Pörögnek a gyorséttermek, kávézók szolgáltatásai

A gyorséttermek és kávézók egymás után vezetik be az automatizált étel- és italkészítési módokat amelyek felpörgethetik a kiszolgálást, ha a robotok mellett dolgozó emberek lépést tudnak tartani velük, állapítja meg társlapunk, a Privátbankár cikke a Reuters híre nyomán.

Mint írják, a robotizált grillsütéstől a keverőgépek sebességének növelésén át a kicentizett jég- és tejadagolókig egyre-másra vezetik be az újításokat a gyorsétkeztetéssel foglalkozó amerikai vállalatok. A Starbucks kávézólánc, a Domino’s pizzahálózat vagy a Chipotle mexikói grillétteremlánc pedig új technológiákkal igyekszik csökkenteni a munkaerő-költségeket, és ezzel növelni profitját.

 

A Starbucks például azt tervezi, hogy jövő év elejétől kísérletképpen tíz kávézójába új kávékészítő gépeket telepít. Ezekkel a tesztek szerint hihetetlenül fel lehet gyorsítani a kávéfőzést. Az egyik frappucinnofajtát (jeges kávé) 87 másodperc helyett 36 másodperc alatt lehet elkészíteni.

A mostani lépések előzménye, hogy a cégek a koronavírus-járvány alatt azzal szembesültek, hogy nehezebben találnak olcsó munkaerőt az éttermeikben végzendő betanított munkákra. Reményeik szerint ezen a gondon is segíthet az automatizálás. A National Restaurant Association vendéglátóipari szakmai szövetség korábbi felmérése szerint a vendéglők 58 százaléka igyekszik automatizálással ellensúlyozni a munkaerőhiányt.

Lassúnak érzik a gyorséttermeket a vendégek

Emellett az okosabb, hatékonyabb gépek gyorsíthatják a kiszolgálást, amire szükség lenne. Az éttermi kártyás fizetésre használt terminálokat üzemeltető HungerRush felmérése szerint ugyanis az amerikaiak 60 százaléka úgy érzi, hogy az éttermeknek nincs elegendő személyzetük a rendelések kellően gyors felvételéhez, az ételek elkészítéséhez és a felszolgálásához.

Rachel Ruggeri, a Starbucks pénzügyi igazgatója már előre iszik a medve bőrére, ugyanis kijelentette, hogy a korábbinál stabilabb gyártási feltételeket teremtenek, ami segíti a profitráta növelését. Lelkesedésben a Michigan állambeli Jet’s Pizzánál sincs hiány. Aaron Milsson, a cég informatikai vezetője olyan mesterséges intelligenciával támogatott felszolgálási rendszert vizionál, amely megjegyzi a vendégek ismétlődő igényeit és fizetési szokásait. Ehhez alkalmazkodva gondoskodik a kiszolgálásukról.

A teljes cikk elolvasható: ITT

Forrás: Reuters / Privátbankár


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.