Pörögnek a gyorséttermek, kávézók szolgáltatásai

A gyorséttermek és kávézók egymás után vezetik be az automatizált étel- és italkészítési módokat amelyek felpörgethetik a kiszolgálást, ha a robotok mellett dolgozó emberek lépést tudnak tartani velük, állapítja meg társlapunk, a Privátbankár cikke a Reuters híre nyomán.

Mint írják, a robotizált grillsütéstől a keverőgépek sebességének növelésén át a kicentizett jég- és tejadagolókig egyre-másra vezetik be az újításokat a gyorsétkeztetéssel foglalkozó amerikai vállalatok. A Starbucks kávézólánc, a Domino’s pizzahálózat vagy a Chipotle mexikói grillétteremlánc pedig új technológiákkal igyekszik csökkenteni a munkaerő-költségeket, és ezzel növelni profitját.

 

A Starbucks például azt tervezi, hogy jövő év elejétől kísérletképpen tíz kávézójába új kávékészítő gépeket telepít. Ezekkel a tesztek szerint hihetetlenül fel lehet gyorsítani a kávéfőzést. Az egyik frappucinnofajtát (jeges kávé) 87 másodperc helyett 36 másodperc alatt lehet elkészíteni.

A mostani lépések előzménye, hogy a cégek a koronavírus-járvány alatt azzal szembesültek, hogy nehezebben találnak olcsó munkaerőt az éttermeikben végzendő betanított munkákra. Reményeik szerint ezen a gondon is segíthet az automatizálás. A National Restaurant Association vendéglátóipari szakmai szövetség korábbi felmérése szerint a vendéglők 58 százaléka igyekszik automatizálással ellensúlyozni a munkaerőhiányt.

Lassúnak érzik a gyorséttermeket a vendégek

Emellett az okosabb, hatékonyabb gépek gyorsíthatják a kiszolgálást, amire szükség lenne. Az éttermi kártyás fizetésre használt terminálokat üzemeltető HungerRush felmérése szerint ugyanis az amerikaiak 60 százaléka úgy érzi, hogy az éttermeknek nincs elegendő személyzetük a rendelések kellően gyors felvételéhez, az ételek elkészítéséhez és a felszolgálásához.

Rachel Ruggeri, a Starbucks pénzügyi igazgatója már előre iszik a medve bőrére, ugyanis kijelentette, hogy a korábbinál stabilabb gyártási feltételeket teremtenek, ami segíti a profitráta növelését. Lelkesedésben a Michigan állambeli Jet’s Pizzánál sincs hiány. Aaron Milsson, a cég informatikai vezetője olyan mesterséges intelligenciával támogatott felszolgálási rendszert vizionál, amely megjegyzi a vendégek ismétlődő igényeit és fizetési szokásait. Ehhez alkalmazkodva gondoskodik a kiszolgálásukról.

A teljes cikk elolvasható: ITT

Forrás: Reuters / Privátbankár


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.