, hogy a megfelelő kategória elnevezését viseljék. Ezt a helyzetet tisztázni kell a jogbiztonság, valamint a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében.

A felhatalmazáson alapuló jogi aktus az (EU) 2019/787 rendelet 50. cikkének (3) bekezdésén alapul, és csak egy olyan rendelkezést érint, amelynek módosítására a Bizottság az említett paragrafus alapján felhatalmazást kapott. Ezt az (EU) 2019/787 rendelet 46. cikke szerinti eljárásnak megfelelően kell elfogadni.

1. cikk : Ez a cikk az (EU) 2019/787 rendelet 13. cikkének (3) bekezdését két bekezdésre osztja:

  • az egyik az olyan szeszes italokból keletkező keverékekre vonatkozik, amelyek nem felelnek meg az I. mellékletben meghatározott kategóriák egyikének sem.
  • a másik olyan szeszesital keverékekre vonatkozik (GI+GI, GI+nem GI), melyek esetében egyedi címkézési rendelkezéseket kell alkotni, hogy egyértelmű legyen, hogy azok viselhetik az érintett szeszesital-kategória elnevezés hivatalos nevét.

Ezenkívül módosítja az említett rendelet 3. cikkének (3) bekezdését és 10. cikkének (7) bekezdését, amelyek az említett címkézésre utalnak.

2. cikk: Ez a cikk előírja az 1. cikkben előírt módosítás egyidejű alkalmazását a hivatkozott rendelkezésekkel (azaz az (EU) 2019/787 rendelet 3. cikkének (3) bekezdésével és 12. cikkével), amelyek az említett rendelet 51. cikkének (1) bekezdése értelmében 2021. május 25-től alkalmazandóak.

Az előterjesztéssel kapcsolatos véleményeket, vagy észrevételeket 2021. március 24-ig az Európai Bizottság honlapján lehet megfogalmazni. A felület bejelentkezés után érhető el, a visszajelzést pedig magyar nyelven is el lehet küldeni, ám a letölthető előterjesztés munkanyelve angol.

Forrás: Store Insider


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.