Pontosítják a szeszes italok keverékeire vonatkozó címkézési eljárásokat

Társadalmi véleményezésre bocsátották a Bizottság felhatalmazáson alapuló rendeletének tervezetét.

Az (EU) 2019/787 rendelet kiterjesztette azokra a keverékekre vonatkozó címkézési rendelkezéseit, amelyek a keverés következményeként már nem felelnek meg egyik szeszesital-kategóriának sem. Ez azzal jár, hogy a keverékek nem viselhetik hivatalos elnevezésként annak a szeszesital-kategóriának a nevét, amihez tartoznak, miközben a Szeszesital Rendelet kimondja, hogy a „blend”-ek azok, amelyek ugyanabba a kategóriába tartozó két vagy több párlat kombinációi, melyek csak kisebb összetételbeli különbségek révén különböztethetőek meg egymástól. További lényeges ismérvük, hogy mind a létrejött keverék, mind az eredeti párlatok ugyanahhoz a kategóriához tartoznak.

A címkézési rendelkezések tisztázása érdekében az (EU) 2019/787 rendeletet módosítani kell, hogy az említett keverékek hivatalos elnevezésként viselhessék annak a szeszesital-kategóriának a nevét, amihez tartoznak.

Egyes tagállamok képviselői felhívták a Bizottság figyelmét, hogy az új rendelet szövege ténylegesen tiltja a különböző földrajzi jelzésekhez tartozó szeszes italok, vagy földrajzi jelzéssel rendelkező és nem rendelkező italokból előállított keverékek esetén, hogy a megfelelő kategória elnevezését viseljék. Ezt a helyzetet tisztázni kell a jogbiztonság, valamint a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében.

A felhatalmazáson alapuló jogi aktus az (EU) 2019/787 rendelet 50. cikkének (3) bekezdésén alapul, és csak egy olyan rendelkezést érint, amelynek módosítására a Bizottság az említett paragrafus alapján felhatalmazást kapott. Ezt az (EU) 2019/787 rendelet 46. cikke szerinti eljárásnak megfelelően kell elfogadni.

1. cikk : Ez a cikk az (EU) 2019/787 rendelet 13. cikkének (3) bekezdését két bekezdésre osztja:

  • az egyik az olyan szeszes italokból keletkező keverékekre vonatkozik, amelyek nem felelnek meg az I. mellékletben meghatározott kategóriák egyikének sem.
  • a másik olyan szeszesital keverékekre vonatkozik (GI+GI, GI+nem GI), melyek esetében egyedi címkézési rendelkezéseket kell alkotni, hogy egyértelmű legyen, hogy azok viselhetik az érintett szeszesital-kategória elnevezés hivatalos nevét.

Ezenkívül módosítja az említett rendelet 3. cikkének (3) bekezdését és 10. cikkének (7) bekezdését, amelyek az említett címkézésre utalnak.

2. cikk: Ez a cikk előírja az 1. cikkben előírt módosítás egyidejű alkalmazását a hivatkozott rendelkezésekkel (azaz az (EU) 2019/787 rendelet 3. cikkének (3) bekezdésével és 12. cikkével), amelyek az említett rendelet 51. cikkének (1) bekezdése értelmében 2021. május 25-től alkalmazandóak.

Az előterjesztéssel kapcsolatos véleményeket, vagy észrevételeket 2021. március 24-ig az Európai Bizottság honlapján lehet megfogalmazni. A felület bejelentkezés után érhető el, a visszajelzést pedig magyar nyelven is el lehet küldeni, ám a letölthető előterjesztés munkanyelve angol.

Forrás: Store Insider


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.