Portugál séf nyerte a fenntarthatósági díjat

Közeledik a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyének várva várt nagydöntője, amelyre 2023. október 4-5-én kerül sor Milánóban.

A prémium ásványvízmárka séfversenyének végső megmérettetése előtt azonban még átadták a S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díjat, amelyet elsősorban az étel fenntarthatósági rátája alapján osztottak ki. Az elismerést idén a portugál Artur Gomes kapta a "Vale das Lobas” elnevezésű zelleres fogásáért, a díjat a Fenntartható Éttermek Egyesülete döntése alapján ítélték oda az Ibériai-félszigetet képviselő séfnek.

A prémium ásványvízmárka gasztronómiai versenyének célja, hogy lehetőséget adjon azoknak a fiatal nemzetközi séftehetségeknek, akik a jövőben sokat tehetnek a konyhaművészet fejlődéséért. A verseny három tematikus díjának egyike a S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díj, amelyet minden évben az a séf nyer el, akinek az étele a fenntarthatóság meghatározó üzenetét közvetíti.

Idén ez a megtiszteltetés Artur Gomes, fiatal portugál séfet érte, aki a "Vale das Lobas" fantázianevű zelleres fogásával emelkedett ki a másik 15 versenyző közül. "Nagy megtiszteltetés, hogy elnyerhettem ezt a számomra fontos elismerést" - mondta Gomes, aki saját bevallása szerint gasztronómiai munkájának minden szakaszában figyelembe veszi a fenntarthatóságot. "A társadalmi felelősségvállalásnak olyan kollektív elkötelezettségnek kell lennie, amely túlmutat az éttermünkön. Az ételemmel azt akartam megmutatni, hogy a fenntarthatóságnak a közösségeinkben, az iparosaink hozzáállásában és a régiónkban kell kezdődnie.”

Juliane Caillouette Noble a Fenntartható Éttermek Szövetségének ügyvezető igazgatója kiemelte, miért Artur Gomes fogását találták a legjobbnak: „A Portugália északi vidékét bemutató étel nemcsak a hiperlokális alapanyagokat, hanem a talaj egészségét és az éghajlatot szem előtt tartó regeneratív mezőgazdasági eljárásokat is kiválóan reprezentálja.”

A fiatal séfek tehetségének kibontakoztatása érdekében az S.Pellegrino Young Chef Academy a közelmúltban az összes regionális döntősnek lehetőséget biztosított, hogy inspiráló workshopokon beszélhessék át a szakma szempontjából legfontosabb témákat. A "360 fokos fenntarthatóság" elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen a S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díjért versenybe szálló fiatal séfek, a nemzetközi séfközösség kiváló tagjai - Kamilla Seidler, Jeffrey Vella, Suzanne Barr és Daniel Gottschlich -, valamint Molly McDonald és Isabel Martin, a Fenntartható Éttermek Szövetségének képviselői közösen vizsgálták a fenntarthatóság környezeti és emberi szempontjait, továbbá megvitatták, miként lehet ezeket az értékeket hatékonyan kommunikálni a vendégek felé.

Tom Jenkins a Fine Dining Lovers újságírója és egyben az Akadémia szóvivője emelte ki a workshop egyik kulcsfontosságú üzenetét: "A résztvevőket leginkább az embereket érintő fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés, azon belül is egy mindenki számára jobb, igazságosabb és biztonságosabb iparág létrehozásának kérdése foglalkoztatta. Míg a vezető séfek arról beszéltek, hogy milyen változtatásokat vezettek be a csapatuk munkamódszereit és az üzleti modelljüket illetően, addig a fiatal séfjeink kihangsúlyozták, hogy generációjuknak mennyire fontos a munka és a magánélet egyensúlya. Amiben mind egyetértettek: egy sikeres étterem mögött mindig egy elégedett csapat áll.”

A versenyzőkről és a nagydöntőről további információk a verseny weboldalán olvashatók.  

Forrás: san pellegrino


Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei

Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei 

Íme a nyár legnagyobb kávéslágerei: a görög ihletésű Freddo és az olasz Shakerato.
Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum

Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum 

Történelmi borvidékünk elismeréseként született meg az a textil kollekció, amelyben Toszkána festői szépsége a furmint szőlő egyediségével fonódik össze. 
Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága

Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága 

Az esemény fénypontja idén is a három kategóriában - személy, vendéglátóhely és szervezet - adományozott Fenntartható Gasztronómia Díjak átadása lesz.
Jön a Gourmet Fesztivál

Jön a Gourmet Fesztivál 

Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogását kóstolhatjuk végig.
TGI Fridays-ból Ribster lesz

TGI Fridays-ból Ribster lesz 

Az étterem új neve legkeresettebb ételükről az amerikai típusú Baby Back Ribs-ről kapta nevét.
Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban 

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is.
Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj

Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tartalmas és izgalmas gasztrotúra keretében adta át az Év Vendéglőse díjat Erhardt Zoltánnak, Sopronban.
Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.
Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.