Pünkösdkor Gyulai Pálinkafesztivál

Május 26. és 28. között rendezik meg az évről évre tízezernél is több látogatót vonzó, 19 hazai kereskedelmi pálinkafőzdét felvonultató Gyulai Pálinkafesztivált - közölték a szervezők a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján szerdán a gyulai várkertben.

Bora Imre, a Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta, a rendezvény mára határokon átívelő eseménnyé vált, amit két dolog is bizonyít. A nemzeti összetartozás pálinkájával - amelyet 2018-ban indítottak útjára - meg lehet szólítani a határon túli magyarokat is, a Brillante-2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre pedig - amelyre idén rekordszámú, 1178 mintát neveztek - szép számmal érkeztek határon túlról is párlatok. Megjegyezte, az, hogy ilyen sokan vesznek részt a megméretésben, számukra a verseny minőségét, elismertségét és objektivitását jelzi. Bora Imre hozzátette, idén útjára indítanak egy új kezdeményezést: vasárnap jótékonysági paprikáskrumpli-főzés lesz a hungarikumnak számító gyulai kolbásszal. A nevezési díj 50 ezer forint, amelyet a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány számára ajánlanak fel. Elmondta, hogy már 30-nál több csapat jelezte részvételi szándékát a jótékonysági főzésre, amelyhez kapcsolódóan online is elindítanak egy gyűjtést. Szeretnék, ha ebből is hagyomány lenne - tette hozzá.

Varga-Bora Tímea főszervező kiemelte, a fesztiválnak idén is "erős" a szakmai programkínálata. Pénteken az Almásy-kastélyban rendeznek egy konferenciát Pálinkák és párlatok mesterfokon címmel, amelyen bemutatkozik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) pálinkamester szakmérnöki képzése. Adamik Anikó pálinkaszakértő Vezetett pálinkakóstoló programokat tart, amelyen azt mutatja be, milyen különbségek érezhetők, ha egylépcsős oszlopos, illetve ha kétlépcsős kisüsti berendezéssel főzik a pálinkát. Idén először hirdették meg Az év pálinkás bonbonja versenyt, amelyre 107 mintával regisztráltak; ehhez kapcsolódik Fabulya Attila versenyigazgató és Veszeli Attila zsűrielnök Hungarikum és Afrodiziákum mámoros találkozása elnevezésű, külön belépőjegyes kulináris "ízutazása", amelyen 10-10 csokoládé és pálinka kóstolható majd meg. Varga-Bora Tímea elmondta, hogy idén is lesz Gazda a konyhában látványfőzés, amelyen az agrár- és a pálinkavilág ismert és elismert szakemberei vesznek részt. Tíz önkormányzat részvételével lesz közfoglalkoztatási kiállítás és -vásár; lesz mobilizált kormányablak és egészségügyi szűrések.

Esténként koncertek várják a közönséget, fellép mások mellett Korda György és Balázs Klári, a Magna Cum Laude, Horváth Tamás, a Tankcsapda és a BSW. Bora Imre kiemelte, bár a rendezvény belépődíjas, minden nap több órán keresztül ingyenes belépési lehetőséget biztosítanak. Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Gyula legnagyobb gasztronómiai fesztiváljáról van szó, amely turisztikai vonzereje miatt egész Békés vármegye számára kiemelt jelentőséggel bír. Hozzátette, a város a környező településekkel karöltve dolgozik a programkínálat szélesítésén, idén a pálinkafesztivál egybeesik a Békés, Békéscsaba és Gyula által szervezett Háromváros Kerékpáros Fesztivállal. A szombati 50 kilométeres biciklitúrát teljesítők kedvezményesen léphetnek be a pálinkafesztiválra - mondta. A 23. Gyulai Pálinkafesztivál részletes programja a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon található meg.

Forrás: MTI


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.