Pörögnek a gyorséttermek, kávézók szolgáltatásai

A gyorséttermek és kávézók egymás után vezetik be az automatizált étel- és italkészítési módokat amelyek felpörgethetik a kiszolgálást, ha a robotok mellett dolgozó emberek lépést tudnak tartani velük, állapítja meg társlapunk, a Privátbankár cikke a Reuters híre nyomán.

Mint írják, a robotizált grillsütéstől a keverőgépek sebességének növelésén át a kicentizett jég- és tejadagolókig egyre-másra vezetik be az újításokat a gyorsétkeztetéssel foglalkozó amerikai vállalatok. A Starbucks kávézólánc, a Domino’s pizzahálózat vagy a Chipotle mexikói grillétteremlánc pedig új technológiákkal igyekszik csökkenteni a munkaerő-költségeket, és ezzel növelni profitját.

 

A Starbucks például azt tervezi, hogy jövő év elejétől kísérletképpen tíz kávézójába új kávékészítő gépeket telepít. Ezekkel a tesztek szerint hihetetlenül fel lehet gyorsítani a kávéfőzést. Az egyik frappucinnofajtát (jeges kávé) 87 másodperc helyett 36 másodperc alatt lehet elkészíteni.

A mostani lépések előzménye, hogy a cégek a koronavírus-járvány alatt azzal szembesültek, hogy nehezebben találnak olcsó munkaerőt az éttermeikben végzendő betanított munkákra. Reményeik szerint ezen a gondon is segíthet az automatizálás. A National Restaurant Association vendéglátóipari szakmai szövetség korábbi felmérése szerint a vendéglők 58 százaléka igyekszik automatizálással ellensúlyozni a munkaerőhiányt.

Lassúnak érzik a gyorséttermeket a vendégek

Emellett az okosabb, hatékonyabb gépek gyorsíthatják a kiszolgálást, amire szükség lenne. Az éttermi kártyás fizetésre használt terminálokat üzemeltető HungerRush felmérése szerint ugyanis az amerikaiak 60 százaléka úgy érzi, hogy az éttermeknek nincs elegendő személyzetük a rendelések kellően gyors felvételéhez, az ételek elkészítéséhez és a felszolgálásához.

Rachel Ruggeri, a Starbucks pénzügyi igazgatója már előre iszik a medve bőrére, ugyanis kijelentette, hogy a korábbinál stabilabb gyártási feltételeket teremtenek, ami segíti a profitráta növelését. Lelkesedésben a Michigan állambeli Jet’s Pizzánál sincs hiány. Aaron Milsson, a cég informatikai vezetője olyan mesterséges intelligenciával támogatott felszolgálási rendszert vizionál, amely megjegyzi a vendégek ismétlődő igényeit és fizetési szokásait. Ehhez alkalmazkodva gondoskodik a kiszolgálásukról.

A teljes cikk elolvasható: ITT

Forrás: Reuters / Privátbankár


Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.